pondělí 19. února 2018

Pěstování orchidejí ve skle

Už jsem toho o nich napsala hodně třeba ZDE a taky ZDE, a těch výstav co jsme navštívila ve Fata Morganě a Na Slupi. Dnes se chci věnovat křehkému spojení orchidejí a skla, skleněných nádob, poklopů, sklenic…. Kvete od jednoho do tří měsíců v závislosti na druhu rostliny. Pěstování orchidejí – co potřebují a jak je přesazovat Orchidej bývá označována jako jedna z nejkrásnějších pokojových rostlin. Orchideje patří co do počtu druhů mezi nejpočetnější rostliny na světě.


Z toho důvodu mají velmi různorodé nároky na pěstování.

Proto je toužíme pěstovat ve svých domovech, ale ne všechny druhy jsou k tomuto účelu vhodné. Záleží na tom, odkud pocházejí a jaké podmínky jim můžeme v bytě vytvořit. Mezi amatérskými pěstiteli je v současné době nejoblíbenější orchidejí Phalaenopsis, kterému patří ne zrovna lichotivé české pojmenování můrovec. Orchidejí stejně jako jiných druhů rostlin je veliké množství, a žijí ve všemožných podmínkách.


Všechny jde ale u nás pěstovat Všechny jde ale u nás pěstovat Orchideje rostou ve všech částech světa. Dostala jsem k narozeninám orchidej ve skleněné nádobě. Má kořeny jen tak volně.


Prosím poradíte mi jak tuto orchidej pěstovat?

Pěstování Vandy se totiž liší, neboť se pěstuje zcela bez substrátu, buď ve vysoké váze z čirého skla nebo volně zavěšená v prostoru. Tvoří skupinu asi padesáti druhů robustních monopodiálních orchidejí , které nalézáme na Srí Lance, v Indii, napříč jihovýchodní Asií až k Nové Guineji a severovýchodní Austrálii. Je to jeden z nejdůležitějších rodů. Denně Vám přinášíme návody, rady, tipy a informace, které se Vám při pěstování budou jistě hodit. Tyto druhy orchidejí rostou ve volné přírodě v oblasti tropických lesů.


Dobře snášejí sluneční světlo, neměli byste je však umístit na přímé sluneční záření. Ve volné přírodě jsou orchideje chráněny proti přímému slunečnímu záření vysokými deštnými pralesy. Ale tyto královny pokojovek jsou rostliny jako každé jiné.


Když jim dáte to, co potřebují, budou vám dělat společnost řadu let. Doporučujeme sledovat video o správné vodě orchidejí ve skle : Možné těžkosti při kultivaci Hlavní potíže v této činnosti souvisí s zavlažovánípřetečení bude podporovat úpadek a nedostatečné plnění - suchost kořenů. Vanilkový lusk je tobolkou orchidejí rodu Vanilla.


Jsou to liánovité rostliny, a jejich pěstování je celkem náročné. Vše se totiž musí dělat ručně. Jelikož liány kvetou jen několik hodin, musí se pravidelně kontrolovat.


V tu dobu, když liána vanilky kvete, musí dojít k ručnímu opylení a květ potom dozrává dlouhých 6-měsíců. Plody vanilky se sklízí krátce. Toto luxusní balení je vhodné jako dárek pro osobu, na které Vám opravdu záleží.


Je vhodné i jako květinová výzdoba reprezentačních prostor.

Třeba zdůraznit, že pěstování mnoha orchidejí od malých semenáčků je dlouholetá záležitost. Vývoj první roky je často velmi pomalý, časem se však můžeme dočkat kromě vnoučat také silnějších a zdravějších rostlin, než vidíme ve sklenících. Výsevy symbiotické s houbou jsou záležitost dost ošidná, stále je co zkoumat a zdokonalovat.


Týká se to hlavně některých evropských druhů orchidejí, které jsou problematické, přičemž u řady z nich není proces zmáknutý, nebo se o něm ani moc neví. Ve vegetačním období přidáme do vody kapalné hnojivo, které doplní důležité živiny pro krásný vzhled listů a dlouhotrvající kvetení. V ideálních podmínkách není problém, aby nám orchideje kvetly i déle než půl roku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky