středa 29. listopadu 2017

Zběhovec plazivý

Große Auswahl: Entdecken Sie günstige Elektrofahrräder von Top-Marken. Roste na loukách , v lesích nebo na skalce. Hodí se zejména k pokrytí půdy. Daří se mu na slunném až polostinném místě, půda by měla být propustná, výživná, mírně vlhčí.


Množí se dělením trsů na jaře nebo na podzim. Zajímavosti ze světa rostlin.

Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Na pasekách často rostou bohaté porosty krásně rozkvetlých zběhovců. Naše babičky ho dobře znaly, pěstoval se ve venkovských.


Najdeme jej na louce, v lese i na skalce. Tvoří husté, plazivé výhony s okrouhlými, přisedlými lístky. Může růst jako podrost pod stromy, ale stejně dobře vypadá i ve stinnějších skalkách.


Tvoří modré květy hluchavkovitých květů rostoucích v přeslenu.

Dolné listy sú stopkaté, obrátene vajcovité, so zbiehavou čepeIou, stonkové takmer alebo celkom sediace, podlhovasto obrá­tene vajcovité, vrúbkované alebo celistvo­okrajové. Květy se objevují id dubna do července. Dorůstá do výšky přibližně – cm. Název plazivý je odvozen od plazivých odnoží, pomocí kterých se rostlina rozmnožuje.


Jsou velmi oblíbené jako okrasné trvalky-skalničky. Díky kobercovému, půdopokryvnému růstu jsou vhodné na obruby trvalkových výsadeb, do větších skalek, ale také k pokrytí větších ploch. Mrazuvzdornost do -40°C.


Kvete od května do července. Popis: Půdokryvná trvalka rozrůstající se v husté koberce. Ajuga reptans Trvalka - skalnička Sazenice zakořeněná v nádobě, vegetativně množená. Protože vykvétá na jaře, jsou v loňské nebo v nízké mladé trávě jeho modré květy nápadné. Rod obsahuje asi druhů jednoletých nebo polostálezelených až stálezelených vytrvalých bylin.


Zběhovec se nepěstuje, zběhovec roste sám. Vo vonkajšej forme mastí alebo kúpeľov sa používa na podliatiny alebo iné zranenia končatín. Hlavná využiteľnosť je hlavne pri liečbe horných dýchacích ciest, na silný kašeľ alebo pri zachrípnutí.


Vyznačuje se lesklými jasně zelenými listy s. Přežívá teploty i pod -stupňů. Je velmi dekorativní i pro svůj vzhled - tmavohnědozelené listy mimořádně vyniknou ve společnosti jiných světlých rostlin.

Také velmi krásně kvete modrofialovým květem, který přitahuje včelky. Vzácně nalezneme i růžově kvetoucí rostlinky. Již dle názvu zběhovec plazivý charakterizují nadzemní plazivé výhonky.


Lodyha rostliny je přímá nebo vystoupavá, nevětvená. Je ochlupená, zejména v horní části. Lodyžní listy jsou krátce řapíkaté, mají srdčitě vejčitý tvar.


Listy bývají jemně vroubkované.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky