čtvrtek 20. dubna 2017

Mšice na třešni

Než začnete léčit mšice na třešně, na jaře a na začátku léta stojí za to vyjít po celém území, abyste našli všechny mrchožrouhy na území. Na stonky kořeninových rostlin jako zimní berušky. Tímto způsobem se zvýší počet užitečného hmyzu ve vaší zahradě. A jak berušky jíst mšice, že tito škůdci budou mnohem menší.


Ve vztahu k hmyzu, které leze kufr na vrchol koruny, jsou lepící pásy velmi účinné.

Jedním z nejčastějších škůdců v našich podmínkách jsou mšice. Využitím postřiků na bázi přírodních olejů nebo použitím predátora se škůdců můžete zbavit i be. Na základě informace o jejím výskytu přistoupíme k chemické ochraně. Je možné použít Decis Mega, Decis Flo 5. Po náletu Calypso 4SC, Mospilan SP, Reldan 4O EC. Na rajčatech se nejčastěji vyskytuje mšice broskvoňová (Myzus persicae) a mšice řešetláková (Aphis nasturtii).


Tato skutečnost je důležitá především z hlediska výběru přípravků, protože některé z nich jsou účinné pouze proti jednomu z uvedených druhů.

Názvem mšice označujeme více druhů polokřídlých hmyzích škůdců na našich rostlinách. Z rodu lze jmenovat nejčastěji vyskytované: mšice maková, mšice zelná, mšice broskvoňová, mšice jabloňová, mšice maliníková, vojtěšková, krušinová, řešetláková, tavolníková a mnoho dalších. Tento škůdce je zelený, často šedivě ojíněný, žijící od jara na spodní straně listů, na vegetačních vrcholech a na květenstvích mrkve a jiných zástupcích čeledi miříkovitých, včetně plevelných a voln. Málokterý druh mšic na ovocných stromech je tak napadán přirozenými hmyzími nepřáteli jako mšice třešňová.


Mšice na mrkvi Aphididae. Stává se často, že už koncem června bývají kolonie larev a samiček této mšice skoro úplně zlikvidovány slunečky, jejich larvami, larvami zlatooček, dlouhošíjek a zejména larvami několika druhů much pestřenek. Když se celá mravenčí kolonie stěhuje, svoje mšice si odnáší s sebou. Proto mohou pěstitelé na jejich výskyt rychleji zareagovat.


Několik milimetrů velcí škůdci oslabují jak venkovní, tak pokojové rostliny. Na různé byliny (především hvězdnicovité) odlétá na léto m. Možnosti ochrany Nejúčinnějším a ekonomicky nejvýhodnějším způsobem ničení mšic je předjarní postřik ovocných dřevin krátce po vyrašení. A již tradičním škůdcem bývá mšice třešňová, která způsobuje kroucení listů v konečcích, a typické lepkavé pokrytí černými mšicemi.


Pomocníkem bude běžný postřik proti savým škůdcům na ovocných stromech. Na mšice mám vyzkoušený výluh z kopřiv - kopřivy naházím do kýble a zaleju vodou, po hodinách je možno stříkat. Vyzkoušeno na růžích, malinách a rybízu.


Co se nespotřebuje na postřik, nechat ještě několik dní a je z toho vynikající hnojivo.

Dá se použít i na pokojové květiny (naředěné s vodou). Vysávají šťávy z rostlin a ty postupně vadnou a hynou. Také napadené rostliny vypadají velmi neesteticky – do vázy si takové květiny nebudeme chtít nařezat a napadená zelenina se nám bude ošklivit¨.


Bez ohledu na druh, mšice mají obě bezkřídlé a okřídlené formy. V přírodě používají rostlinné šťávy, které jsou bohaté na sacharidy, což je důsledkem přítomnosti aminokyselin. Některé druhy mšic jsou úzce specializované na určitou rostlinu.


Pro škvory, kteří ničí mšice , je nyní vhodné naplnit malé květináče dřevitou vatou a rozvěsit je otvorem nahoru na stromy. Květináče přilákají škvory a poskytnou jim vhodné útočiště. Na zahrádce nacházíme během června mnoho druhů drobného hmyzu, který často vytváří nápadné, početné kolonie. Jde především o mšice (Aphidinea).


Pirimor je specialistou na mšice. Ninja je určen na mšice i molice, na zeleninu i okrasné rostliny. Nepostradatelným pomocníkem na zahradě jsou lepové desky, které jsou pokryty nevysychavým lepidlem. Ty vám nejen určí identifikaci škůdce, ale jsou i prevencí a ochranou. Organizovaná a udržovaná zahrada, ve které se neustále dbá na ochranu rostlin, není pro hmyz, jako jsou například berušky, atraktivní.


V případě, že je napadení malé, sbírejte mšice ručně nebo je oplachujte silným proudem vody. Odstraněním z místa pěstování těchto listů značně snižujete intenzitu prvního jarního napadení! Vylíhnuté nymfy mají křídla a než vyzrají v dospělou samici trvá to přibližně až dní. A proč by taky, na třešni dostaly nadbytek prostoru, až jsme měli strach, že ji zcela vysají, zničí.


A to mšice skutečně dovedou. Přitom stačilo jediné – během března a nebo alespoň začátkem dubna použít účinný postřik.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky