úterý 27. února 2018

Choroby trávníku

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Sicher durch den Winter. Sie sich von unseren hochwertigen Qualitätspflanzen. Pflanzenschonender Versand beim Pflanzenversteher.


Hnědá ohniskovost trávníku (Rhizoctonia solani) Brown patch.

Doba výskytu: duben, květen, červen, červenec, srpen, září. AROS-osiva vám přináší instruktážní video o tom jak jednoduše a účinně zasáhnout proti plísni sněžné při výskytu v trávníku. Tyto tipy a rady jsou určeny pře. Choroba se projevuje hlavně na jaře po roztání sněhu.


Příčinou je především neodklizená organická hmota, sníh na nezamrzlé zemi, zhutnělý půdní povrch a nadbytek dusíku na podzim. Silnější výskyt je na zastíněných místech. Trávník má nahnědlou nebo hnědou barvu a velmi pomalu regeneruje.

Obvykle se vyskytují pouze pár týdnů v roce. Osobně je chemicky nelikvidujeme. Lze však použít přípravek Polyversum, který by měl trávník „dezinfikovat“ od všech hub.


Nevýhodou je, že některá podhoubí jsou pro trávník prospěšná a jejich likvidací může nastat v trávníku nerovnováha. Nejprve se objevují malé, nepravidelné skvrny, které se s postupující infekcí zbarvují do světle hnědé barvy a později do barvy slámy. Na ploše se objevují tmavě zelené kružnice nebo odumřelé travní zóny s bělavým myceliem v půdě či ve formě kruhů plodnic.


Abychom tuto chorobu zlikvidovali, je zapotřebí trávník ošetřit fungicidními přípravky nebo vyměnit na postiženém místě půdu za kvalitní zeminu a nově ji osít odolnou travní směsí. Choroby trávnika Pleseň snežná Objavuje sa hlavne skoro na jar , po vzídení snehu. V trávníku se objevují pravidelné kružnice tvořené plodnicemi hub, odumřelou zónou nebo tmavě zbarvenými pruhy trávníku.


Nejčastější ve starších nebo extenzivně využívaných trávnících. Výskyt podporuje nedostatečná úroveň výživy. Ochrana spočívá v odstranění půdy s myceliem, provzdušnění substrátu.


Lišajníky sú taktiež veľmi časté choroby trávnika, ktoré na trávniku vyzerajú presne ako lišajníky na stromoch. Ich farba je väčšinou zelenočierna, prípadne sivozelená, keď je suchšie obdobie. Najčastejšie sa vyskytujú na miestach, ktoré bývajú často tienisté, kde je nedostatok slnečného žiarenia.

Trávnikové choroby výrazne znižujú estetické pôsobenie trávnika, ale i vlastnosti hracieho povrchu. Ak má byť ochrana voči nim účinná, musí vychádzať nielen z poznatkov o stavbe a fungovaní rastlinného tela, vonkajšieho prostredia, ale predovšetkým o samotnom patogéne. Houbové choroby v trávníku - 2. Nejznámější choroby Trávník je směs několika druhů z jedné čeledi, je intenzivně ošetřován a mechanicky namáhán.


Díky tomuto specifiku je dost často napadán různým onemocněním, převážně houbového charakteru. Nezanechává na plochách trávníků žádné chemické látky. Na místě odumřelého travního drnu se usídlují plevelné druhy. Mycelium patogena přežívá v odumřelé travní hmotě a také.


Choroby a škůdci trávníku Mnoho let si nikdo nedělal starosti s chorobami a škůdci trávníku, nicméně existují a někdy už jeho uživateli i vadí (mění se barevnost trávníků, oslabuje se růst trav nebo se likvidují celé části trávníků). Pokud nejste odborník přes trávníky, bude pro vás asi problém určit, jakou chorobou byl váš trávník napaden, a také pravděpodobně nebudete vědět, jak. Nepriaznivé faktory môžu spôsobiť porušenie tohto spoločenstva a vznikajú choroby trávnikov. Význam chorôb a škodcov trávnikov Stresové faktory prevažne biotickej povahy, ktoré vyvolávajú závažné poruchy vývoja a rastu svojich hostiteľov.


Plíseň sněžná (Fusarium nivale) Plíseň sněžná napadá trávu většinou přes zimu, zvláště když napadne sníh na teplou, nepromrzlou půdu, je-li půdní povrch zhutnělý nebo při nadbytku dusíku na podzim. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Důležitou roli má i správný závlahový režim, tj.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky