středa 29. listopadu 2017

Jak pěstovat ledový salát

Jak pěstovat hlávkový salát. Máte raději římský nebo ledový salát ? Ať už dáváte přednost jakémukoliv druhu, salát je odolná zelenina, kterou je. A taky pomáhá rychle usnout a tvrdě spát, zmírňuje stres a napětí.


Listové saláty určené k česání můžeme volit z typů Lollo, Dubáček či Batavia.

Díky jeho křupavosti a zároveň šťavnatosti patří k nejoblíbenějšímu druhu u nás. Jeho tuhé, ale křehké listy se hodí pro všechny druhy míchaných salátů a stejně tak se hodí k balení masových i zeleninových směsí. Mezery mezi řádky cm. Salát ledový Pojmenování ledový salát (Lactuca sativa subsp.capitata.f.nidus jaggeri), jak se uvádí v historických zdrojích, získal nejen díky sklovitému vzhledu listů, ale i podle způsobu chlazení drceným ledem během přepravy na větší vzdálenosti.


Proč pěstovat ledový salát. Pěstování ledového salátu má v porovnání s letními saláty hlávkovými mnoho výhod: Za dlouhých letních dní je odolný proti vybíhání do květu. Opakování je matka moudrosti.


Vytváří podstatně větší hlávky o hmotnosti až kilogram, listy jsou na okrajích zkadeřené, křehké a šťavnaté.

Pokud u ledového salátu neporušíte listové srdíčko, rostlina znovu obroste novými listy a dá se tak sklízet několikanásobně. V létě pěstujeme odrůdy odolnější proti vybíhání do květu. Ledový salát -má tuhé, křehké listy, hlávka připomíná zelí.


Sazenice si předpěstujeme tak, abychom je mohly v dubnu a v. Salát je jednoletá rostlina, která je vynikajícím doplňkem zeleninových salátů. Jak ho ale správně pěstovat ? Má rád teplo, nebo mu svědčí spíše chlad? Salátů můžeme pěstovat mnoho druhů, a zajistit si tím pestrou salátovou mísu na každý večer nebo spoustu různých salátových listů k proložení sendvičů a baget. Pěstování salátů je snadné a jde jej zvládnout i na balkoně nebo na terase. V případě nouze o venkovní prostor dokonce i doma za oknem.


Stačí vysít, rozesadit a za pár týdnů sklízet. Většina salátů totiž žádnou speciální péči nepotřebuje. Jak na zahradě pěstovat hlávkový salát ? S výsevem semínek na předpěstování můžeme začít hned! Tímto je umožněno opakovaně sklidit listy ledového salátu. Se sklizní se nevyplatí otálet, neboť později je jeho střed nahořklý.


Pro sklizeň není vhodný salát s hnědými a povadlými listy, s uhnívajícím košťálem či velkou a bílou hlávkou.

Co je tak dobrý, že „Vitamin Green“? Co ledový salát , jak to vypadá? Dále můžeme pěstovat ledový nebo římský salát či chuťově zajímavou rukolu.


Podmínky pro výsev a pěstování Ačkoliv se každá odrůda salátu chová v různých podmínkách trošku jinak, všeobecně lze říct, že salát je vhodné pěstovat ve spíše chladnějším prostředí do °C, jinak má tendenci vybíhat do květu a jeho listy hořknou. Salát můžeme vysazovat po celý rok, je však třeba dobře naplánovat pořadí výsevu druhů salátu. V létě se vysévá salát teplomilný, na konci léta zimní saláty, které přezimují a sklízíme je až na jaře. V létě a pokročilém jaru sejeme přímo na záhony, za chladnějšího počasí na chráněná místa.


Věděli jste, že můžete doma pěstovat také salát ? Ne ten hlávkový, protože ten na domácí pěstování není určen, ale listový. Víte, že v zahradě lze kromě klasiky, hlávkového salátu , úspěšně vypěstovat i ledový salát , římský salát , vybílené listy endivie či drobnou rukolu. Salát je velmi oblíbenou zeleninou, která se kuchyňsky upravuje různými způsoby. Pěstuje se ve třech typech - hlávkový, římský a ledový.


Zasloužený pocit hrdosti si užijete, až ponesete do kuchyně ze zahrady nebo balkonu vlastní salát , zelený, červený, ledový nebo rozverně zkadeřený.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky