čtvrtek 2. července 2020

Nemoci broskvoní

Choroby a škůdci broskvoní Broskvoně u nás můžeme pěstovat téměř ve všech krajích, existují i hodně otužilé odrůdy. Plody jsou plstnatě chlupaté broskve nebo holé nektarinky. Nejznámější choroby broskvoní a jejich následnou ochranu naleznete zde. Broskvoně - nemoci a škůdci Mšice broskvoňová způsobuje vážné onemocnění broskvoní.


Vyskytne-li se ve větším množství, škodí sáním na listech, mladé větvičky zpomalují růst a toto způsobuje menší výnos ovoce.

Tyto skvrny se velmi rychle zvětšují, zduřují a tím deformují (zkadeřavějí) listovou čepel. Na mladých listech broskvoní vznikají zpočátku mírně vypouklé žlutozelené, později červené skvrny nebo puchýře. Na spodních částech napadených listů se v květnu vytvářejí bělavé povlaky houby. Zkadeřené listy zasychají a opadávají. Na plodech někdy vznikají.


Proti nemoci pomůže i postřik, který se provádí před sklizní. Prevencí před všemi chorobami je správné vytipování místa, kam si stromek zasadíte.

Broskvoním se daří na slunném stanovišti, vlhko a stín jim škodí. Zdravím, chtěl bych prosím poradit, co to mám za nemoc na listech broskve, kadeřavost to asi nebude, nejspíž nějaké kornatění listů. Uvádím tedy několik nezaručených a nejistých tipů, jak na kadeřavost broskvoní bez chemie, které je třeba dále testovat. Některé z nich se mně nebo jiným pěstitelům neosvědčily. Vzbuzuje to jisté pochybnosti o jejich účinnosti, ale nutně to ještě neznamená, že nefungují.


Některé choroby a škůdci napadají různé ovocné stromy, ale jiné se koncentrují na jeden druh. Je užitečné vědět, jakými chorobami mohou trpět naše. Tím se výrazně snižuje jejich plodnost i výnosy, zvláště jsou-li napadány každoročně. Kadeřavost broskvoní oslabuje stromy natolik, že v dalším roce nevytváří dostatek květních pupenů.


V posledních letech se kadeřavost broskvoní stává postrachem zahrádkářů. Podnože broskvoní a nektarinek: mandžurská - semenáč slabšího vzrůstu s vysokou odolností mrazu. Podnož vhodná pro zákrskek nebo čtvrtkmen. Julien A - slaběji vzrůstná, do těžších půd. Adesoto - další ze slaběji vzrůstných podnoží, s velkou násadou plodů, přizpůsobí se jakémukoliv typu půd.


Kromě broskvoní mohou být napadány i mandloně a broskvomandloně.

Především na povrchu rostlinných částí v korunách stromů přezimují blastospory. Jedná se o nejčastější onemocnění broskvoní , nektarinek, ale i broskvomandloní a mandloní. Jak jí zabránit, či ji alespoň zmírnit vám poradí ovocnářský odborník Ing. V boji s moniliovou hnilobou peckovin odřezáváme napadené větve hned po zjištění nemoci.


Při řezu musíme seříznout ještě část zdravého dřeva. Kromě toho používáme i postřiku, a to stejného jako v boji proti monilii jádrovin. Bordeauxskou jíchou () postřikujeme před květem a postřik opakujeme po opadu květních plátků. Jde o virosu, jejíž systematické postavení je zcela nejisté, buď patří do okruhu úzkopáskové mosaiky, nebo americké mosaiky broskvoní. Z velmi nebezpečných viros broskvoně popsaných v zahraničí (v USA bylo popsáno přes viros broskvoně) uvádíme alespoň nejdůležitější, poněvadž výskyt některých z nich není ani u nás vyloučen.


Odrůda se jmenuje Red Haven a broskve jsou velmi chutné“ dodává. Během vegetace se pak onemocnění šíří především za deštivého a. Kadeřavost listů – nemoci ovocných dřevin Kadeřavost listů se objevuje při vlhkém počasí u broskvoní. Dobrý den, mohl by mi někdo poradit z touto myslím si že nemocí broskvoní ? Znám jen několik ra u nichž mnohdy není jisté ani to, zda chorobu alespoň zmírňují. Projevuje se podélným svinováním listů, u broskvoní červenání listů, dochází k postupnému odumírání stromů. Bakteriální rakovina třešní a višní – podílí se na komplexním odumírání peckovin.


Strupovitost třešní a broskvoní Skvrnitost listů třešňových a višňových Červená skvrnitost listů švestkových Puchrovitost neboli bouchorovitost švestek Čarověník slívový neboli švestkový Rzivost švestek Tečkovitost listů šves. Tato houba je schopna dobře přezimovat ve vyšších patrech broskvoně na šupinách jejích pupenů. Jakmile pak pupeny naraší, jsou za pomoci deště infikována i spodní patra koruny broskvoně, vnitřní část rašících pupenů a také, což je již fatální, mladé výhonky listů. Mezi nejčastější nemoci švestek pat.


Plum Pox Virus na broskvoni. Evropě a její výskyt má stále stoupající tendenci. Ošetření proti kadeřavosti broskvoní patří k prvním činnostem, kterými zahrádkář začíná nové vegetační období. Kadeřavost způsobuje houba Taphrina deformans , přezimující na šupinách pupenů a po jejich vyrašení infikující mladé výhonky listů.


Ihned po vyrašení vypadají listy broskvoní při zběžném pohledu beze změn. Později se na nich objevují nepravidelné puchýře. Listy se deformují v zpočátku méně, později silně vypouklé, typicky puchýřům podobné zelené skvrny postupně červenající barvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky