středa 1. července 2020

Postřik meruněk

Mrtvice meruněk je na mrtvici Odborníci tuto zákeřnou chorobu nazývají apoplexie, mezi pěstiteli je známá spíš jako mrtvice meruněk. Stejně jako ta lidská udeří v době, kdy ji nejméně čekáte, a v případě meruněk je na veškerou pomoc pozdě. Ochranný postřik proti monilióze plodů nebylo v této době možné provést pro deštivé a větrné počasí. Je možné v podobných případech ochránit meruňky dodatečně?


Kromě toho některé stromy meruněk z jakoby uschly a během června se pak na nich opět objevily listy.

Tento postřik má mnohočetný příznivý vliv: U broskvoní jde především o první a rozhodující postřik proti kadeřavosti broskvoní a suché skvrnitosti listů peckovin, dále působí proti napadení větévek, větví a kmenů bakteriemi z rodu Psedomonas a houbami z rodu Valsa (Leucostoma), čímž omezíme výskyt korových nekroz. Myslím, že bezpodmínečně nutný není. Jiné je to u broskvoní, které jsou napadány s téměř železnou pravidelností každý rok kadeřavostí listů.


Zdravím, zajímá mě jakou provádíte ochranu stromů meruněk , na jaře, na podzim či v průběhu vegetace. Zda máte okolo meruňky zrytou půdu nebo zda okolo ní máte trávník. Někde jsem četl, že na meruňky se nepoužívá jarní postřik proti čkůdcům, např.


Poraďte a piště svoje tipy. Pokud jsme teprve sklidili napadené plody běhen zimního období, tak provedeme postřik při nejbližším termínu, kdy teploty přesáhnou 5ºC.

Také je možné použít insekticidy, které hubí přenašeče spor (například vosy). Ochrana meruněk před mnoha škodlivými činiteli spočívá často v preventivních opatřeních (správné termíny řezu, vyvážená výživa a podobně). V přímé ochraně je důležité zasáhnout v pravou chvíli správným preparátem, viz tabulka. Předjarní postřik proveďte přípravkem, který udusí většinu přezimujících živočišných škůdců.


Výborný a cenově přijatelný je například postřik Agro Přezimující škůdci STOP. Ovocné dřeviny stříkejte pečlivě i po kmeni, protože za starou kůrou přezimují škůdci nejraději. Já stříkám poprvé hned v únoru, pak při začátku kvetení a pak ještě když začíná odkvétat, lze i při nasazení plůdků. Aby byl zásah účinný, musíme okamžitě likvidovat napadené větve.


Dobrý den, chtěl bych se zeptat zkušenějších pěstitelů, zda dělají ještě po odkvětu meruněk a broskví jejich postřik proti obalečům. Přemýšlím jestli není čas na druhý postřik meruněk po odkvětu a když jsem byl včera na zahradě, tak mě napadlo, co je vlastně myšleno po odkvětu. Infekce do meruněk proniká květem. Rozhodující pro napadení je období od začátku květu do konce plného květu. Tato choroba napadá především meruňky a višně, včetně okrasných višní (silně náchylná je např. višeň plstnatá).


V menším rozsahu napadá i třešně. Na to pozor - při výsadbě cizosprašných meruněk by měl růst poblíž opylovač (jiná odrůda meruňky, kvetoucí ve stejnou dobu). V případě částečně samosprašné meruňky blízkost opylovače zvýší úrodu.

Plody meruněk dozrávají v závislosti na teplotě, nejčastěji koncem července a během srpna. Pokud včas poznáme, jakou chorobou trpí, je možné zachránit celou úrodu meruněk. Za teplejšího, vlhkého jarního počasí se škůdci a choroby velmi rychle šíří, není tedy s čím otálet. Postřik musí na stromě vydržet min. Jak na postřik meruněk ? Meruňky ošetřete přípravkem Champion 50W, který je ale nutné požít již před pozdními jarními mrazy.


Důležité je také použití postřiku Horizon 2EW, který slouží jako ochrana proti monilinové hnilobě. Na hnědnutí listů meruněk je účinný postřik fungicidním přípravkem BAYCOR WP , DITHANE DG NEO-TEC , DITHANE M , NOVOZIR MN 80. Moniliová spála meruněk Listy na napadených větvičkách postupně vadnou a usychají.


Druhý postřik proti moniliové spále meruněk se provádí při dokvétání stromů. Rady pro výběr mrazuvzdorných meruněk a základní pravidla jejich výsadby. Její odolnost proti monilióze je střední, ale proti mrazu poměrně vysoká. WG) určený proti chorobám meruněk , višní, třešní,.


Na květech poškozuje především. Ačkoliv příroda zemědělcům moc nepřála, sezóna meruněk je tady a prodejce je možné vidět na kdejaké silnici. Zvažujete-li pořízení lyofilizátoru. Aby byl postřik dřevin účinný Ochranné chemické postřiky ovocných dřevin se provádí zásadně za suchého a nevětrného počasí a venkovní teplota je.


V zahradnictví lze narazit na nejrůznější odrůdy meruněk , v základním členění se rozlišují dle dozrávání plodů – na velmi rané, rané, středně rané, pozdní a velmi pozdní. Meruňky se pěstují na vlastním semenáči, pro vyšší odolnost se však jako podnož využívá i slivoň nebo myrobalán. Autor: Archiv ireceptar.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky