úterý 10. března 2020

Zpracování třešní

Z třešní, třeba i odpeckovaných (mimochodem nezapomeňte pecky ponechat pro zahřívací polštářky) je výborná například tradiční bublanina. A co teprve takové třešňové knedlíky posypané tvarohem. Hledáte stále nové a nové recepty pro domácí konzervaci?


Uchovejte si zásoby lahodného ovoce na horší časy! Dnes vám poradíme, jak by mělo vypadat. Na kg třešní bude zapotřebí 1g cukru a polovina lžičky kyseliny citronové.

Nyní marmeládu protlačte přes hustější sítko, nebo přes pasírovací sáček. Třešně tak zbavíte slupek a pecek. Máte doma košík třešní a přemýšlíte, jak je zpracovat?


Zkuste některý z našich osvědčených receptů! Pak mají tu výhodu, že po tepelném zpracování nehrozí problémy, jež mohou způsobit ve stavu syrovém. Také se můžeme vrhnout do výroby džemů, kompotů, likérů nebo destilátů. Znalci si jistě připraví domácí třešňové či višňové víno. Máme velkou třešeň a jako každý rok začíná pár týdnů třešňové hojnosti.


Další známým způsobem jejich využití je zpracování na destilát – třešňovici.

Skladování Natrhané třešně (se stopkami) se dají skladovat (v chladném prostředí) nejvýše dva tři dny. Při sterilaci pustí šťávu, která vyplní spodní část sklenice, ovoce tak zůstane plavat. Pokud jste někdy musely zpracovat vlastní úrodu třešní nebo višní nebo vás třeba někdo pár kily obdaroval, víte, že zbavit je pecek není vážně snadné. Pokud už vám koláče i sladké knedlíky lezou ušima, je nejvyšší čas se pustit do zpracování ovoce na období, kdy se nám po něm zasteskne.


Připravili jsme pro vás způsobů, jak zachovat vitaminy, a jedinečnou chuť, kterou přinášejí sladké plody plné letního slunce. Krátká videoukázka z procesu zpracování kávových třešní pomocí tradiční suché metody na farmě Emporium, Boquete Panama. A to buď s peckami nebo bez pecek (pecky ponechte na zahřívací polštářky). Odborníci řadí třešně mezi velmi zdravé ovoce.


Současné dozrávání třešní vás určitě opět nutí k přemýšlení, j. Možným řešením je propíchat něčím ostrým alespoň půlku třešní , případně třešně rozmačkat, pokud s nimi do budoucna nemáte v plánu zdobit dezerty. Tip: Pokud máte v třešních červíky, nesnažte se je vybírat z každého plodu, měli byste s tím zbytečně moc práce. Pořiďte si šikovný odpeckovač třešní , který Vám usnadní práci při pečení.


Vypeckovávač třešní je super vychytávkou do každé kuchyně. Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho. Pálí se z třešní, višní, meruněk, mirabelek, jablek, hrušek, švestek a dalšího ovoce, údajně nejlepší je prý pálenka z oskeruší.


Pokud vím, bývalo zvykem, že než šli lidé ráno do pole, dali si velkou štamprličku pálenky a večer před spaním zase,“ směje se Josef Chmela. A také pamatujte, že se při konzumaci třešní nedoporučuje pít, protože jejich na celulózu velmi bohatá dužina pak v žaludku nabobtná a znesnadní trávení.

Mokré zpracování kávy V minulém článku jsme si řekli souhrnné informace o zpracování kávových třešní. Dnes se podíváme na jeden ze základních a nejvíce používaných způsobů a tím je mokré zpracování. Mezi další nejčastější metody patří suché (natural) zpracování a tzv. O každé z nich si řekneme zase v dalším článku.


Odrůdy třešní podle pomologického rozdělení. Znalci třešní rozdělují odrůdy do několika skupin podle tuhosti dužniny, barvy a tvaru plodu: Srdcovky s dužninou měkkou, měkkou slupkou a barvou plodu červenou až černou, většinou zrají raně. Choroby třešní Nejen nám lidem, ale i třešním se nevyhýbají nejrůznější škůdci a choroby. Například v deštivém počasí s teplotami mezi až 20°C se často množí skvrnitost listů třešní.


Plody, i jakkoli malinko, zasažené hnilobou nebo nakousané od červů necháme na stromě špačkům. Zpracování ovoce a zeleniny. Hravě odstraní pecku z čerstvých, kompotovaných i mražených třešní a višní, aniž by poškodil dužinu. Pohodlně zbaví nechtěných pecek i opravdu velké množství ovoce.


Jaké jsou další výhody odpeck. Ostrý úhel nasazení postranních výhonů z jedné úrovně na kosterní větvi podporuje u třešní vylamování větví a výskyt klejotoku (obr 1). Opravný zpětný řez na dobře vyvinutou větev, která vyrostla po prvním zmlazovacím řezu v předcházejícím roce ( obr ).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky