úterý 28. července 2020

Mšice na ovocných stromech

Kdysi a kdesi na internetu jsem si přečetla (a schovala) tuto radu: Jsou zahrádkáři, kterým mšice napadnou květy jabloní nebo hrušek tak intenzivně, že. Jsou zelené s červenýma očima, velké asi 1–mm. Mezi ty nejčastější sem patří mšice jabloňová, mšice švestková, mšice třešňová a mšice broskvoňová.


Mšice přezimují ve stadiu vajíčka. Napadené části se deformují a žloutnou. Rostlina je pokryta lepkavou medovicí.

Ochrana: Ošetřovat při prvním výskytu. Postřik opakujeme po 5-dnech. Je nutné ošetřit i spodní stranu listů.


Boj proti mšicím na ovocných stromech je komplexem agrotechnických opatření, mezi něž patří. Téma: Jak se zbavit mravenců na ovocných stromech Text uživatele: Tak já bych rozendala kousek od stromků misky se šťávou a vodou a postupně je stěhovala dál. Jak se ubránit chorobám a škůdcům na ovocných stromech Aktualizováno 18. Abyste i příští zimu mohli konzumovat doma vypěstovaná jablka, broskve a další plody z vlastních ovocných stromů, je teď nejvyšší čas připravit stromy na nadcházející sezonu.


Možnosti ochrany Nejúčinnějším a ekonomicky nejvýhodnějším způsobem ničení mšic je předjarní postřik ovocných dřevin krátce po vyrašení. Na stromech či keřích už na první pohled poznáme, že s nimi máme co dočinění.

Prozradí je především zahnuté listy, které se po čase mění doslova ve hnízdo mšic. Alternativ je vcelku hodně, nicméně základem je bezesporu zabránění mravencům, aby se dostali na strom. Mnoho druhů mšic nadskupiny představuje hrozbu pro ovocné plodiny. Masivní šíření škůdce zpočátku přispívá k malé velikosti hmyzu až mm a zahradníci si často všimnou porážky stromu až po nárůstu kolonie.


Na samotné mšice se pak v praxi osvědčuje i tabákový výluh (gramů sušených listů na litru vody) nebo výluh z pelyňku (gramů čerstvých listů, zalitých dvěma litry vroucí vody). Nezlikviduje je sice zcela, ale jejich počty se zpravidla dost radikálně omezí. Mezi parazity zahradních stromů jsou tyto druhy rozšířené: Zelená pražená mšice - Malý hmyz s hnědými anténami. Nejvíce ovocné stromy a zahradní. Mšice, molice a svilušky patří mezi nejznámější škůdce ohrožující okrasné i zeleninové záhony na našich zahradách, stejně tak jako úrodu na ovocných stromech a keřích.


Poradíme vám, jak rozpoznat projevy napadení těmito škůdci a jak se proti nim účinně bránit. Na zahrádkách je efektivní i vychytávání housenek lapacími pásy a jejich následná likvidace. Někteří pěstitelé ovocných dřevin v méně vyhovujících oblastech používají pravidelně i klasický Kuprikol, který rovněž našim potřebám při odstraňování mechů a lišejníků z kmenů a větví ovocných keřů či stromů, vyhovuje. V sadech napadených rakovinou mají zvláště velký význam profylaktická opatření: vyřezávání suchých větví, odklízení nemocných stromů, pečlivé ošetřování ran na stromech , natírání stromů roztokem zelené skalice a štěpařským voskem. Názvem mšice označujeme více druhů polokřídlých hmyzích škůdců na našich rostlinách.


Z rodu lze jmenovat nejčastěji vyskytované: mšice maková, mšice zelná, mšice broskvoňová, mšice jabloňová, mšice maliníková, vojtěšková, krušinová, řešetláková, tavolníková a mnoho dalších. Na jaře se nejdříve na starších jehlicích objeví žluté skvrny, pak jehlice hnědnou a opadávají. Jsou velké asi 1–mm, přezimují ve stadiu vajíčka.


Napadají smrky, jedle, borovice i modříny.

Tento malý hmyz může přinést velké potíže a způsobit hodně škody na ovocných stromech. A pokud si všimnete, že listy na stromech jsou pomalé, zkroucené a deformované a na dně, mnoho malých bugů útočí na vošky. Nejčastější škůdci zahradních plodin jsou mšice (vošky). Bojové mšice na ovocných stromech jsou komplexem agrotechnických opatření, včetně. Na starších stromech, ovocné stromy nevyjímaje, se zejména na odumřelých částech kmene nebo větví běžně vyskytují dřevokazné houby.


Tuto skutečnost většinou zjistíme, až když se vytvoří plodnice – viditelná část hub. Mycelium, podhoubí, často prorůstá dřevem již mnohem dříve. Mechy a lišejníky na ovocných stromech či keřích – ponechat a nebo zlikvidovat? Jak na mravence na ovocných stromech ? Také nechcete svou úrodu broskví, rybízu nebo třeba třešní přenechat mšicím, potažmo mravencům, kteří je na jejich nové pastviny ochotně dopraví a n. Scolytus rugulosus Rtzb.


Je naším nejhojnějším kůrovcem na ovocných stromech , velikostí však patří mezi druhy nejmenší. Měří na délku jen – 2. Ti sice přímo na stromech neškodí, ale jsou významnými přenašeči a takzvanými pastýři mšic. Medovici, kterou mšice produkují, mravenci ji nadevše milují. Aby jí měli co nejvíce, mšice si doslova chovají jako užitková zvířata, přenášejí je na zdravé, dosud nenapadené výhony, čímž přispívají k vzrůstajícímu rozsahu napadení. Vyskytuje se na ovocných stromech a její výskyt poznáme podle chomáčku vaty, které jsou na větvích.


Tyto mšice způsobují stromům velké potíže, nezřídka se stane, že strom uhyne celý.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky