středa 22. července 2020

Účinky šalvěje

Láhev naplníme až po hrdlo květy šalvěje luční, zalejeme přírodním octem tak, aby byl až nad květy a láhev necháme stát dní na slunci nebo na teplém místě. Toto video pojednává o tom, jaké má šalvěj lékařská účinky , také se dozvíte o pěstování šalvěje , no a ještě jak třeba dlouho můžete užívat šalvějový čaj. Dnes se využívá nejčastěji šalvěj lékařská a šalvějový čaj je vhodný nejen při nachlazení. Jaké je využití šalvěje lékařské?


Veškeré informace najdete na Bylinkovo. Léčivé účinky šalvěje V přírodním léčitelství je šalvěj známá svými dezinfekčními, antibakteriálními a antivirózními účinky. Pokud nás přepadne rýma , kašel , nachlazení , chřipka , angína a jiné nemoci dýchacích cest , čaj ze šalvěje nám může být velkým pomocníkem a výrazně podpoří naše tělo v boji proti vetřelcům. U šalvěje je třeba dávat pozor na dávkování a délku užívání, protože silice s názvem thujon má ve vysokých dávkách toxické účinky. Kromě toho se dá šalvěj využívat i jako koření do jídla, kdy tím podpoříte zažívání.


Esenciální oleje ze šalvěje posilují obranyschopnost, zvyšují schopnost koncentrace a celý dýchací systém. Tradiční bylinné pastilky se šalvějí pomáhají při nachlazení a rýmě. Léčebné účinky šalvěje Využití šalvěje je opravdu mnohostranné. Použití šalvěje Šalvěj má velmi silně kořenité aróma a výraznou chuť.


Je to nedráždivé, zdravé koření, pokud ho neužíváme denně v nadměrných dávkách. Silný odvar ze šalvěje se doporučuje při bolestech v krku, zánětech mandlí nebo ústní dutiny. Včasné a pravidelné užívání kloktadla ze šalvěje by v mnoha případech mohlo zabránit odstranění mandlí. Silice šalvěje obsahuje thujon, který je toxický a ve vyšších. Pěstování šalvěje Šalvěji se nejlépe daří v hlinitopísčitých půdách na slunném a teplém místě, chráněném před větrem.


Snáší však dobře i polostín. Formy šalvěje lékařské s purpurovými a panašovanými listy jsou méně zimovzdorné než původní druh a šalvěj sličná, takže vyžadují ochranu před mrazem. Listy šalvěje se sbírají před rozkvětem, v květnu a červnu, nejlépe za slunného dne.


Množí se buď semeny vysetými v březnu do pařeniště nebo dělením trsů či řízky, které lehce zakoření. K takovým účelům je vhodné si vyrobit šalvějový sirup. Nejvýznamnější složkou šalvěje jsou silice salviol, thujon a cineol obsažené v listu a nati, které mají protizánětlivé účinky. Mezi další účinné látky patří vitamín C, třísloviny, aminokyseliny a další.


Pro její dezinfekční účinky se používá jako kloktadlo při bolesti v krku, zánětech mandlí, zánětech hrtanu, ústní dutiny, krvácení dásní a bolesti zubů. Pro svůj obsah vitamínů skupiny B se užívá na zklidnění, při nečisté pleti a křečích v dolních končetinách. Je to jednoduché a my vám zde ukážeme jednoduché recepty od naší bylinkové babičky. Při správném použití a správném množství však šalvějový olej nikdy nevzbuzuje tyto účinky. Další hlavní složky nacházející se v esenciálním oleji ze šalvěje jsou kafr, 8-cineol a camphene.


Užívání a dávkování Šalvěje lékařské. Hned na úvod jsem zmínil, že Šalvěj má velice široké využití a bohaté pozitivní účinky. Kategorie: KOŘENÍ A LÉČIVKY Nejen v sychravém podzimním počasí, kdy je lidský organismus náchylný na všemožná nachlazení, oceníte účinky šalvěje lékařské (salvia officinalis). Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Bylina, která vyniká právě díky svým obdivuhodným účinkům, neboť působí protizánětlivě, snižuje vylučování potu, má.


Je vhodná na veškeré záněty v dutině ústní, afty, bolesti. Problémy, které šalvěj pomáhá řešit, jsou v mnoha případech známé již z léčitelství a babských rad. Sušená šalvěj má silnější účinek než čerstvá Protizánětlivé účinky šalvěje lékařské se dají velmi dobře využít při chorobách z nachlazení, výluh (lžička sušených či lžíce čerstvých lístků šalvěje zalijeme 2ml horké vody, necháme asi minut vyluhovat, scedíme) působí silně potopudně, mírní bolest v krku a usnadňuje odkašlávání.


Hluboké a matoucí účinky šalvěje vytvářejí zkušenosti, kterou vyhledává opravdu malé množství lidí, bez ohledu na to, že je šalvěj stále legální psychedelickou látkou. Herbář a účinky šalvěje. Už při vymýšlení jména pro tuto bylinku věděli naši předkové, s kým mají tu čest.


Magie mocné šalvěje V dnešním díle Světu bylinek se zaměříme na magické účinky bílé šalvěje. Jedná se o keřovitou trvalku se zelenostříbrnými lístky, kterou si snadno vypěstujete i doma. Její účinky jsou také protibakteriální a protizánětlivé, užívá se k čištění ran, které se špatně hojí. Masáž břicha s olejem šalvěje muškátové zmírňuje nadýmání i bolestivou menstruaci.


Vůně povzbuzuje schopnost snění, je velmi uklidňující a ulevuje od stresu. Na rány ale působí pozitivně i svíravé účinky tříslovin šalvěje , které pomáhají zranění uzavírat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky