úterý 21. července 2020

Květiny na skalku

Nově založenou skalku osazujeme rostlinami až na jaře. Vysazovat začínáme v březnu a dubnu. Při použití hrnkových sazenic, můžeme vysazovat i později.


Vysazené rostliny ve skalce zalijeme a první dny přistíníme, aby se brzo ujaly. Pokud jste na podzim sázeli na zahrádce cibuloviny, teď si užijete plody své práce. Narcisy, tulipány či hyacinty začnou brzy vystrkovat své lístky a potěší vás svými barevnými květy.

Pokud nemáte květiny vlastní, není nic jednoduššího, než si je koupit. Podívejte se, jak krásně se doma dají naaranžovat. Jaké květiny zasadit na skalku? Redakce Zahrada , Pokud jste majitelem domu se zahradou, určitě přemýšlíte nad tím, jaké květiny na zahradu zasadit.


Na růst lomikameny potřebují slunce, případně polostín, propustnou, humózní a mírně vlhkou půdu. Díky širokému sortimentu je možné vysadit si do skalky hned několik druhů. Květiny Šíblová - zahradnictví a eshop.


Nabízíme skalničky a trvalky, letničky, byliny, trávy a okrasné keře.

Malé trvalky a skalničky se hodí do skalek, trvalkových lemů, mezi kameny, do sesazených koryt a nádob, speciální podmínky vyžadují alpinky. Jedná se o směs vytrvalých rostlin vhodných k pěstování ve skalkách. Rostliny jsou mrazuvzdorné a směs obsahuje rostliny kvetoucí odlišnými barvami. Jak jsme si již řekli ve stati o stavbě skalky, musíme již od začátku stavět skalku tak, aby na ni byl pěkný pohled ještě před osázením. Rostliny mají dílo dotvořit, nikoliv zakrývat chyby, jichž jsme se dopustili při stavbě.


Dnešní venkovská zahrada již nebývá nutně samozásobitelská, často však chceme zachovat a podpořit ducha venkova či statku. Nejen květiny jsou vhodné pro skalku Samozřejmě, nejen květiny jsou vhodné pro skalku. Některé bylinky a trávy, jako jsou rooibos, kolumbine, horské karafiáty, kravské květy, hladové květiny a mnoho dalších, jsou pro takové půdy velmi vhodné. Pěstování hvozdíků: trvalky, letničky, dvouletky, květiny k řezu i na skalku. Druhy hvozdíků se od sebe liší velikostí i použitím, ale všechny dohromady spojuje jemná krása s nádechem nostalgie.


Na okraje skalky, nebo na větší plochy na skalce lze nasadit i vyšší rostliny - divizna, oměj, ostrožka, kokořík, máčka, náprstník, bolševník, orlíček, kapradiny, liliochvostec, okrasné trávy, vřes. Pro příliš slunné stanoviště vyberte traviny a rostliny milujíí slunce. Součástí skalky můžou být také vodní plochy, bažiny, ke kterým se hodí vysadit bažinné a vlhkomilné trvalky. Snad každý by chtěl mít na své zahrádce skalku, která upoutá na první pohled.


Je to část zahrady, která se skládá z kamenů a speciálních rostlin – skalniček, kterým svědčí právě místo na kamenech, které jsou vyhřáté od sluníčka. Velkou výhodou skalek je i to, že je můžete umístit do jakékoliv zahrady, ať již malé, či velké, rovné, či ve svahu, vždy však nejlépe na slunce a na jižní stranu. Získáte na ní základní zkušenosti a snadno ji později rozeberete, až přijdete na to, že vás to „chytlo“ a už o tom něco víte, abyste postavili skalku velkou.


Je totiž téměř pravidlem, že začátečník svou první skalku po čase (i dost krátkém) rozebere a přestaví na dokonalejší.

Cibulnaté květiny jsou také krásným zpestřením různých stepních partií, které navazujeme často na skalky. Traviny mají ve skalce zvláštní funkci. Nakupujte Dekorace na zahradni skalku nejlevněji na trhu.


Tento stojan na květiny představuje ideální řešení pro organizaci vašich květníků a květináčů v interiéru, na zahradě, terase či balkonu. Je zhotovený z masivního dřeva, odolného vůči povětrnostním podmínkám, takže ho můžete. Rostliny na skalku , nejen na horu Nejenže pěstujeme rostliny vysoké hory na zahradním skalku (i když teoreticky by to mělo být). Dominantní druhy jsou nízké, plíživé, s kompaktním zvykem, intenzivními barvami květin a silným pachem, často i se stálezelenými listy.


Chcete skalku různobarevnou nebo laděnou do jednoho tónu? Například do modrého, bílého či růžového? Dále si ujasněte, zda chcete skalku. Skalka , rostliny do skalky , očkování růží, půda pro jehličnany, výsadba jehličnanů a příprava půdy, konifery, skalka , skalničky, jak udělat skalku.


Na snímku vlevo je ukázka výborně zvládnuté malé vrstevnaté skalky ze štípané břidlice, umístěné uprostřed dlážděného dvora, která plochu dvora nejen oživuje, ale vyniknou na ní unikátní druhy rostlin. Ty na snímku vyžadují trvalý rychlý odtok vody (především Lewisia tweedyi - uprostřed) spárami mimo skalku. Snímek je ze zahrady zkušeného pěstitele z Ostravy - Poruby pana Piatka, který je též autorem fotografie. Myslete i na dobu zakládání skalky.


Vybudovat i jen malou skalku určitě nedokážeme za jeden den. Proto je práci nutné rozplánovat. Zpočátku vybírala pro svou skalku rostliny podle barvy květů, přičemž se cíleně vyhýbala červené. S postupem času je v otázce barvy benevolentnější, někdy se dokonce nechá překvapit, jakou barvou jí nová květina na jaře vykvete. Stále ovšem platí, že hlavní slovo mají na skalce květiny s fialovými a žlutými květy.


Na to na všechno musíme pamatovat již při stavbě skalky. Snáze vysazují se rostliny, které sázíme na políčka ve skalce, která jsoil více méně ohraničena kameny, jež je také chrání. Ideální je zkombinovat je tak, aby byla skalka alespoň částečně rozkvetlá po celý rok.


Jak upravit skalku v rovinatém terénu Tam, kde máme dostatek prostoru, vyhloubíme na příhodném místě pro skalku nepravidelnou jámu s mírně skloněnými.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky