středa 25. března 2020

Muchovnik plody

Plody muchovníku jsou tmavě fialové až modré bobulky o průměru deset milimetrů. Podle druhu dozrávají od poloviny června do konce srpna. Pro vyšší šťavnatost a cukernatost je můžete nechat klidně týden přezrát.


Muchovník olšolistý (Amelanchier alnifolia) – tento druh je nejčastěji šlechtěn právě pro chutné plody , z těchto tedy vybírejte, jestli chcete mít z. Plody dozrievajú v polovici júna, sú určené na priamy konzum, výrobu džemov, kompótov, ale tiež na sušenie.

Dajú sa zberať aj listy, z ktorých sa varí čaj, ktorý priaznivo pôsobí na tráviaci systém a na detoxikáciu organizmu. Podporujú imunitu a sú výbornou prevenciou pred žalúdočnými chorobami. Plody celkově podporují odolnost organismu, působí preventivně proti žaludečním chorobám a při onkologických onemocněních je možné plody muchovníku podávat jako podpůrný doplněk stravy. Při žaludečních a střevních potížích může být podáván čaj ze sušených listů.


Plody sú veľké (v priemere dosahujú do mm), guľaté, sladké, majú rôznu veľkosť. Strapce obsahujú až ks plodov, ktoré dozrievajú rovnomerne. Zaujímavosťou je biela farba šupky.

Odroda si vyžaduje opeľovača, ktorým môže byť ktorákoľvek odroda kvitnúca v rovnakom termíne. Plody - malvice - jsou velmi šťavnaté, téměř černé kuličky. Několikaletý strom poskytne osm až dvanáct kilogramů úrody.


Plody bohaté na vitamíny se sbírají dvakrát až třikrát za léto a jejich využití je velmi různorodé. Lze je jíst syrové, nebo z nich připravit výborné šťávy, džemy, likéry i vína. Na zahradě nám začaly dozrávat plody muchovníku a tak se s vámi podělím o tu dobrotu, bohužel jen na papíře.


Muchovník (Amelanchier) je okrasná dřevina, konkrétně keř, jehož plody jsou jedlé a dokonce velmi chutné. Tato dřevina, původem ze Severní Ameriky, je. Jedlý živý plot - mana rajské zahrady Luxusní rostlina s elegantním vzhledem, chutné a zdravé plody plné vitamínů.


Plody Muchovník olšolistý ( Amelanchier alnifolia ) je vytrvalá , opadavá dřevina , obvykle keřovitého vzrůstu pocházející ze Severní Ameriky. Je jedním ze čtyř nepůvodních druhů rodu muchovník , které se v české přírodě vyskytují a je považován za příležitostný neofyt. Flavonoidy – plody muchovníka sú plné zlúčenín akými sú quercetin, delfinidín, maldivin, kyanidín, petunidin a pelargonidin, ktoré sú silnými zložkami, ktoré zabraňujú šíreniu voľných radikálov. Tieto skupiny živín sú najviac zn.


Muchovník je vhodné ovoce při hubnutí jako doplněk kvalitní a vyvážené stravy. Muchovník rastie dobre v každej pôde a takmer nie je napádaný chorobami a škodcami. Krík dokáže naozaj hlboko koreniť, vodu si dokáže bez problému nájsť.

Muchovník sa dá využiť na výsadbu živého plotu, ktorý sa nemusí tvarovať. Plody se dají sušit, mrazit nebo využít pro výrobu džemů, kompotů, vín, sirupů i likérů. Ale nejlepší a nejzdravější jsou ty čerstvé.


Obsahují velké množství vápníku, železa, hořčíku, manganu, draslíku a fosforu, bohaté jsou i na vitaminy A, B a C. Obsah cukrů se ve sto gramech zralých plodů pohybuje mezi jedenácti až dvanácti gramy, některá prameny uvádějí hodnotu dva- až třikrát vyšší. Muchovníky pěstujeme jako okrasné dřeviny, ale některé druhy hlavně pro plody , které jsou sladší než kanadské borůvky - Muchovník olšolistý a M. Plody jsou oválné, sladkokyselé, s výraznou chutí. Někteří lidé si dělají i odvar z květů – přináší prý sílu do srdce a plic.


Plody některých plodů mohou být mdlé a jiné zase příjemně sladké. Lamarckův): Listy této odrůdy jsou při svém rašení zbarvené do bronzova a postupem času se zbarví do zelena. Plody celkovo podporujú odolnosť organizmu, pôsobia preventívne proti žalúdočným chorobám a pri onkologických ochoreniach možno plody muchovníka podávať ako podporný doplnok stravy.


Pri žalúdočných a črevných ťažkostiach sa môže podávať čaj zo sušených listov. Citusko, máte nádherný muchovníček. Jeho plody se nechají použít stejně jako borůvky, takže bude marmeláda i dobré knedlíky. Na marmeládu bych plody po. Ale zkuste takový muchovník nasypat na koláč.


Teprve po upečení rozvine všechny tóny své vůně a chuti. Plody v průměru do 15mm, zraje v průběhu delší doby, chuť dobrá, kulatá. Keře jsou vysoké cca 5m vzpřímené až rozložité.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky