středa 23. března 2016

Česnek benátčan

Deutschlands größter Preisvergleich - mehrfacher Testsieger mit TÜV-Zertifikat! Sicher durch den Winter. Benátčan je odrůdou pro zahrádkáře i velkopěstitele. Ti si u ní cení mimo vysokého množitelského koeficientu také dlouhou skladovatelnost, takže ji mohou dodávat na trh v období, kdy už jiné české odrůdy nejsou k dispozici, a to za velmi dobrou cenu. Vytváří mohutnou nať, takže je možné konzumovat celé rostliny až do poloviny května.


Velmi příjemná chuť je využitelná ve všech jídlech, kam se česnek přidává, včetně konzumace za syrova.

Ceněna je především dlouhá skladovatelnost. Seznam odrůd česneku, které vyšlechtil český šlechtitel Ing. Výsadba je možná na jaře nebo na podzim, tato odrůda má nejdelší trvanlivost mezi českými odrůdami česneku. Z jarních je možné na podzim sázet odrůdu Lumír. Kdo by se domníval, že česnek pro jarní výsadbu sežene na jaře, mohl by být šeredně zklamán.


Z menších ploch můžeme česnek sklízet snadno vytahováním rostlin, případně s pomocí vidlí nebo rýče. Paličák je česnek , jehož název se odvozuje od květního stvolu, jenž odrůdy z této skupiny tvoří. Má neuspořádaně rozmístěné stroužky v počtu - s ušlechtilou ostrou chutí.


Sadbový česnek a konzumní česnek na prodej.

Bezvirózní“ nepaličák pro podzimní i jarní výsadbu. Cibule jsou ploše kulovité, velké, nepravidelného tvaru, čistě bílé. Stroužky jsou uspořádány.


Jak česnek roste, vybíhá do květu. Poupě ještě v době vegetace odstřihněte, aby se rostlina zbytečně nevyčerpala. Takže teoreticky z jednoho kila sadby sklidíte kolem kg česneku při stejné velikosti palic. Vždy s ohledem na daný druh, doba dozrávání se totiž může značně lišit.


Pokud se sklizní zaváháte, začne se. V případě zvýraznění jiných chutí se často česnek využívá jako podklad pod pečené i grilované maso. Ke grilovaným pokrmům se velmi často připravují česnekové omáčky nebo dipy.


Při správné sklizni a vhodném skladování můžete některé odrůdy skladovat až téměř do další sklizně. Poradíme vám nejen, kdy a jak česnek sklízet, ale také jak ho správně sušit a skladovat. Záleží na odrůdě a průběhu vegetace (dozrává za – týdnů po výsadbě). On má velké množství stroužků a já ho asi málo hnojila. Vypěstovat česnek není zrovna jednoduché.


Když má příliš těžkou půdu a nemůže dýchat, skomírá. Za vlhka často chytá plísně. Dobře roste v písčité půdě a vyhovuje mu teplo a slunce.

Jestli jste česnek vysadili a právě vám dozrává, pusťte se už pomalu do sklizně, ať o pracné výpěstky nepřijdete. Nebo se může stát, že nesklidíte nic. Nepaličák pro podzimní i jarní výsadbu. Přestal vám chutnat levný česnek ze zahraničí?


Chtěli byste ochutnat pravý český česnek anebo se chystáte na výsadbu česneku? Vekan Tento ozimý paličák má palice středně velké, bílé barvy se specifickými fialovými skvrnami. Hlavně bychom si měli uvědomit, že správná sklizeň a samozřejmě také sušení dopomůže faktu, že česnek bude.


To může být částečně pravda při předčasné výsadbě (na Václava do země), ale při správném (pozdnějším) termínu výsadby naopak platí, že brambory patří mezi nejlepší předplodiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky