pondělí 2. března 2020

Klíšťata výskyt

Při nahrávání obsahu došlo k. Daří se jim v teplém a vlhkém prostředí. Z výzkumů navíc vyplývá, že klíště proniklo i do vyšších nadmořských výšek a není tedy hrozbou jen pro nížinatý reliéf. Právě výskyt klíšťové encefalitidy zobrazuje satelitní mapa, která vznikla na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze.


Barevnost označuje, jak velké je v daném místě riziko, od nejnižšího vyznačeného zelenou, přes žlutou a oranžovou, až po nejnebezpečnější červené a fialové oblasti.

Infikovaná klíšťata se vyskytují ve všech regionech České republiky, včetně horských oblastí a městských parků. Klíšťová encefalitida je onemocnění, u kterého lékaři dokážou zmírňovat příznaky onemocnění, nikoliv však léčit jeho příčinu. Očkování proti klíšťové encefalitidě je nejúčinnější specifickou prevencí proti tomuto onemocnění. Jelikož je toto klíště běžným ektoparazitem ptáků a hospodářských zvířat, za nejpravděpodobnější způsob zavlečení do uvedených států je považován přelet či transport klíštěte spolu s těmito hostiteli. Na vině není nic jiného než teplejší klima a přemnožení.


Očkování je možné po celý rok, nejsou měsíce, kdy by nemělo účinek, či by bylo zbytečné. Vakcinace probíhá ve třech základních dávkách, již po druhé dávce nastupuje vysoký ochranný účinek. Protože interval mezi těmito dvěma časovými údaji je právě osm hodin, mají klíšťata co dělat, aby bez úhony přečkala dobu mezi ranní a večerní rosou.

Minulý rok v létě bylo na Rhode Islandu, kde profesor Mather a jeho tým provádějí svá měření, mnohem méně klíšťat, než je obvyklé. Lymeská borelióza se léčí pomocí antibiotik, proti viry způsobené klíšťové encefalitidě neexistuje léčba, jen očkování. Zatímco borelióza se přenáší po hodinách, k nákaze virem encefalitidy stačí přisátí trvající dvě hodiny. Nejznámější je klíšťová encefalitida, nejzávažnější je pak borelióza, na kterou může člověk i zemřít. Klíšťata přenášejí dvě nebezpečná onemocnění.


V Česku je ale poměrně dost zastoupena i ehrlichizóza. Klíště v psím kožichu je nejen odpudivé, ale navíc nebezpečné. Nákaza hrozí nejen psovi, ale i tomu, kdo ho chce klíštěte zbavit. K tomu, aby se na novém území šířil i nový virus či bakterie, je nutná přítomnost rezervoárových hostitelů a splnění dalších podmínek pro koloběh patogenu mezi přenašeči a hostiteli. Znamená to, že její výskyt je spojen s rozšířením klíšťat a většina případů je soustředěna do ohniskových oblastí, kde se infikovaná klíšťata v hojné míře vyskytují.


Podle obecných poznatků se z ne zcela známých důvodů plocha rizikových oblastí pomalu rozšiřuje. Meziroční srovnání údajů v LK ukazuje významný nárůst jak u lymeské boreliózy, tak u středoevropské klíšťové encefalitidy. U encefalitidy by se dalo. Díky rozšiřování Říše římské se pak tento hlodavec dále rozšiřoval do všech koutů Evropy.


Již ve starověku dávali mnozí učenci krysám za vinu výskyt a šíření tehdy nejnebezpečnější nemoci – moru. Tyto doměnky pak byly později i potvrzeny a bylo zjištěno, že mor, neboli “černá smrt” přechází na člověka z hlodavců, tehdy nejčastěji z krys.

Výskyt krysy v evropě je doložen už koncem 2. Proti klíšťatům jsou k dostání nejrůznější chemické postřiky, které výskyt parazitů výrazně omezí. Obvykle se aplikují čtyřikrát do roka - na jaře a na podzim, vždy dvakrát v rozmezí dvou týdnů. Pokud ale odmítáte chemické preparáty, můžete zkusit vyhnat klíšťata z vaší zahrady i přírodní cestou.


Náš informační web poskytuje komplexní a aktuální informace na téma klíště a rizik s ním spojených. Nabízí i možnost preventivního vyšetření. Projevy nemoci jsou velmi vážné, jedná se o horečnaté stavy spojené se zduřením uzlin, lézí a nekrózami (smrt buněk a tkání - pozn. red.) jater a sleziny a může přejít i do chronické fáze. Ve střední Evropě se s klíšťaty - v závislosti na hostitelích - lze setkat od března do října, nejčastěji se však vyskytují v období od května do července a od září do října.


V jihoevropských a severoevropských zemích je hlavní klíštěcí sezona od listopadu do ledna, resp. Proč je výskyt klíšťové meningoencefalitidy v České republice stále vysoký ? LF UK v Praze, FN Na Bulovce, Praha V posledních letech byla klíšťata potvrzena jak. Neunikneme jim ani při cestování po Evropě. Prozradíme, kde si lze užít klidnou dovolenou bez společnosti klíšťat, a v jakých zemích si na ně dávat opravdu velký pozor. Nejčastěji jsou to právě virová klíšťová meningoencefalitida a bakteriální lymská borelióza.


Vrchol aktivity je obvykle od května do července. Předpověď aktivity klíšťat – vydává ČMHÚ každé pondělí a čtvrtek (do 1hodin) ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem za podpory.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky