pondělí 9. března 2020

Osiřelé včelstvo

Původně jsem chtěl včelstvo rozšířit o medník a doufal jsem, že matka bude přítomna, označím ji a půjdeme dál, jenže ouha. Matka nikde no a plodová zkouška dopadla jak dopadla. Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu.


Obdobně slabá včelstvíčka. Pokud ale včelstvo matečníky nenarazí je zde buď nějaká matka a nebo začnou klást trubčice. V tomto případě necháme přidaný plást s otevřeným plodem v úle a po zavíčkování plodu přidáme druhý plást s otevřeným plodem.


Pokud se zde rozvíjely a nebo již kladly trubčice, pak první plást jejich rozvoj zastaví, protože mohou krmit otevřený plod a na druhém plástu už obyčejně narazí matečníky. Dělnice – vykonávají pro včelstvo všechny ostatní potřebné práce, jako je: vyhledávání a přinášení potravy (nektar, medovice, pyl, voda), zpracovávání medu z nektaru a medovice, konzervování pylu, stavbu plástů, krmení matky, trubců a plodu, střežení vchodu do úlu, úklid a čištění, větrání a udržování správné teploty v úlu a řada dalších činností. Doplníme-li zásoby raději na 20–kg, ušetříme 10–kg cukru.


Pokud bude matka ve včelstvu chybět, tento feromon přestane kolovat, a včelstvo tak zjistí, že je osiřelé , a proto začne zakládat nouzové matečníky. Jejich vnitřní orgány však svoji funkci již neobnoví a nejsou již schopny např. Aby je mohlo založit, musí ve včelstvu exis. Jedno včelstvo musí být osiřelé , ideálně hodin.


Spojení provedeme navečer v době, kdy včely již nelétají. Obě včelstva se během noci spojí a ráno již fungují jako celek. Spojené včelstvo minimálně týden nekrmíme. Po týdnu provedeme kontrolu a můžeme doplnit zásoby, nejlépe zároveň s. Spojení není někdy nejlepší volba, pokud to osiřelé včelstvo je ve špatném stavu, třeba osiřelo už někdy na začátku zimy. Tam je lepší řešení úl zrušit, včely odpoledne, kdy je teplo, vyklepat a vymést a rámky bez včel přidat o. Toto riziko pod-stupujeme tehdy, chceme-li odchovat od vynikající matky ještě další dcery nebo eventuálně syny.


Velmi nízké procento přijetí matek je v období slídění, zejména v období, kdy se začínají v lokalitě dokrmovat včelstva. Včelař musí okamžitě zakročit a nejlépe osiřelé včelstvo spojit s jiným včelstvem. Přidání nové matky do trubčích včelstev je dosti riskantní, neboť ve včelstvu panuje zákon matriarchátu. Z tohoto důvodu matky, stejně tak i trubčice, nesnesou konkurenci a nové matky zabíjejí. Trubčice nemohou proto osiřelé včelstvo zachránit a nemají hospodářský význam.


Vyskytnou-li se v osiřelém včelstvu – poznáme to podle většího počtu ledabyle nakladených vajíček v buňkách plástů, znesnadňují přidání matky. Včely si vychovají novou matku a stará se svými věrnými vyletí z úlu. Tím dojde k aktivaci jejich vaječníků a takovým včelám pak říkáme trubčice. Pokud včelstvo osiří a nedokáže si odchovat matku, dojde k vzájemnému krmení dělnic mateří kašičkou.


Osiřelé včelstvo Náhlou ztrátu matky, např. Včely zmateně hledající a pobíhající poblíže česna a na čelní straně úlu naznačují náhle nastoupivší osiřelost. A právě tomu by měl dobrý včelař rozumět.


Sociálním uspořádáním včelstva máme na mysli: dělbu práce mezi jednotlivými členy a také koordinaci činností (tvorba medu, obrana úlu, péče o plody). Nepravidelné šumění, zvuky různých výšek, podobající se kvílení, celkový neklid. S matkou souvisí plodování, po staru chtíč plodový.


Dělnicím a trubcům se pak dostávalo společného označení čeleď. Včelstvo pravděpodobně osiřelé. Známkou hladu často bývají malátné včelky u česna při poklepu na stěnu úlu. Pokud u některého z úlů nepozorujeme prolet, nemusí se hned jednat o problém. Přesvědčíme se o tom poklepem na stěnu úlu, a když nám včelstvo odpoví silným hučením, je vše v pořádku.


Dále rámek s lištou na matečníkové misky (umělé nebo voskové), přelarvovací lžičku (i vlastní výroby) a silné včelstvo s odděleným plodištěm mateří mřížkou, nebo osiřelé včelstvo (odebraná matka), případně smetenec (startér). Včely žijí ve společenství nazývaném včelstvo. Každé včelstvo obsahuje jednu matku, mnoho dělnic, a určité množství trubců. Množství trubců, závisí na síle včelstva, dostupnosti pylu a roční době. Jednotliví členové včelstva jsou na sobě závislí.


V úle je trubcokladná matka, špatně kladoucí nebo je včelstvo bezmatečné. Někdy se tak včelstvo chová, když je v tzv.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky