úterý 28. listopadu 2017

Buk lesní červenolistý

K výročí 9let od první písemné zmínky o Tachově a vzniku ČSR 28. Buk je ve střední Evropě nejdůležitějším lesním stromem. U nás je rozšířen hlavně v podhůřích a nižších horských pásmech, často v čistých.


Jeho přirozený areál zahrnuje většinu Evropy , od jižní Itálie po Švédsko a od Portugalska po Turecko. Jednotlivé rostliny dosahují výšky i metrů, výška.

Rovněž krásný soliter zahrady. Poznámka: Buk je v ektotrofní mykorrhize s četnými druhy hub. Z jedlých hub je k nalezení v bučinách např.


Veľkého Miliča na východním Slovensku), suchohřib žlutomasý, suchohřib červený, ryzec syrovinka, atd. Výrazná sloupovitá odrůda buku s vínově purpurovým listem vhodná do středních větších zahrad a parků. Buk lesní ´Rohan Weeping´ – Vyprodáno.


Vysazujeme převážně solitérně nebo v rozvolněných skupinách.

Atropurpurea charakteristický barvou listu, která je tmavě červenohnědá, přičemž listy jsou velké, lesklé a mělce zoubkaté. V nižších horských oblastech tvoří dokonce celé pásy - bučiny. Je to rozložitý strom s hustou.


Kmen je štíhlý, pokrytý tenkou hladkou borkou bělošedé barvy, někdy s mírným namodralým nádechem. Jedná se o opadavý strom s nepravidelně přepadavými větvemi. Pokud nejsou plně osluněné, ztrácí svůj temný odstín a přechází do tmavě zelené. Okrasný buk Dawyck Purple je krásný červenolistý buk rostoucí do kuželovitého tvaru. Dodáváme již vysoký a dobře rozvětvený strom se silným kmínkem.


Kříženec Fagus Dawyck x červenolistý buk. Středně velký strom úzce sloupovitého, později úzce kuželovitého vzrůstu většinou. Zámeckému parku u kostela svatého Archanděla Michaela v Lešné u Valašského Meziříčí dominuje svou barvou i velikostí lesní buk.


Jeho kmen se nápadně podobá ženské postavě. Aby ne, když bdí nad pomníkem čtyřiatřiceti padlých z pěti přilehlých obcí, jejichž vdovy dostal po Velké válce za úkol ochraňovat. Bild: Buk červenolistý - detail (Fagus sylvatica).


This file contains additional information such as Exif metadata which may have been added by the digital camera, scanner, or software program used to create or.

Odrůda Atropunicea se chlubí zajímavým červeným olistěním. Rozšířený v mírných oblastech. Ceněný pro krásné listy a podzimní zbarvení. Bukovité Fagaceae Bukovité (Fagaceae) Opadavé nebo stálezelené stromy nebo keře s jednoduchými, střídavými listy, které mohou být celokrajné, pilovité. Vlastnostmi je velmi podobný habru, vyžaduje však lepší půdní podmínky roste bujněji a mohutněji, na podzim barví listy do žluta a opadává.


Dnes se buk lesní pěstuje hlavně pro důležitý zdroj dřeva a rovněž slouží jako výborná meliorační dřevina. Miloš Krump : Fagus sylvatica je asi m vysoký strom z čeledi Fagaceae s velice nasazenou, metlovitou korunou a hladkým kmenem. Trísetletý buk roste v parku pred hlavním prucelím zámku v Lomnici, jehož prostory jsou v soucasné dobe sídlem školy. Památný strom údajne vysadili v dobe. Wissenschaftlicher Name: Fagus sylvatica purpurea.


Kůru má šedou a až do stáří hladkou. Pupeny jsou nápadně štíhlé a špičaté. Buk vytváří v našich podmínkách v nadmořských výškách cca od 4do 8m často nesmíšené porosty, na spodní hranici rozšíření se mísí s dubem a na horní se smrkem a jedlí. Buk nejlépe roste na čerstvě vlhkých, dobře provzdušněných, humózních a minerálně bohatých, často vápnitých půdách. Nesnáší půdy zamokřené a ulehlé, rovněž neroste na suchých a písčitých půdách.


Kaasův buk je památný strom – vysoký, rozložitý buk lesní (Fagus sylvatica) s bohatě zavětvenou korunou, který roste cca km severovýchodně od Horního Rozmyšlu, části obce Dolní Nivy, na svahu pod kamenolomem Horní Rozmyšl na JV úbočí Kamenného vrchu. Fagus sylvatica Čeleď : bukovitá Výskyt : Evropa Koruna : Mohutná, pravidelná vejčitého tvaru Borka : tenká, hladká, barva šedá List : řapíkatý.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky