pondělí 28. března 2016

Olivovník pěstování

Stromy jsou velmi nenáročné jak na péči, tak i na složení zeminy. Olivovník v přírodě nikdo nezalévá, a přece se mu daří. Vydatná zálivka mu spíš uškodí, proto je lepší zalévat jej jen občas, když je na listech patrné, že trochu vody neuškodí. Může být i na větrném místě.


Můžeme ho pěstovat, při zajištění vhodných podmínek, i doma. Je velmi vhodný k pěstování jako bonsaj, protože již po několika letech dostává podobu starého stromu.

Je to dlouhověký strom s bizarně pokrouceným kmenem. Pěstování olivovníku by měl zvládnout i začátečník. Jde totiž o velmi odolný strom, který odolává škůdcům i chorobám.


Jeho nevýhodou je, že roste velmi pomalu. Na druhou stranu se olivovník dožívá velmi vysokého věku, výjimkou nejsou ani stromy staré tisíce let. Kouzlo Středomoří vám na zahradě navodí i voňavá levandule. Ve Středomoří domácí olivovník evropský (Olea europea) musí přezimovat v chladnu při teplotě 5-°C a při dostatku světla. Můžeme je pěstovat ve větších květináčích v bytě, velmi jim prospívá letnění.


Na ostrov Korčula se zřejmě dostal v římské době.

Oliva nepochybně patří do tradiční chorvatské kuchyně včetně oleje, který vzniká lisováním. Využívá se také hojně v kosmetickém průmyslu. Dřevo z olivovníku je oblíbené v řezbářství. Jde o stále zelený strom či keř s tuhými úzkými, špičatými listy šedozelené barvy, které jsou na rubu stříbrné.


Co ale domácí pěstování pro menší potřebu? Je možné si olivovník doma zasadit s tím, že budete mít naději na pěstitelský úspěch? Terasy, chodby a místa, kde budou ochráněny před mrazem, ale přitom bude na ně dostatečně chladno, aby jim nevyrašily pupeny, jsou pro ně ideální. Takže místnosti s °C a vlhkostí pod jsou pro ně dokonalým přezimovacím místem.


Rostlina nese lahodné plody – olivy. Také je možné, že vám tato. Do tejto čeľade spadá rodov s viac ako 4druhmi. Jeden z týchto rodov je Olea, ktorý. Popis: Listy z olivovníku evropského byly nejprve používány ve starověkém Egyptě a byly symbolem nebeské moci.


V dnešní době se rovněž využívají. Během letního období je vhodné rostlinu jedenkrát měsíčně přihnojit hnojivem pro pokojové rostliny. Stačí připravit substrát složený z kypré zahradní zeminy a písku v poměru 1:a kvalitní drenáží. Stálezelený olivovník potřebuje však dostatečný přísun čerstvého vzduchu.


Dokonce může být klidně i na větrném místě.

Možné je pěstování doma jako bonsaj, kdy již po několika letech získá vzhled starého stromu. Olivový olej je znám již z dob starověkého Řecka. Ty se konzervují a poté konzumují.


Antice byl symbolem míru, blahobytu a plodnosti. V Athénách byl olivový věnec na dveřích znakem. Jsou to stromy a keře s jednoduchými vstřícnými listy a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky