úterý 17. března 2020

Podběl lékařský

Listy začínají růst až po odkvětu. Na konci března a začátkem dubna začíná vykvétat podběl lékařský , někdy uváděn jako podběl obecný. Jaké má podběl léčivé účinky - je to výborná bylinka proti suchému.


Kladně by měl působit i na trávící ústrojí, když např. Na vlhkých půdách, holých stráních, štěrkoviskách, úhorech a rumištích najdeme celé polštáře květů podbělu, které vyhánějí ze země asi měsíce před listy. Přirozenost, moc a účinek Listí podbělu, dokud je ještě zelené a čerstvé, studí a vysušuje, avšak po uvadnutí a uschnutí nabývá jakési ostrosti, a proto je přirozenosti více horké.

Podběl uleví od suchého a dráždivého kašle. Lékař vám řekne nejenom model, který potřebujete, ale i pravidla pro péči o tyto přípravky. Uvolňuje hleny při kašli způsobeném banální.


Mnohé generace vzpomínají, že jej jako malé děti musely rok co rok povinně sbírat v rámci nepříliš oblíbených školních povinností. Již delší dobu se diskutuje o obsahu (sice minimálním) pyrrolizidinových alkaloidů, které mohou být ve vyšších množstvích a při dlouhodobém užívání rakovinotvorné. Proto třeba podběl užívat s rozumem. Tradiční bylina lidového léčitelství. Přímá lodyha je pokrytá drobnými šupinkami s červeným nádechem.


Květy podbělu (Farfarae flos) se sbírají časně zjara, po jejich rozkvětu, vždy za suchého počasí.

Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a. Květ podbělu se používá k léčbě kožních infekcí a nemocí , jako jsou vředy, ekzémy a záněty. Jsou zde celé plochy žlutých květů, které jsou jedny z prvních jarních léčivých bylin. Tato trvalka nejprve kvete a až později začnou z kořenové růžice vyrůstat její listy.


Podzemní výběžky oddenku dosahují nezřídka délky přes metr. Je to bylinka z čeledi hvězdnicovitých. Má charakteristický šupinatý stonek a jasně žlutý květ, který se sbírá spolu s listy. Charakteristický vzhled podbělu zaručuje nezaměnitelnost s jinými rostlinami.


Květ podbělu lékařského je zpracováván v potravinářském standardu, avšak dle vyhlášky č. Zajímavosti ze světa rostlin. Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Do střední sklenice od zavařených okurek vložíme na dno omyté listy podbělu. Zasypeme vrstou surového cukru a střídavě s cukrem a listy podbělu tvoříme další vrsty.


Po sesednutí přidáme další vrstvy. Květy si natrhejte na jaře za slunečních dní, kdy neprší – rozložte je, aby se nepřekrývaly, a nechte volně uschnout při běžných teplotách (případně ve stínu, není vhodné je sušit na slunci). Kvete před olistěním nápadně velkými žlutými úbory.


Jeho nejčastějším biotopem jsou břehy potoků, příkopy, náspy, sutiny a jiná ruderální místa.

Plinius podával list podběle jako náhražku tabáku při asthmatických obtížích, při onemocnění průdušek a kašli. Takto k vám promlouvá v květomluvě rostlina, jejíž květy jako malá sluníčka prozáří jarní zemi hned jak sejde sníh. Pomáhá při kašli, onemocněních horních cest dýchacích, má protizánětlivé účinky. Přestože obsah škodlivých alkaloidů není vysoký, nedoporučuje se podběl užívat dlouhodobě a ve vysokých dávkách, k vnitřnímu použití je lépe vzít sušený podběl, neboť sušením se obsah alkaloidů snižuje. PODBĚL LÉKAŘSKÝ (Tussilago farfara), slov.


LIDOVÉ NÁZVY: Koňské kopyto, lopušice, podbělice, podbílek, babuška, mateří líčko. Vyhovují mu zejména vlhká stanoviště a hlinité půdy s vyšším obsahem vápníku. Mnozí mě už zajisté poznali z obrázku: ano, jsem to já, podběl lékařský (Tussilago farfara). Vykvétám od února do dubna na dobře nakypřených půdách. Díky tomu představuje ideální prostředek na uvolňování hlenů, který funguje i jako podpora při vykašlávání.


Hippokrates, a i přesto, že se od léčby podbělem ustupuje, je stále vynikajícím prostředkem na všechna onemocnění plic. Popis rostliny: Zářivě žluté květy podběle určitě patří mezi první posly jara. Sotva sejde sníh, na navážkách či jiných obnažených půdách. Vyskytuje se velmi hojně na vlhkých polích, na mokrých okrajích cest, na vlhkých loukách, na svazích, v příkopech, na okrajích slínových jam, podél vodních toků atd.


Vyznačuje se dlouhým plazivým oddenkem, který dosahuje délky více jak jeden metr.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky