pondělí 26. února 2018

Kaštanovník jedlý

Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen. Společně s buky a duby patří do čeledi bukovitých (Fagaceae).


Tento až metrů vysoký a rozložitý strom má plody, které nazýváme jedlé kaštany, někdy též marony. Oblíbená odrůda jedlého kaštanu.

Odrůda Lyon je spolehlivá Francouzská odrůda, začíná plodit brzy, v mladém věku (2-3roky po výsadbě). Při výsadbě doporučujeme tyto mykohyrzní houby rostlině zajistit a to buď přirozenou cestou ( kýbl bukové hrabanky při výsadbě) nebo umělou cestou a to například přípravkem ECTOVIT. Zajímavosti ze světa rostlin. Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality.


Tloušťka jeho kmene někdy přesahuje až m. PŮVOD: Oblast Středomoří (jižní Evropa, severní Afrika), na východě po Malou Asii a Kavkaz, na severu v Evropě po Maďarsko, ve střední Evropě včetně ČR v teplejších oblastech dosti často pěstován. Kvete během měsíce června a květy jsou samčí i samičí, umístěné na dlouhých vzpřímených jehnědách.

Kvůli lepšímu opylování je lépe vysazovat alespoň dvě rostliny ve sponu aspoň 5m. Prahy sídlí v pražské Troji už více než let. Fotografovali Petr Krása, ve dnech 8. Sokolov), Lubomír Rak, dne 8. Praha-Stodůlky) a Naďa Gutzerová, dne 3. Jedná se o samosprašnou rostlinu. Castanea vesca Gaertner Castanea vulgaris Lam.


Má velmi atraktivní listy. Na podzim se barví do sytě zlatožluté barvy. Květy jsou krémově béžové jehnědy, dlouhé jsou až cm. Půda by měla být hlubší, humózní, přidáte-li mu při výsadbě hrabanku z bukového či dubového listí, uděláte jen dobře.


Ve své domovině je to velký strom dožívající se stovek let. U nás se pěstuje především v nižších polohách pro chutné plody. Vhodné vysazovat po dvou rostlinách, popř. Slunné, půdy vlhčí bohaté na živiny, kyselejší, nemá rád zasolení. Snese letní přísušky, citlivější je na pozdní mrazíky a velmi nízké zimní teploty.


Někomu nechutnají, ale já nemohu.

Kmen se větví nízko nad zemí, ale řezem jej upravujeme a zapěstováváme do tvaru vysokokmen. Kaštanovník nese velmi atraktivní listy. Plané odrůdy mají drobné plody (lesní kaštany) a kultivary pak velké (zvány též marony). This video is unavailable. Patří do čeledi bukovitých (Fagaceae), jejichž květy jsou větrosnubné a nemají nektaria.


Pouze kaštanovník , třebaže je větrosnubný, má nektaria. Nabízím jedlý kaštanovník. Jde o velmi oblíbený parkový dekorativní strom exotického vzhledu, s hustou hřibovitou korunou. Roste celkem pomalu, navíc snadno jej lze řezem udržet v přijatelné velikosti.


Rostliny mají výšku asi cm. Plody dozrávají v září až říjnu. V mládí tvoří četné výmladky, je vhodné je řezem upravit, ale lze pěstovat i jako keř.


Vážení zákazníci, prosíme o pochopení, že k vylepšení uživatelského prostředí našich webových stránek používáme cookies. Jedlý kaštan Ville de Lyon dřín, mišpule, jedlé kaštany.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky