středa 8. července 2020

Kdy zastřihnout tuje

Typen: Eiben, Thuja, Kirschlorbeer, Port. I když někteří zahradníci doporučují túje střihat jen od května, respektive od června do konce srpna, lze je stříhat v mnohem delším časovém úseku. Ale letní měsíce jsou pro střih nejvhodnější, protože v tok mízy je v té době slabší.


Pokud byste tůje nechali třeba rok bez zastřižení, následující řez by musel být hluboký (do staršího dřeva). Tedy období, kdy slábne tok mízy a zároveň nové přírůstky ještě do zimy dobře vyzrají.

Ale ještě vhodnější termín je období od začátku podzimu do předjaří. V případě čerstvého zasazení je nutné túji, jako každý čerstvě. Zastřihování plotu se provádí až při výšce metry.


Túje následně zhoustnou a plot bude „neprůhledný“. Množení řízkováním je možné od června až do srpna. Tuje jsou oblíbené také proto, že se dají dobře tvarovat, výšku plotu tedy lze usměrňovat.


Paradoxně právě při řezu tújových plotů se dopouštějí majitelé zahrad nejčastějších chyb.

Ukážeme tedy, jak by se měl plot z tújí správně stříhat a tvarovat. Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce. Kdy po výsadbě začít rostliny stříhat?


Nejlépe ihne jak je zasadíte. Rostlina při přesazení utrpěla mírný šok a čeká jí zvykání si na novém místě. Kdy a jak se túje stříhají a zařezávají, na to se podíváme v dnešním článku. Heckenpflanzen für edle Gartenhecken frisch aus der Baumschule geliefert. Aby byly vaše túje stále krásné, husté a rostly tak, jak vy si přejete, je potřeba je čas od času zkrotit řezem.


Maáme na hrobě túje a prorostly tak, že není vidět deska. Mohu vůbec provést úpravu túje do jakéhosi tvaru, případně je i zmenšit? Aby vám však vaše túje dělaly radost i nadále, je třeba vědět, jak a kdy je správně stříhat. Ideální období pro stříhání tújí Túje jsou velice populární i kvůli tomu, že se dají poměrně jednoduše tvarovat, a to ať se týká jejich výšky, šířky či konkrétního tvaru.


Od jara do podzimu, kdy rostliny bujně přirůstají, budou potřebovat zástřih i jednou za dva či tři týdny. Ovšem například pomalu rostoucí tis stačí zastřihnout jednou ročně. V zimě nezapomeňte keře ochránit před těžkým sněhem, který by mohl dílo polámat.


Dobrý den, doporučuji stříhat koncem května, vybrat si takový den, kdy nebude příliš vedro a velké sluníčko, spíše, aby bylo pod mrakem.

První tvarovací řez v sezoně by měl být v době, kdy nové mladé přírůstky začnou nepatrně dřevnatět. Když je řez proveden v době kdy mladé výhony již nepřirůstají a začnou vyzrávat, tvar plotu zůstane dlouho pěkný a pravidelný. Pokud by byl řez proveden dříve, znovu rychle narůstají mladé výhony. Nůžky budete muset vzít do ruky alespoň dvakrát ročně. Nejvhodnější čas je po odkvětu a pak na jaře , kdy je třeba rostlinu zmladit a zbavit omrzlých částí.


Jehličnany mají mírně odlišný biorytmus, než opadavé stromy a keře. Riesenauswahl an Markenqualität. Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Schau Dir Angebote von ‪Kdy‬ auf eBay an.


Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Das ist bei eBay angesagt und neu. Von Generator bis Wäsche. Alles finden, was Sie brauchen.


Chystáte se vysazovat živý plot, pak pro vás máme praktické rady: Kdy sázet, jaké rostliny a vhodný způsob zastřihování. S úpravou koruny nemusíte čekat až do chvíle, kdy bude stromek vysoký. Se střihem lze začít už rok po zasazení, přičemž se v prvním a druhém roce zastřihují jen špičky.


V dalších letech se doporučuje zastřihávat túje jednou až dvakrát ročně. Můžete je zkracovat jak do výšky, tak do šířky. Túje lze také velmi snadno tvarovat do tradičních i velmi bláznivých tvarů. Nevadí jim ani poměrně drastický zásah.


Dobrý den, prosím o radu, v jaké nejvhodnější době se mají zastřihovat tuje tak, aby se jim neublížilo? Thuje, česky označované jako túje se mnohdy nedaří pěstovat z různých důvodů. Jako spojka podradici casova vyjadruje, kdy nastane nebo dokdy trva dej. Kriticke jsou zejmena prvni tri mesice, kdy muze zena kdykoli zacit krvacet.


Než přehnojit, to raději přihnojujte až příští sezonu, kdy bude kořenový systém vyvinutý. Nedostatek živin - starší stromy rezaví, chybí-li jim hořčík v půdě. Rozpusťte ve vodě hořkou sůl, postříkejte na větvičky (rychlejší účinek) nebo aplikujte zálivkou.


Vybíráme z obsahu: Kdy stříhat Borůvky se vyznačují svou dlouhověkostí – dožívají se až 1let. První roky keříky nepotřebují stříhat, řez stačí provést až po dvou třech letech a zhruba v tříletém intervalu. Pro výběr sazenic borůvek platí, že nikdy nesmí jít o semenáče, to byste na plody čekali několik let a ještě bez záruky, co se kvality, velikosti a chuti plodů týká.


Regionální zprávy, zpravodajství z vašeho kraje - iDNES.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky