pátek 31. července 2020

Nemoci listů rajčat

Kroucení listů rajčat může mít více příčin. Jednak je mohou způsobovat škůdci jako mšice nebo svilušky. Další příčinou může být takzvaná abiotická porucha, způsobená jak nedostatkem vody v půdě, tak i přemokřením.


Na této poruše se může podílet i nadbytek dusíku nebo draslíku, otrhání většího počtu listů najednou či velké kolísání denních a. Virová onemocnění se nejčastěji přenášejí z příbuzných rostlin z čeledi.

Hniloba špiček plodů rajčat. Nemoc se šíří postupně, nejdříve napadá spodní listy a postupně se šíří. Jestliže se na rostlině objeví šedé až černé skvrny místy i žluté, pak se jedná právě o tuto nemoc.


Paní Martina nám poslala moc hezký dopis, ve kterém si stěžuje na letošní úrodu rajčat. My vám část dopisu přinášíme spolu s odpovědí na její. Ale píšete, že jste nic takového neobjevil.


Nemoci rajčat Rajčata mohou být napadena poměrně velkým množstvím nemocí.

Ohrožuje je více než druhů bakteriálních, virových a houbových onemocnění. Na rajčatech, která jsem si zasadila do větších nádob a mám je umístěné u jižní stěny domu, se mi horní části rostlin. Všude jsou popsány nejrůznější nemoci rajčat , ale s tímhle problémem si nevím rady a nikde jsem o tom neslyšela.


Jen jsem našla na jedné diskuzi otázku se stejným problémem bez odpovědi. Plíseň rajčat Od července objevují na rajčatech vodnaté skvrny, které se rychle šíří (zasahují listy, lodyhu i plody) a později hnědnou. Za vlhkého počasí se na spodní straně napadeného listu může objevit bílý povlak. Pokud navíc rostly v hustém sponě, mohou být kromě listů poškozeny i jejich stonky, které ze sluneční strany zbělají, skorkovatejú a snadno se lámou. Slunečním úpalem bývají poškozeny i plody rajčat.


Ohroženy jsou zejména ty plody, které se při odstraňování zálistkových výhonků obnažili. Tato choroba se vyznačuje vznikem šedozelených skvrn vodnatého charakteru a následným hnědnutím listů rajčat. Poznáte ji i podle hrbolatého povrchu listů napadené rostliny. Rostliny rajčat se v zahradách i sklenících se vám už nějakou dobu zelenají nebo dokonce pyšní svými červenými plody.


Přesto vás ovšem může čekat překvapení, které nepotěší. Ani rajčatům se totiž nevyhýbají nemoci a obtíže. Nebudeme opakovat, popisující onemocnění rajčat v otevřeném terénu, která již byla popsána v kapitole o onemocnění rajčat ve skleníku, protože jejich příčiny, příznaky a způsoby boje proti nim jsou stejné pro oba uzavřené a otevřené prostranství.

Okolo sem dal igelitové pytle a ted sem zjistil že. Houbové choroby rajčat trápí v posledních letech skoro všechny. K poškození rajčat může dojít z různých důvodů. Porosty rajčat (listy, stonky) mohou být napadeny i dalšími houbovými chorobami – septoriovou skvrnitostí rajčat, černí rajčatovou a hnědou (alternariovou) skvrnitostí, která napadá také plody, kde způsobuje tmavé, vpadlé skvrny.


Všechny tyto choroby však také potlačují přípravky účinné proti plísni rajčat. Na listových talířích se objevují vředy a na stonky praskání. Choroby rajčat Choroby a onemocnění rajčat jsou díky našim klimatickým podmínkám představovány hlavně houbovými či plísňovými onemocněními, kterým je možné relativně účinně předcházet použitím prostředků na ochranu roslin - obvykle se jedná o širokospektrální fungicidní přípravky, které zpravidla fungují na různé typy chorob podobně. Důvody svinování listů a popálení plodů rajčat V průběhu vegetace může na rajčatech zpozorovat svinování listů. Pokud jsou listy zcela zdravé, nejsou napadené žádným škůdcem a svinují se především starší spodní listy není důvod k panice.


Charakteristika choroby. Nemoci semenáčků rajčat Semena rajčat jsou postiženy ve sklenících stejnými chorobami jako již zpevněné křoviny. Rostlina je infikována neošetřenou půdou pro výsev semen nebo sama semena, špatně leptaná nebo neléčená vůbec.


Obvykle žluté listy rajčat indikují přítomnost onemocnění a toto je jeden z prvních příznaků. Fungicidy lze použít proti většině chorob rajčat: Abiga-Pik, Ordan, Thanos, Revus, Consento. Dotaz Okurky a rajčata - Dobrý den,Prosím o radu ohledně okurek a rajčat. Na listech hadovek se Mě tvoří fleky podobné jako plíseň. V porostu rajčat se může bakteriální vadnutí rajčete rychle šířit a chorobu je obtížné potlačovat kvůli nedostatku účinných chemických přípravků.


Při regulaci škodlivosti této choroby se v první řadě klade důraz na preventivní opatření. Významné choroby rajčat a ochrana proti nim. Rajče (podobně jako brambor) je napadáno celou řadou chorob a to virových, bakteriálních, ale zejména houbových. Na vrchní straně starých listů se objeví žluté skvrny, které mají zespodu sametově hnědý povlak.


Skvrny pak hnědnou či šednou a list zasychá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky