pátek 3. července 2020

Sazenice kedlubny

Nelze pro PPL a obchody. Základní pravidla u pěstování kedluben Při nákupu sazenice důkladně prozkoumejte stav sazenic. Musí disponovat alespoň třemi až čtyřmi lístky.


Pravidelně je třeba kedlubny jednak zalé. Kedlubny by po zasazení měly růst co nejrychleji.

Jakmile je necháme bez přikrytí, tak se na nich jednak usídlí hromada potvůrek (jak mšice, tak molice), dostanou se k nim slimáci i dřepčíci. Můžeme je ale i vařit, zapékat, dusit, smažit v trojobalu. Známe kedlubny světle i tmavě zelené, bílé, modré a také fialové. Neboť chuť kedlubny není příliš výrazná, výborně se doplňuje téměř s veškerým možným kořením, zejména pak se zelenými bylinkami (bazalka, tymián) či s česnekem. Tipy Možné je i přirychlování kedlubnu ve studených sklenících nebo fóliovnících.


Ananas je velmi atraktivní rostlina, která má krásně zeleně zbarvené, dlouhé, špičaté listy. Nabízíme Vám in vitro množené sazenice ananasu. Povzbuzují metabolismus a urychlují tak látkovou výměnu.

Kedlubna dokáže také upravit nepravidelný menstruační cyklus, tiší menstruační bolesti a pomáhá při léčbě endometriózy. Tato zelenina obsahuje také látku biotin, která přispívá ke zdravé pokožce a hezkým vlasům. Bulvy kedlubnů obsahují vápník, draslík, selen, zinek a železo. Dejte si pozor na hloubku výsadby. Sazenice by měly mít aspoň tři nebo čtyři lístky.


Pokud zasadíte kedlubny hluboko, nemusí vytvořit takové bulvy, jaké byste si přáli. Vysazujeme vždy silné a rychle vypěstované sazenice. Dávat pozor se musí na chlad a suchu, jinak budou vybíhat kedlubny do květu.


Pokud budete vysazovat kedlubny se třemi nebo čtyřmi pravými lístky, nesmí se zasadit příliš hluboko, aby ne. Pokud kedlubny předpěstováváme, uděláme tak 6–týdnů před plánovanou výsadbou. Rané odrůdy (délka vegetace je 80–1dní) vyséváme v únoru, letní odrůdy (délka vegetace je 100–1dní) vyséváme v březnu nebo v dubnu, pozdní odrůdy (délka vegetace je 130–1dní) vyséváme na přelomu dubna a května.


Větší sazenice mají tendenci předčasně vykvétat. Rady a tipy, jak na pěstování kedlubny již ze semen Vám přináší následující video od eChaluparka. Dozvíte se spoustu zajímavých informací – například kdy semena kedlubny vysévat, kdy kedlubny sázet, jak je zalévat, kdy je sklízet či jak je zpracovat.


Povolené kultivary kedlubny slovenské šlechtění svou kvalitou a hospodářskými vlastnostmi představují světovou špičku a při správném výběru, podle způsobu pěstování a daných klimatických a půdních podmínek, uspokojí každého zahrádkáře. Přikryji je kusem igelitu (párkrát igelit propíchnu) a každý den kontroluji – pokud začne povrch substrátu světlat (obsychat) lehce rosím postřikovačem. I přes možnosti uskladnění je však kedlubna vhodná spíše k okamžité konzumaci.

Dále jsou zdrojem draslíku, vápníku, zinku, železa, kyseliny nikotinové, listové a panthothenové. Rostliny vyžadují hlinité nebo hlinotopísčité půdě, s dostatečným obsahem humusu a dostatkem přístupných živin. Pptimální hodnota pH se pohybuje v rozmezí 6–3. Pro podzimní sklizeň pak vysazujte semena na konci června.


Ihned po výsadbě použijte na záhon netkanou textilii, která ochrání sazenice před rozdíly denních a nočních teplot a ochrání je zároveň také před škůdci. Květiny a dřeviny V červenci lze snadno vegetativně rozmnožovat jalovce , thuje, cypřiše i tisy. Semeno raných odrůd pro podzimní sklizeň vyséváme na výsevný záhon během června.


Výsev kedlubny host - xxx. Taky se mně moc líbí Delikates Blauer. Poslední jsem sklidil včera, všechny měly okolo -dkg a chuť stále vynikající. Nejsou tak šťavnaté jako Gigant, ale chuťově pro mne jistě l. Předpěstovat si sazenice se vyplatí. Kedluben raný - Kartago F- semena kedlubny - ks.


Na venkovním záhonu, ale pod netkanou textilií nebo pod fóliovníkem od dubna. Kedlubna snese mráz, ale až jako větší sazenice, kterou si právě předpěstujeme doma. Přepichujeme do substrátů se středním obsahem živin tak, aby na každou sazenici připadlo 10–cm² zeminy. Optimální vzdálenost mezi rostlinami je 25–cm.


Pro kedlubny platí, že se na totéž místo mají vysazovat nejdříve po čtyřech letech. Přísně dbáme, aby nejmladší středový list byl opravdu nad zemí. Semínka kedlubny můžete vysévat již v únoru či březnu do sadbovačů. Od dubna je možné přemístit rostlinky na venkovní záhon.


Hloubka výsevu je cm. Doba klíčení je – týdny při teplotě – °C. Modrá odrůda kedlubny (hybrid F1), pro jarní i podzimní pěstování.


Rostlina je středního vzrůstu, bulvy střední velikosti. Dužnina má velmi jemnou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky