úterý 20. února 2018

Sázení česneku na jaře

Abychom předešli přenášení chorob a škůdců, sázíme česnek po sobě na stejné místo nejdříve za až let. Také jej nepěstujeme na záhonech, kde byly jako předchozí kultura cibule, pór, brambory nebo rajčata. Sázení česneku na jaře : A proč by ne? Klára Manoušková Doporučujeme Přestože sázení česneku je doménou spíše podzimu a konce zahrádkářské sezóny, lze jej sázet i brzy na jaře. Můžete očekávat dobrou sklizeň dělených cibulí v termínu až o týden pozdnějším než při podzimní výsadbě.


Ale pozor: skladovatelnost bývá někdy normální, někdy však výrazně nižší.

Pokud jste nestihli na konci léta vysadit česnek , je nejvyšší čas. Spolu s šalotkou patří mezi hotové zázraky ze zahrady. Při sázení česneku bychom měli dbát na to, aby šel stroužek vždy kořeny dolů (když ho otočíte, moc to nevadí, obrátí se sám) a abyste ho dostatečně přikryly zeminou.


Pokud by tam zůstala vzduchová bublina, hrozí potíže s chorobami. Na sázení je vhodné použít lopatku, nikoli sázecí kolík. Na jaře vytrhejte plevel, ať česneku nebere živiny.


To proto, aby dole v jamce nezůstal prostor bez zeminy vyplněný pouze vzduchem. Autor: Archiv ireceptar.

Teplo česnekové sadbě nesvědčí. Celý stroužek by měl být skryt v půdě. Ideální je sázet česnek tak, aby ještě dobře zakořenil, ale nadzemní část začala růst až na jaře. Protože jsem ale od zkušeného pěstitele slyšel, že jarní česnek nemá.


Výhodou jarního sázení je skutečnost, že se vyhneme riziku vymrznutí nebo uhnití na podzim vysazených stroučků. Nevýhodou je obecně nižší výnos jarních odrůd. Obsah množství důležitých vitaminů a jeho antiseptické účinky z něj dělají značného pomocníka v oblasti zdraví.


Je důležité, aby teplota několik dní nepřesáhla °C. Je možné jej vysadit i na jaře v březnu či dubnu. V minulosti jsme pěstovali i jarní paličiak, nyní je v listině povolených odrůd jeden kultivar - nepaličák Japo.


Sázíme tak, aby kousek stroužku vyčníval ze země, cca do cm. Právě jednou z pěstitelských chyb u česneku bývá příliš velká hloubka sázení na jaře. V tomto článku: Příprava na sázení Péče o česnek Sklizeň a sušení česneku Reference. Pěstování si vlastního česneku je ve většině podnebí snadné. Jak pěstovat česnek Česnek vysazujte na suché, slunné a vzdušné stanoviště.


Naopak vrchní část česneku by měla začít růst až na jaře. Pamatujte na jednoduché pravidlo, které říká: Čím dříve sázíte, tím hlouběji. A jak tedy konkrétně sázet.

Stroužky zamačkávejte prstem a záhon již nijak neupravujte ani nezalévejte. Půdu můžete vylehčit příměsí písku. Riesenauswahl an Markenqualität. Sirene Wireless gibt es bei eBay!


Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Das ist bei eBay angesagt und neu. Von Generator bis Wäsche. Alles finden, was Sie brauchen. Wir machen die Rückgabe einfach.


Das erfolgreiche Internetportal preis. Druhou šanci pak máte brzy na jaře, hne jak bude možné pracovat po zimě s půdou. V ekonomice je zimní česnek častěji využíván pro zpracování, prodej na trhu a konzervaci, vyznačuje se velkými zuby a lepší výtěžností. Vlevo miska průměr 24mm, vpravo misky 34mm. V případě zájmu o sazeč tel.


Sadba česneku na podzim Snad největší výhodou výsadby česneku v průběhu podzimu je fakt, že brzy zakoření. Díky tomu na jaře, v době kdy taje sníh a hodně prší, je česnek přirozeně a dostatečně zavlažován, tudíž se i zvyšuje jeho výnosnost. Palice česneku rozdělíme na jednotlivé stroužky, k výsadbě použijeme pouze velké a zdravé obvodové stroužky. Namočíme do přípravku zhruba na - hodin.


Když proběhne namoření stroužků, musíme během hodin dokonale vysušit. Zemina by měla být suchá. Nesázejte ho na záhon, kde rostly cibule, hrách nebo pórek.


Důležité je správné načasování. Záleží na tom, zda máme jarní či zimní odrůdu. Na zimu česnek sázíme až koncem listopadu.


Při podzimní výsadbě není rozumné začít sázet příliš brzo. Vše se odvíjí od počasí. Dá se říci, že je vhodné začít sázet, když je stálá teplota půdy pod 9°C.


Výhody a účinky jsou vám všem určitě dobře známé, ovšem v dnešní době si jen těžko můžeme za rozumnou cenu pořídit kvalitní česnek, který není.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky