úterý 21. července 2020

Nízké jehličnany

Vysazujeme jehličnany a stálezelené dřeviny Kdo má jen dlážděný dvorek nebo lodžii u bytu v činžovním domě, může si vysadit zakrslé jehličnany (konifery) do kamenného koryta, vydlabaného kusu kmene, do kameninových mis a jiných vegetačních nádob, a oživit tak i nehostinné kouty. Zakrslé druhy jehličnanů jsou u nás velmi známé a oblíbené zejména do skalek, předzahrádek či obecně menších zahrad. Nidiformis je nadmíru elegantní. K dalším veteránům mezi jehličnany se řadí tisy, i když druh Taxus baccata ve stáří dosahuje výšky okolo m. Obecně tisy dobře snáší zastíněné stanoviště, hluboký řez, ale daří se jim i na slunci ve vlhčích půdách.


Pro menší zahradu jsou vhodné nižší kultivary tisů.

S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. V kategorii jehličnany nízké jsme našli rostlin, které naleznete v českých zahradnictvích. Zasíláme nízké jehličnany vhodné k výsadbě do skalek. V nabídce také různé kultivary cedrů atlantských a himalájských. Nízké tvary lze použít při pravidelném řezu také ve skalkách, vřesovištích i předzahrádkách.


Rostliny lze volně vyvazovat a tvarovat podobně jako popínavé rostliny, takže vytvoří krásné dlouhé převisy na trelážích, pergolách nebo plotech. Snad každého zaujme jarní a raně letní šťavnatá zeleň mladých jehlic v kombinaci s dlouhými, až na zem sahajícími, převisy. Jaké nízké jehličnany (kuželovité cca metr vysoké či nižší kulaté) mohu vysadit do skalky na severní straně domu, aby mi za pár let nepřerostly přes.


Pod jejich korunou se dá projít, čili nezabírají tolik místa jako jehličnany , které často mají kuželovitý tvar a větve vyrůstají už odspodu.

Navíc do jisté míry fungují jako přirozené stínění,“ upřesňuje zahradní architektka Kateřina Karasová z Avantgarden. Jehličnany (Pinopsida) jsou třída nahosemenných rostlin. Také se nazývají konifery (tj. v doslovném překladu „šiškonoši“ – conus = šiška).


Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Sicher durch den Winter. Třída jehličnany se nyní stala velice různorodou, většinou ji tvoří stálezelené neopadavé stromy, keře nebo liány.


Jsou to převážně rostliny statnějšího vzrůstu, které nejsou choulostivé na krátkodobý nedostatek vláhy. Listy mají jehlicovité, šupinovité, hladké nebo zpeřené a dokonce nepřetržitě přirůstající. Je vhodné je vysazovat do skupin, bez ohledu na to, zda jsou to jehličnany vysoké, nízké či zakrslé, protože tak ještě více vynikne jejich krása. Pro jehličnany jsou nejvhodnější středněpropustné půdy.


Dávají jí barvu a strukturu po celý rok. Větve jsou orientovány svisle vedle sebe. Celkový tvar je kuželovitý.


Tisy jsou velmi oblíbené stálezelené jehličnany , které jsou velmi praktické do výsadeb, neboť jsou dostupné v mnoha kultivarech různých tvarů a velikostí a snáší jak slunce, tak stín. Je pravda, že po období, kdy všude dominovaly jehličnany, dochází k dílčí proměně sortimentu a více se dostávají ke slovu také listnáče a trvalky. Přesto si tyto stálezelené a většinou neopadavé dřeviny drží svoji pevnou pozici v zahradě.


Jednoznačně se jedná o stromy kosterní, které určují pevné pozice v zahradě. Jeho staré listy totiž zůstávají na.

Nízké okrasné keře mohou zdobit cestičky nebo ohraničit zeleninové záhony. Díky nim můžeme vytvořit výrazný a přitažlivý prvek. V anglických zahradách obdivuji umění zahradních architektů, kde pečlivě stříhané keře využívají k tvorbě uměleckého díla. Tyto jehličnany naopak obvykle dorůstají do značných rozměrů, a to relativně rychle. Tyto rostliny bývají na rozdíl od opravdových miniatur poměrně velmi levné.


Z toho můžeme velmi snadno dedukovat, že tyto mladičké rostliny jsou ve školce vypěstované za velmi krátkou dobu – jinak by nízká cena nebyla možná. Po výsadbě do volné půdy od nich můžeme čekat ještě dynamičtější růst. Borovice jsou neopadavé, stálezelené a především nenáročné jehličnany , které lze pěstovat v mnoha odrůdách.


Můžete začít od semen nebo z malé sazenice. Jakmile se usadí, porostou desítky let. Pojďme se podívat, jak na to. Plazivé a poléhavé jehličnany , jsou reprezentovány převážně plazivými a poléhavými jalovci.


Hnojiva Ovoce Zelenina Trávníky Okrasné Kyselinomylné Postři. Střední a vysoké (až m) osázíme kolem pozemku. Tři malé stromy v řadě udělají modernější vzhled vaší zahrady. Tři velké katalpy vedle sebe by malou zahradu nejspíš „zabili“. Ale tři břízy (nízké odrůdy) nebo tři buxusy na kmínku.


Kde není prostor pro vysoký solitér určitě najdeme nízké kobercové jehličnany nebo aspoň živý plot. A přidává se ještě skvělá další možnost - jehličnany na kmínku. Výborně řeší současný problém omezených zahrad.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky