pondělí 27. listopadu 2017

Rozchodník nachový

Stejně jako jiné druhy rozchodníků totiž dokáže ve svých dužnatých listech zadržovat vodu. Koncem léta vytváří plochá hustá květenství drobných růžových či purpurově červených květů. Teplice, cena 50Kč, od rita.


Tento rozchodník nachový má růžové květy a rád lemuje okraj a přední stranu výsadby. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Rostliny mají rády půdu suchou a propustnou, na živiny chudou, písčito-hlinitou, plné slunce, teplo až úpal, na živiny a jakoukoli další péči je naprosto nenáročná.

Zjistěte ihne kde prodávají sazenice skladem i na e-shopu. Listy jsou světle sivě zelené až olivové, okrouhlé, dužnaté a mají tenký purpurový okraj. Tento druh rozchodníku na zimu zatáhne do půdy a na jaře můžete znovu objevovat malé růžičky rašících listů v půdě.


V tento čas opatrně, abyste je nepoškodili. Zajímavosti ze světa rostlin. Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality.


Je rostlinou velmi vhodnou k řezu a ve váze vydrží velmi dlouho. Můžeme jej použít i do suchých vazeb a pokud ho ponecháme na záhoně přes zimu, budou jeho suchá květenství na sněhem zapadlé zahradě jinak smutná místa vhodně vyplňovat.

Nejkrásnější jsou v podzimním období, kdy slouží jako hojná potrava pro čmeláky a motýli. Výborný je i rozchodník nachový. Plazivé rozchodníky Chcete-li si dopřát kvetoucí krásu poněkud dříve, a to v průběhu července či srpna, můžete volit rozchodník nepravý sedum spurium. Je to krasna rostlina, ktera snad jedina nepotrebuje k rustu vodu.


Behem vegetace zmeni 5x barvu kvetu. Zelena, ruzova, cervena, bordo a tmave hneda. Rozchodnik nachovy, u nas opomijena rostlina. Ususene kvetiny jsou na silnych vysocich stoncich udelaji taky krasnou ozdobu. Přemýšlíte o nějaké nové krásce na vaši skalku či okrasný záhon?


Pak rozhodně stojí za zvážení pořízení rozchodníku. Crassulaceae - TlusticovitéVětšina lidí má rozchodníky jen za okrasné rostliny, tento se může užívat i pro zdraví, bohužel jsem přesné návody. Dokáže ve svých dužnatých listech zadržovat vodu. Podobně rozchodník nádherný (dříve Sedum spectabile ) se nyní jmenuje Hylotelephium spectabile. V řadě případů, i ´při prodeji, bývají nadále uváděny jako rod rozchodník.


Sedum telephium změnil na Hylotelephium telephium. Především rozchodníkovec nachový (Hylotelephium telephium) a rozchodníkovec nádherný (H. spectabile). V základní verzi mají oba druhy zelené lodyhy, našedle zelené vejčité listy a růžové hvězdovité kvítky v deštníkovitých květenstvích.


Vděčné trvalky pro slunná a suchá místa. Potřebuje propustnou a písčitou půdu.

Velmi dobře snáší dlouhodobé sucho. Hodí se do skalek, suchých zídek, koryt a hlavně střešních zahrad. Jedná se o vzrůstný druh v době květu dorůstající okolo cm. Na trhu jsou nejoblíbenější kultivary s květy ve starorůžové či karmínové barvě.


Rod má více než 4druhů (zejména na severní polokouli), v České republice se vyskytuje původních druhů, některé další zplaňují z kultury. Yerba callera azərbaycanca: İri dovşankələmi català: Fabària čeština: rozchodníkovec nachový , rozchodník nachový , rozchodník purpurový. Rozšíření: Centrum areálu se nachází ve střední Evropě, na západ zasahuje do Pyrenejí a střední Francie, na jih do Itálie a na Balkán, severně až do jižní Skandinávie.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky