středa 2. srpna 2017

Jak sázet fazole

Deutschlands größter Preisvergleich mit über 53. Sicher durch den Winter. Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Před vyséváním fazolí je dobré semena na několik hodin namočit do vody.


Jejich povrch praskne a fazole rychleji vyklíčí. Až fazole prasknou, vyndejte je a dejte se do setí.

Takto namočené fazole vám nesmí vyschnout, protože by ztratily svoji klíčivost. Fazole patří mezi potraviny, které jsou velmi oblíbené nejen jako samostatné jídlo, ale i jako příloha k různým jiným pokrmům. Z fazolí dokážete přichystat několik druhů jídel, které budete mít určitě rádi.


Fazole vyséváme až když teplota půdy neklesá pod 10°C a půda je dostatečně zásobena vláhou. Staří zahradníci k určení vhodného času pro výsev nepotřebovali ani teploměr. V zeleninové zahrádce mají své tradiční místo tyčkové fazole, které se pnou po opoře vzhůru. Jejich nepopínavé příbuzné, fazole keříčkové, zůstávají neprávem v ústraní. A přitom je pěstování docela snadné.


Všechny fazole které prodáváme je možné sázet.

Jsou loňské a bez problémů vyklíčí. Pokud jsou starší, tak na to upozorňujeme v popisu. Půda by měla mít teplotu alespoň deset stupňů celsia, aby semínka vyklíčila a nebyla zničena nízkými teplotami. Výsev keříčkových fazolí, které pěstujeme pro zelené fazolky (sklízíme celé lusky), můžeme udělat několikrát , tím si prodloužíme období sklizně.


Podle jedné pověry se říká, že fazole chtějí slyšet zvonit zvony. Proto se nemají vysévat hlouběji než až centimetry. Fazole pěstujte tam, kde je minimální teplota stupňů Celsia. Taková teplota je ideální pro jejich růst.


V době kvetení však fazole potřebují teplotu pohybující se mezi 20–stupňů Celsia. Záleží jaké fazole chceš sázet. Doporučuje se fazole na pár hodin namočit do vody, ale opravdu jen na 3-hodiny.


Fazole k loupání se ke konzumaci lusků nehodí, protože mají vždy tuhou vnitřní vrstvu a jsou vláknité. Pěstování Optimální stanoviště je slunné místo, středně těžká až lehčí půda, která je dostatečně zásobená humusem a vláhou. Chystáte-li se na pěstování keříčkových fazolí, pak určitě zhlédněte následující video od eChaluparka. Vám přináší podrobné informace, jak na to.


Dozvíte se, kdy fazole vysít, jak je zalévat, jak o ně pečovat a jak je zpracovat. Dobře se jim daří například u plotu. Rostlinky jsou teplomilné po celou dobu jejich vegetace, proto uvítají slunné místo.


Nesmíte však zapomínat na dostatečné zalévání, díky kterému budete mít za odměnu krásně naduté lusky.

Občasné přihnojení fazolím jen prospěje. Pnoucí, keříčkové nebo okrasné fazole ? Fazole mají nádherné květy, proto byly vyšlechtěné i okrasné kultivary, jinak si ale můžeme vybrat mezi fazolemi pnoucími a keříčkovými. Jak a kdy sázet fazole ? Můžete pěstovat odrůdy tyčkové, popínavé, i keříčkové, sklízet různobarevná zrna, nebo oblíbené nezralé lusky, zelené či fialové.


Fazole jsou pěkné na pohle nenáročné a užitečné. Větší semena ( fazole , hrách, bob, kukuřice) sejeme dva až pět centimetrů pod povrch půdy. Porostou dobře v průměrném truhlíku nebo v nádobě, když jim zajistíte obdobné podmínky jako v zahradě.


Stroužky česneku nebo bramborové hlízy sázíme nejhlouběji.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky