pátek 16. února 2018

Máta peprná účinky

Ovšem její spektrum účinků je. Zásluhu na tom má vysoký obsah mentolu. Tato bylina obsahuje dobré množství manganu. Velmi účinně proto utišuje svalové bolesti.


V kuchyni se používá k pečenému a grilovanému masu, do omáček, mariná sladkých pokrmů a salátových zálivek. Nezastupitelná je také v kubánském nápoji Mojito.

Pro své smyslové vlastnosti se používá hlavně v kuchyni (má silně aromatickou vůni a chuť). Je běžným dochucovačem potravin a. Hodí se při léčbě zažívacích obtíží, dokáže zmírňovat křeče a napětí svaloviny střevní stěny. Především se jí daří na vlhkých nevápnitých půdách v polostínu, ale může se vyskytovat i na sušších a slunných místech.


Ze semen obvykle nevyrostou životaschopné rostliny, nejlépe se rozmnožuje dělením trsů, řízky nebo oddenky, většinou na jaře nebo na podzim. Nejbližším příbuzným máty peprné je lesní druh máta dlouholistá ( Mentha longifolia ). Levná, nenápadná a velmi užitečná rostlina. Využívejte její příznivé účinky.

Lze ji pěstovat v květináčích v polostínu nebo na slunci, důležité je pravidelné zalévání a ochrana před větrem a chladem. Půda pro mátu peprnou by neměla být vápenitá. Důvodem je to, že máta peprná je vlastně hybridní rostlina, která se nezačala pěstovat až do poloviny 17.


Komerční pěstování máty peprné začalo tedy v padesátých letech tohoto století a místo, kde se poprvé pěstovala byl kraj Surrey ve Velké Británii. Pokud však holdujete nadměrné fyzické aktivitě, osvěží vás kdykoliv po cvičení, sportu, či. Běžně se tak přidává do žaludečních čajů. Má také blahodárné účinky při bolestech žaludku a střev. Známý a na přípravu nenáročný je mátový čaj podporující trávení a tvorbu žaludečních šťáv.


Samotná máta peprná má mnoho kultivarů, například máta peprná pomerančová, citronová, grepová, mandarinková, bergamotová, čokoládová či švýcarská. Listy mäty obsahujú silicu, mentol a ďalších viac ako látok, ktoré majú blahodárne účinky na tráviace ústroje. Mäta pomáha odstraňovať kŕče, pôsobí protizápalovo.


Podporuje funkciu pečene. Inhalovanie mäty pomáha pri zápaloch dýchacích ciest. Mäta pôsobí aj proti nespavosti, stresu a bolestiam hlavy.


Lidové názvy: Pepřová máta , balšám, větrové koření, větrovka. Hlavními složkami kromě mentolu (skoro ) jsou terpeny, jako pinen, limonen, cineol a jiné. Díky nim ale dokáže věci takřka nevídané.

Zbaví tělo nadýmání, zažene žaludeční obtíže, uklidní vnitřní orgány a ochladí. Můžete ji přidat do pokrmů, popíjet její nálev nebo se vykoupat v mátovém odvaru. Zvyšuje zdravou žaludeční sekreci, uvolňuje střeva, mírní křeče, usazuje žaludek a zmírňuje plynatost a pálení žáhy. Působí proti zvracení při nevolnosti. Třísloviny v ní obsažené účinkují rovněž preventivně proti chorobám žaludku, žlučníku a střev.


Dnes však tuto oblíbenou rostlinu najdeme po celém světě, kde ji lidé pěstují pro její výborné léčitelské účinky či jako vynikající bylinu k dochucení pokrmů a nápojů. Navíc pravidelná konzumace máty peprné podporuje dobrou náladu a. Léčivé účinky máty nelze v žádném případě popřít. Příbuznými rostlinami máty peprné jsou máta vodní a máta klasnatá , ze kterých pravděpodobně vznikla křížením.


Máta a její účinky na zdraví.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky