pondělí 26. února 2018

Peruánská třešeň

Preisvergleich App zum Download! Nezaměnitelné plody mochyní připomínají tvarem malé lampiony. Poskytuje jedlé plody v barvě.


Ve 1gramech mochyně peruánské se nachází 1mg vitamínu C, což je denní doporučené dávky pro ženy a denní doporučené dávky pro muže. Mochyně peruánská je také dobrým zdrojem vitamínu C. Jedlá teplomilná zelenina pěstovaná jako rajče.

Vyvazování a vyštipování má. Její jedlé plody se označují jako třešeň Inků. Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Jedlá forma této rostliny dorůstá do výšky 60.


Blízká příbuzná okrasné mochyně, která oranžovými „lampiónky“ zdobí zahrady a suchá aranžmá. Teplomilná rostlina pěstovaná jako rajče. Sklízíme, když kalichy plodů začínají zasychat. U nás se pěstuje hlavně jako letnička, protože nevydrží velké mrazy.


Její pěstování je však snazší, protože u ní odpadá nutnost vyštipování vedlejších výhonů a také vyvazování.

Je také odolnější k chorobám. Také se v podstatě stejně pěstuje, jen se vysévá o měsíc dříve a nemusíme ji zaštipovat. Kdo má zkušenost s pěstováním rajčat, ten si s mochyní hravě poradí.


A kdo takové zkušenosti nemá, přečte si náš článek. Physalis neboli také mochyně peruánská nebo židovská třešeň pochází původně z Jižní Ameriky. Plody této rostliny jsou nejenom zdraví prospěšné. Patří tedy do stejné čeledi jako například rajčata, lilky, brambory, papriky.


Dorůstá výšky – 1cm. Proto je vhodné ji pěstovat vyvázanou u opory, podobně jako rajčata. Mochyně, židovská třešeň , lampiony a mnoho dalších názvů má podzimní rostlina s oranžovými lampionky, které uvnitř skrývají kulaté plody podobné. Květ se po odkvětu změní v oranžový kalich, uvnitř kterého je červenooranžová bobule, velká asi cm.


Rostlina kvete začátkem léta, bobule dozrávají na podzim. Jaký je rozdíl mezi mochyní. Zářivě oranžové lampionky židovské třešně se krásně vyjímají v suché vazbě, plody mochyně peruánské potěší pro změnu chuťové buňky.


Na světě roste mnoho druhů. Podobný lampionek, který má ale oranžovou barvu, má mochyně známá jako židovská třešeň – ta však není jedlá, pěstuje se jen jako okrasná rostlina. Peruánskou mochyni lze pěstovat venku i ve skleníku, na pěstování venku nevyžaduje žádné specifické požadavky.


Vyznačuje se plody ve tvaru lampionků , které jsou navíc jedlé.

Sušená mochyně peruánská , známá též pod názvem physalis nebo židovská třešeň. Plody jsou bohaté na vitamin C, podporují dobrou imunitu organismu. Latinsky je označována jako Physalis peruviana a setkáme se také s názvem třešeň Inka. Jde o velmi nenáročnou jednoletku vyžadující opravdu minimální péči. I tak se na konci letního období setkáte s velkým množstvím skvělých plodů.


Pozor je ovšem zapotřebí dát na to, abyste nezaměnili mochyni peruánskou za mochyni židovskou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky