úterý 31. března 2020

Postřik na kadeřavost broskvoní

Kadeřavost broskvoní oslabuje stromy natolik, že v dalším roce nevytváří dostatek květních pupenů. Tím se výrazně snižuje jejich plodnost i výnosy, zvláště jsou-li napadány každoročně. V posledních letech se kadeřavost broskvoní stává postrachem zahrádkářů.


Sám dělám jeden postřik na podzim a potom dva na jaře. A i tak se kadeřavost objeví, je to vážně potvora.

Broskvoně v našich podmínkách mohou růst naprosto skvěle. Pravda je taková, že postupem času se podnebí ve střední Evropě značně přibližuje tomu. Jak jí zabránit, či ji alespoň zmírnit vám poradí ovocnářský odborník Ing. Stromy napadá bez ohledu na odrůdu či věk.


Chorobu způsobuje houba puchýřnatka broskvoňová (Taphrina deformans), která přezimuje ve vyšších částech stromů na šupinách pupenů. Na jaře se aplikuje druhá dávka postřiku v době, kdy teploty vystoupí nad stupňů Celsia, tedy na konci února nebo začátku března. I tento zásah je nutné opakovat po dnech.


V této fázi je vhodné použít například Champion 50WP nebo Kuprikol 50.

Tyto přípravky účinkují i proti houbám či bakteriím napadajícím větve a kmínky broskvoní , proto postřik aplikujeme i na tyto části stromu. Pro druhé ošetření provedené d. Pak jim budou hrozit mrazíky, ale před zákeřnou nemocí, na níž může pěstitel zle doplatit, je můžeme chránit již teď. Jedno z prvních ošetření v ovocné zahradě v novém roce je postřik na pravidelně se opakující houbovou chorobu Taphrina deformans – kadeřavost broskvoní. Jedná se o nejčastější onemocnění broskvoní , nektarinek, ale i broskvomandloní a mandloní. Kadeřavost patří mezi nejčastější a velmi nepříjemné onemocnění broskvoní.


Vyskytuje se spolehlivě každoročně. Způsobuje známé kroucení listů, které lze pozorovat již poměrně záhy za vegetace, kromě kroucení se na listech tvoří červené a zelené puchýřky. V létě listy často předčasně opadávají. Postřik broskví proti kadeřavosti. Každý rok stříkám 1x měďnatým přípravkem začátkem března když je teplota 2-dny kolem 10°C, opakuji 2x Syllitem nebo Delanem po narašení začátkem dubna.


Pokud se po tomto ošetření na listech něco vyskytne, tak jen velmi mírně a takové listy oberu. Zajímá mne také jaké postřiky na kadeřavost , kdy je lze použít a které se komu osvědčily. Ale jestli toto vlákno bude pokračovat takovými odpovědmi, tak je asi už otvírat nebudu. Souprava proti kadeřavosti broskvoní obsahuje dva účinné fungicidy: Kuprikol (měďnatý přípravek) a Thiram Granuflo (s novou účinnou látkou thiram).


Střídání dvou účinných látek předchází rezistenci (choroba si na účinnou látku nezvykne) - účinné ošetření.

Příznaky napadení kadeřavostí broskvoní se projevují již brzy z jara na mladých listech, kde jsou z počátku vypouklé světle zelené, žluté až červené skvrny, které později přecházejí ve světle zelené nebo červené puchýře. Následně dochází k deformaci listové čepele a její zkadeření. Za vhodných podmínek , zpravidla v květnu, lze nalézt na rubu listu šedobílé mycelium, z kterého se houba šíří do okolí. Po výsadbě bych ošetřil systémovým prostředkem (měď mmj. zpomaluje růst).


Proto je nutné stromy zavčasu ošetřit. Ošetření proti kadeřavosti broskvoní patří k prvním činnostem, kterými zahrádkář začíná nové vegetační období. Typickým příznakem choroby jsou červené puchýře na listech. Za podmínek příznivých pro infekci může dojít ke zničení velké části listů a letorostů.


Ako zabrániť kučeravosti broskýň. Chemický postrek je najlepšie urobiť na jeseň pri opadávaní listov (október - november) alebo skoro na jar (február - marec) počas nalievania púčikov. Tato houba je schopna dobře přezimovat ve vyšších patrech broskvoně na šupinách jejích pupenů. Jakmile pak pupeny naraší, jsou za pomoci deště infikována i spodní patra koruny broskvoně, vnitřní část rašících pupenů a také, což je již fatální, mladé výhonky listů.


Na větví se vytváří velké červené nebo žluté puchýře. První ochrana se provádí v listopadu, kdy rostlina shodí listy. Jak už jsem na začátku psala, je to preventivní postřik v době přezimování choroby. Vybereme si den, kdy nemrzne a počasí je suché, bezvětří a použijeme fungicidy na bázi mědi. Velmi důležitý je termín ošetření.


Jak na kadeřavost broskvoní – doporučené postřiky. Teoreticky je možné ošetřovat kdykoliv od opadu listů na podzim do doby, kdy začínají rašit vrcholové. Využijte postřiky na kadeřavost broskvoně, které Vám zcela jistě pomohou přípravky, které již vidíte pod textem, Vaše stromy jistě zachráníte a následně i vynikající plody.


Prostředků existuje opravdu mnoho a opravdu máte z čeho vybírat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky