středa 16. prosince 2015

Jak uchovat česnek

Víte, jak uchovat medvědí česnek ? Výborné je zamrazení medvědího česneku. Více o něm i dalších způsobech najdete na Alternativ je hodně. Jak co nejdéle uchovat česnek? Pokud jste prostě zvyklí na vůni a ostrost české odrůdy , na jejich chuť a sílu , kterou nám cizí druhy česneku nenahradí, asi si jej chcete koupit nebo vypěstovat a dlouho uchovat. Ideální teplota pro skladování je – °C, vlhkost by neměla přesáhnout.


Nejlepší je čerstvý, ale jeho sezóna je u nás jen na jaře a na. Poradíme, jak uskladnit česnek na zimu, aby v kuchyni byl po ruce pokaždé, když je potřeba. Dalším snadným způsobem, jak česnek uchovat , je sušení. Sušený česnek zmenší svůj objem, takže i velké množství zabere v kuchyňské skříňce jen kousek.


Při vaření se do česneku vsákne voda a váš pokrm tak získá báječnou chuť. Jsou dva hlavní způsoby, jak česnek sušit a který si vyberete závisí na tom, zda máte elektrickou sušičku, či nikoliv. Měla jsem oloupaný česnek na ledu, v ledničce ve dvířkách, zalitý olejem i nasucho, v krabičce i ve sklenici a nebylo to k ničemu. Máte ještě někdo nějaký tip na dlouhodobé uchování česneku? Jak ho tedy uchovat, aby nám vydržel kvalitní až do další sklizně?


Ať už si česnek pěstujete sami, nebo ho nakupujete u svého farmáře či na trhu, měli byste si pamatovat pár věcí. Jak skladovat cibuli a česnek , aby vám vydržely čerstvé celé měsíce 19. I vám se už zřejmě stalo, že vám doma ve spíži začal klíčit česnek nebo vám změkla cibule, případně úplně shnila.


Je to všelék a můžeme ho využít nejen v kuchyni, ale i jako prevenci proti chorobám. Máte větší množství česneku a přemýšlíte, jak jej správně uchovat? Následující rady vám přijdou vhod.


To ten, co má ještě nať. Topinku bez česneku si umí představit jen málokdo. Mrazit můžete česnek buď jako oloupané stroužky, nebo jako předem namletou pastu, kterou si zabalíte po malých dávkách do jednotlivých sáčků či vzduchotěsných nádob. Jak uchovat česnek recepty, které budete milovat.


To je velmi složité a počítat stroužky nebo porovnávat jejich velikost, to není vždy směrodatné, variant je mnoho. Tradiční český česnek už nabízejí i některé supermarkety – ale pozor, neřiďte se zemí původu, mnoho českých pěstitelů vysazuje zahraniční. Jak naložit česnek tak, aby byl zdravotně nezávadný a) Rizika nakládání česneku v oleji.


Dlouhodobé skladování česneku v oleji není bezpečné pro naše zdraví. Kde medvědí česnek roste? V listnatých a smíšených lesích.


Zaměřte se na půdu pokrytou zbytky spadaného listí z loňského roku – pod ní často. Když máte lány medvědího česneku kousek od baráku, je potřeba toho využít. Jedna z mála rostlin, která zase za rok vyroste, i když ji do posledního lístku očešete. Ten však v sobě nemá ani z daleka tolik vitamínů jako čerstvý medvědí česnek. Proto, pokud si chcete uchovat česnek bez ztráty léčivých účinků, doporučujeme ho zmrazit.


Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. Oloupejte ho a dejte do láhve s patentním uzávěrem. Pak jej uložte do mrazicího boxu. Optimální je uchovat česnek v čerstvém stavu.


Ale to pochopitelně není jednoduché. Vlivem tepla dochází postupně k jeho hnilobě, případně předčasnému klíčení. Položte česnek nejlépe jeden vedle druhého, aby měl dobrou cirkulaci vzduchu a nikdy z česneku neodstraňujte před usušením nečistoty, nať, listy, slupky!


Pokud ano, v jaké podobě (celé stroužky, prolisovaný)? Nebo ho uchovávat naložený v oleji (popř. jak na to)?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky