čtvrtek 30. července 2020

Meloun pěstování

Deutschlands größter Preisvergleich - mehrfacher Testsieger mit TÜV-Zertifikat! O něco přesnější je poklep. Při jemném poklepání by se měl ozývat dutý zvuk. Ovšem i tady hodně závisí na tom, jestli nejsou uvnitř melounu praskliny, jak je meloun velký, na jakou část plodu poklepáváme atd.


Asi nejpřesnější je kroutící se stopka.

Venkovní pěstování si můžeme dovolit jen v nejteplejších oblastech země. Ve středních a vyšších polohách vypěstujeme melouny pouze ve skleníku. Na jihu Moravy se pěstování této sladké zeleniny v posledních letech poměrně rozšířilo, jeho technologii se však zahrádkáři věnují málo a úroda ještě nebývá veliká.


Jak pěstovat meloun : meloun vodní, meloun cukroví, jak vysazovat meloun, pěstování sazenic melounu. V našich klimatických podmínkách je možné melouny. Meloun je druhem plodové zeleniny patřící do čeledi tykvovitých. Někdy je chybně označován za ovoce.


Povrchová část melounu ochraňuje sladkou, měkkou a vodnatou dužinu.

Melouny se pěstují po celém světě, jejich domovinou je však Afrika. Meloun cukrový neboli žlutý meloun je srovnatelný s vodním melounem, liší se však v podílu množství cukru, které je skoro 3x vyšší. Druhy cukrových melounů se pak od sebe liší tvarem, chutí, barvou i velikostí.


Teploty při klíčení semena melounu obvykle nesmí klesnout pod 15°C. Pak můžete vkládat své články o pěstování melounů, fotografie, videa, recepty a vše ostatní, co se nějak týká vodních melounů. V diskusi se můžete poradit se zkušenějšími pěstiteli nebo můžete naopak Vy poradit uživatelům méně zkušeným.


O tématu Meloun jsme již napsali řadu článků. Dozvíte se z nich všechny důležité informace. Pokud však ochutnáte své plody z vlastní sklizně, nebudete už chtít kupovat melouny, které se vozí z velkých dálek a mají mnohdy jen jalovou příchuť.


Meloun vodní je teplomilná plodina s vysokými nároky na teplo, citlivá na kolísání teplot i závlahy. Pro pěstování zvolíme místo v závětří, kam svítí celý den slunce, rozhodně je nedáváme na záhon zastíněný stromy. Krátký návod jak pěstovat melouny. Popis rostliny a základní části. A nakonec několik vhodných doporučení a tipů.


Bez pravidelné péče to nepůjde. Ty, kteří se rozhodnou pro vlastnoruční pěstování melounů, je třeba upozornit předem, že vypěstování melounů.

Když dozrají, začnou produkovat melouny, takže se po čase na jedné ze čtyř stran okolo semínek objeví meloun. Meloun cukrový (Cucumis melo , syn. Melo sativus) je jednoletá popínavá rostlina dorůstající délky metrů. Její boční výhony jsou dlouhé až cm.


Sladké a šťavnaté melouny milují snad všichni. Plody jsou kulovité případně u některých odrůd protáhlé. Chuť svěží neparně nasládlá a lehké aroma. Výsadba a ošetřování: výsadba se může provádět za použití černé mulčovací netkané textilie, před výsadbou je vhodné vyhnojit pozemek organickým hnojivem (zetlelý hnůj, vyplozený žampionový substrát, kvalitní kompost) a dávkou základního hnojiva typu NPK.


Pěstování na opoře snižuje riziko napadení houbovými chorobami. Když meloun kvete, zalévejte ho méně. Potom co květy vykvetou, zalévejte pokud je sucho přibližně dny.


Nicméně nepřelévejte je, protože melouny požadují jen málo vody. Meloun, pěstovaný v zahradě, se může pyšnit poléhavými výhonky, dorůstajícími délky do 2-m. Nejdříve samčí a poté samičí. Plodem melounu je bobule se sladkou bílou, růžovou, oranžovou nebo žlutou dužinou (v závislosti na odrůdě). U nás je rozhodně nejznámější klasický zelený meloun s červeným vnitřkem.


Cucumis melo) Tento meloun má nejčastěji zelenou rozpraskanou slupku a zářivě žlutou dužinu, to se však může lišit podle jednotlivých odrůd. Jejich plody jsou oproti plodům vodního melounu menší. Jsou však díky odolnosti vůči chladu a dřívějšímu dozrávání, snažší na pěstování. Meloun není odolný ani k plísni okurkové, pokud ji na listech objevíte, zvolte stejný postřik jako na okurky. Sklízejte až plně vyzrálé plody.


Pokud musíte plod utrhnout dříve, nechte jej pár dní dozrát v teple na slunci. Málokoho by napadlo, že lahodný vodní meloun , plný sladké šťávy, se dá docela jednoduše vypěstovat na zahradě. Semínka si koupíme nebo je vyberete z dobře zralého melounu. Na okně v kelímku si vypěstujete sazeničky, které koncem května přesadíte na důkladně vyhnojený záhon. Náročnost pěstování spočívá v zavlažování, vodní melouny musíte totiž denně.


Meloun byl dokonce královským darem a panovníci jej dostávali na svou poslední cestu. Avšak do Evropy se melouny dostaly přes Čínu a ve 13. Meloun , to ani u nás už zdaleka neznamená jen nejběžnější meloun vodní, ten velký, kulatý, červený, sladký a velmi šťavnatý.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky