pátek 24. listopadu 2017

Hořec bezlodyžný

Na území České republiky před vymizením rostl na dvou lokalitách ve východní Moravě, v současnosti probíhají pokusy o jeho reintrodukci v Bílých Karpatech. Vyskytuje se v některých evropských horách, u nás však již ve volné přírodě. V přírodě je známo přes 3druhů hořců, šlechtěním se jejich počet navýšil na devět set. Má kožovité, zelené listy uspořádané do růžic.


Kvete od června do července zvonkovitými, sytě tmavě modrými květy.

Uvnitř koruny má tmavě zelené puntíky. V našich podmínkách je rostlina pěstována v okrasných záhonech. Roste v trsech, květ blankytně modrý dorůstá výšky do cm. Zajímavosti ze světa rostlin.


Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Kvete modře, v červenci až září, květy jsou po až umístěny v paždí listů.


Rostlina se dorůstá výšky do 15-ti centimetrů a je možné je pěstovat na okrasných záhonech, v zahradních nádobách a skvěle se hodí k pěstování ve skalkách.

V minulosti byl poměrně hojný, dnes se již vyskytuje jen vzácně. Jeho květy jsou krásně modře zbarvené, jen zřídka bíle. Výborně vypadá na skalkách.


Listy jsou tmavě zelené, kopinaté, celokrajné. Květy jsou zvonkovité, tmavě modré. Gentiana acaulis Nízká trvalka dorůstající 10cm.


Velikost květináče prodávané rostliny je 9xcm. Tento druh pochází z evropských hor. Vyžaduje vlhkou ale dobře propustnou půdu na osluněné stráni, skalce nebo při okrajích trvalkových záhonů. Půda by měla být živná a podzimně kvetoucí druhy potřebují kyselou zem.


Odolává teplotám do cca -29°C. Dneska je u nás zařazena mezi vyhynulé druhy. Dá se pěstovat jako trvalka či jako skalnička. Hořec nepotřebuje žádnou péči. Neroste moc do výšky, takže ve skalce určitě dobře vynikne.


Nejvíce jí prospívají vlhká, ale dobře odvodněná stanoviště s plným sluncem. Tyto půdopokryvné a dobře se rozrůstající skalničky potřebují pro zdravý růst přes léto slunné, dostatečně vlhké, ale nezamokřené stanoviště s jílem, to pro zdárné kvetení, pozor přes zimu jim vlhko škodí.

Kultivar je již na první pohled nápadný svým bílým květem se zelenými odstíny. Občas kvetení na podzim opakuje. Stálezelená, kobercovitá trvalka, původem z horských oblastí Španělska a Itálie, vytvářející přízemní růžici listů. U nás je zařazena mezi vyhynulé druhy. Je možné ji pěstovat jako letničku nebo trvalku.


Balíky odesíláme v nejbližším volném termínu po osobním potvrzení objednávky nebo po její úhradě při výběru platby bankovním převodem. VYSAZUJTE zády ke slunci na slunné, či lehce zastíněné místo. Jedna z nejoblíbenějších skalniček. Zjistěte ihne kde prodávají sazenice skladem i na e-shopu.


Příbuzný hořec Clusiův (G. clusii) má květy téměř bez teček a skvrn. Oba hořce rostou velmi vzácně jen v Karpatech a jsou přísně chráněny. Den fascinace rostlinami - provázení po sbírkách 25.


INTO THE… Botanická zahrada. Postaráme se o bezpečné a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky