úterý 28. července 2020

Balkonové rostliny do stínu

Chcete-li společně s netýkavkou v jednom květináči pěstovat více druhů rostlin, není to problém, jen je potřeba vybírat takové, které nemají rády přímé slunce, vyhovuje jim kyselejší půda a pravidelná, ale ne přílišná zálivka. Při osazování truhlíků dávejte dohromady rostliny s obdobnými požadavky a nezapomeňte, že je potřeba dávat vyšší rostliny dopředu a nižší před ně. Potřebuje nevysychavou půdu. Některé druhy kakostů snášení i hluboký stín.


Balkonové květiny a rostliny nikdy nezaléváme v poledním horku. Květiny mají zálivku nejraději ráno nebo večer.

Nízké trvalky vhodné jako náhrada trávníku – do stínu barvínek, jaterník podléš ka, zběhovec, kopytník, š avel kyselý, mochnička, stříbřenka. Tyto druhy proto nyní již neuvádíme. Záměrně jsme vynechali i všeobecně známé rostliny, jako je dlužicha, bergénie a bohyška, které se pěstují hojně, a zaměřili jsme se na méně známé trvalky. Když to nebudete respektovat, budete jen zbytečně investovat do rostlin , které nebudou prosperovat. Pokojové květiny je možné pěstovat nejen na okně, ale také ve větší vzdálenosti od okna nebo na méně světelně vybavených místech.


Vybíráme z obsahu: S hnojením si netýkavka vystačí jednou za dní, a to hnojivem určeným pro kvetoucí a balkonové rostliny. Pro bohatý květ a zdravě vypadající rostlinu je dobré ji jedenkrát za týden pohnojit tekutým hnojivem určeným pro balkonové rostliny. Nejste-li si jisti, zda budou rostliny v hlubším stínu , či spíše v polostínu, vybírejte druhy méně náročné na světlo.


Jako náhrada za trávník se hodí trvalky s výškou kolem třiceti centimetrů (bez květu).

Vyneseme je na venkovní stanoviště, nejprve do stínu či polostínu a teprve později na slunce. Přímý kontakt se slunečními paprsky totiž může. Takže co do stínu na sever, na výcho kde svítí jen dopoledne, na jih, kde je.


Do loňska jsem měla obyčejné a vždycky mi přev. Rostliny vhodné do stínu sice nenabízejí takovou možnost výběru a také. Jakmile se jednou tyto velmi pěkně olistěné rostliny rozrostou, bohatě pokryjí půdu a udusí plevely. Na jednom místě vydrží velmi dlouho a jsou vděčné za občasné přihnojení vyzrálým kompostem. Vysazujeme je do polostinných záhonů, nebo na rabátka mezi ostatní pereny, některé mohutnější sorty se mohou vysazovat samostatně jako solitéry, menší druhy pak.


Zeminu určenou pro balkonové rostliny smíchejte s vhodným hnojivem a truhlík naplňte do dvou třetin. Sazenicím rostlin uvolněte kořenový bal a vložte je do truhlíků, které dosypte zeminou. A pokud dáte rostlinu s krásně panašovanými listy do stínu , zezelenají. Nevíte, prosím, jaké převislé, bohatě kvetoucí rostliny zasadit do závěsných truhlíku, když máme stanoviště na sever (chráněno budovou), slunce zde svítí jen ráno. Hledat v článcích: balkonové rostliny stinu.


Do suchých teplých místností jsou vhodnější rostliny s menšími nároky na vlhkost. Vhodné rostliny K nejvhodnějším rostlinám pro oživení míst s malou intenzitou světla patří většina pralesních druhů, žijících ve svém přirozeném prostředí ve stínu hustých porostů, přes které se sluneční svit nedostane. Dobrý den, ve stínu mám popínavou hortenzii (Hydrangea petiolaris), během letních měsíců zajímavě bíle kvete. Pravotočivý zimolez nádherně voní. Velký výběr je mezi zimolezy (Lonicera caprifolium, L.x americana a další), kde najdete spoustu druhů a odrůd s pestrými květy šířícími kolem sebe oblaka vůní.


Trvalky a skalničky vhodné do polostínu až stínu online prodej v e-shopu Zahradnictví Krulichovi - zahradnictví, květinářství, trvalky, skalničky, bylinky.

Balkon rostliny, které kvetou po celé léto jsou obvykle letničky, ale některé z nich mohou být skladovány až do následujícího roku (pelargonium, euphorbia, fuchsias), pokud máme poměrně světlé a chladné místnosti (např. Veranda nebo viditelný sklep s teplotou vhodnou pro daný druh). C), kde budou moci pokojně zima a projít stavem odpočinku potřebným pro hojné kvetení. Do truhlíků můžete vysadit například fuchsie, které dobře snáší severní a východní strany.


Zvládnou polostín až stín, ovšem pozor na vítr a průvan, v němž by se jim nedařilo. Fuchsie kvetou jemnými barevnými květy od jara do podzimu. Prodávají se vzpřímené i převislé. Jsou náročnější na zálivku a hnojení.


Na zimu zelenec schovejte do cca stupňů a na jaře přesaďte a následně přihnojte. Při přesazování je možné zelenec dělit. Vyprodáno Velmi odolná, výběžkatá, domácí kapradina do polostínu až lehkého stínu.


Snese i větší sucho a oslunění, když dobře zakoření. Vyžaduje písčitohlinitáo zahradní půdu (případně s kompostem). Zajímavé jsou i její šedozelené listy a obsah jedovatých alkaloidů v hlízách, které se dříve využívaly v lidovém léčitelství. Mezi letničky se řadí také balkonové rostliny , s muškáty a petúniemi nešlápnete vedle.


V sortimentu rostlin určených do stínu převažují spíše druhy, kterým vyhovuje svěží až vlhká půda, ale ve stínu velmi často panují i zcela odlišné. Zdravím, jakou kytku můžu dát do stínu ? Sluníčko na to místo za cely den nezasvítí. Co třeba voskovky nebo lobelky? Do skupiny okrasných dřevin, které vykvétají na letorostech z postranních pupenů, patří četné druhy křovin, které nevyžadují pravidelný řez a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky