pátek 24. července 2020

Škůdci česneku

Heute zum garantierten Tiefpreis! Choroby a škůdci, se kterými se při pěstování česneku můžete setkat. Díky snímkům identifikujete problém a přečtěte si o příznacích, prevenci a ošetření.


Příště je dobré dávat snímek i celých rostlin, ne jenom detail. Ale i tak je zřejmé, že se o háďátko jedná. Více si o něm přečtete v rubrice.

Dobrý den, taky mám na cibuli a česneku chřestovníčka cibulového. Zatím sice se nebalí do trusu ani larvy ani nic, ale už jsem jich tam pár viděla na tom. Pěstování česneku se mezi zahrádkáři těší stále větší oblibě. K stále obávanějším patří houbomilka česneková.


Naštěstí není potřeba hned vytahovat jedovaté postřiky. Zvlášť menší porosty můžeme účinně ochránit i nepřímo. Nejvýznamnější škůdci česneku kuchyňského.


Je členem rozsáhlého botanického druhu rodu Allium.

Doprovází lidstvo dlouhými dějinami a chrání jej před chorobami a epidemiemi. V minulosti byl ceněn jako koření, zelenina a léčivá rostlina. V České republice však v posledním desetiletí dochází k prudkému poklesu jeho pěstování. Intenzita poškození porostů česneku závisí na pěstitelských a povětrnostních podmínek.


Poradíte nám někdo, o jakého škůdce by se mohlo jednat a jak se ho zbavit. Nejčastějšími škůdci jsou háďátka zhoubná, jejichž kolonie dokáže zničit celou úrodu česneku , nadzemní i podzemní části se deformují a česnek práchniví. Háďátka zůstávají v půdě, proto je třeba po napadení rostliny odstranit a půdu dezinfikovat osazením záhonu mesičkem a aksamitníkem. Preventivně můžeme několik rostlinek pěstovat i mezi řádky. V lednici vydrží cirka měsíc.


Lze ho však dobře mrazit (pak je ale vhodný jen na tepelnou úpravu). U cibule se mi začala kroutít nat a na česneku jsem myslela že je plísen taky je nějak divny,ale objevila jsem nějaké malé červeno hnědé potvůrky které ty natě uvnitř vyžírají a tím to způsobují. Foto nepříložim protože to neumím, ale mám prosbu o radu jestli jste se stěma škůdci už setkali jak je zničit.


Nebezpeční škůdci česneku Za nejobávanější se většinou považuje háďátko zhoubné ( Ditylenchus dipsaci ). Moření sirnými přípravky není proti němu příliš účinné, zato je účinné proti jinému škůdci - roztoči vlnovníku česnekovému ( Aceria tulipae ). Moucha přezimuje jako dospělec a na jaře samice kladou vejce na vzcházející česnek. Napadají hlavně česnek sázený na podzim. Choroby česneku jak v průběhu vegetace, tak i během skladování způsobuje komplex několika hub.


Jedná se zejména o houby Fusarium spp.

S nad každý pěstitel se někdy setkal se zasycháním špiček listu česneku. Jestliže se napadení projeví již v průběhu vegetace, dochází především k úbytku kořenů. Při skladování česneku dochází k trouchnivění, při kterém postupně sesychají jednotlivé stroužky, až uschne celá cibule. Natě česneku bývají už zčásti zaschlé a uvadlé, dokud se ale na nati neobjeví plíseň, nemusíte mít o svůj česnek strach.


Při vyrývání dávejte pozor, abyste hlavičku česneku neporušili, docházelo by k brzkému uhnívání. Nejnebezpečnější zástupci škůdců česneku jsou kořenové roztoče a boj proti nim musí být veden kompetentně. Pokud jste našli ve své stodole hlavy česneku , pokryté odpadky, s rozbitým dnem - na místě roztoče. Při nižších teplotách je totiž menší pravděpodobnost nakažení výsadbového materiálu chorobami nebo napadení škůdci. Co dělat, aby česnek nechytil plíseň?


Kromě venkovní teploty musíme ovšem dbát také na samotný výběr česneku pro výsadbu. Extraktu z česneku a neměli by konzumovat více než jeden stroužek česneku. Odrůda česneku Štěpán je poloraná odrůda ozimého širokolistého nepaličáku (sklizeň okolo 10. července). Cibule jsou velké s hmotností až 1gramů. Barva vnějších suknic je bílá s jemným světle hnědým žilkováním.


Stroužky střední až velké 8-ks, světle hnědá slupka, výrazná, jemná chuť. List široký, vzpřímený, vyšší, světle zelené barvy, na koncích se mírně ohýbá. Odrůda s velmi dobrým zdravotním stavem a dlouhou skladovatelností.


U česneku je většinou považováno za nejobávanějšího škůdce háďátko zhoubné. Doporučované moření stroužků před výsadbou přípravkem Sulka je v případě tohoto škůdce prakticky jen velmi málo účinné, ale je účinné proti neoprávněně přehlíženému roztoči vlnovníku česnekovému. Kategorie Škůdci česneku : Poradíme vám v oblasti pěstování česneku a nákupu sadby. Je to škůdce cibule, česneku, ale i brambor, tabáku, řepě atd. Je to průhledný hlíst o délce cca mm v ústním otvoru má jakýsi bodec, kterým narušuje rostlinné pletivo.


Vše začíná správně načasovaným vysázením namořeného česneku , aby to nebylo, ani brzo ani pozdě. Zelenina provrtaná chodbičkami skrz na skrz nikoho nepotěší. Zasahovat proti vrtalce ve chvíli, kdy si na zelenině pochutnává, je však již pozdě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky