středa 18. března 2020

Pěstování rajčat doma

Pro pěstování zeleniny na menším balkoně, nebo dokonce na parapetu, se hodí úzký truhlík Bergamot, dá se také pomocí přiložených řetízků zavěsit. Pokud máme vyšší ambice a plánujeme sklidit bohatou úrodu, zvolíme velkoobjemový truhlík Berberis. Pěstování rajčat zkuste doma! Ve srovnání s rajčaty z obchodu mají domácí jednoznačně lepší chuť. Další výhodou je, že plody sbíráme v optimální zralosti těsně před konzumováním.


V tomto období, kdy již nehrozí, že by tyto teplomilné rostliny zmrzly, sázíme vzrostlé silné sazenice rajčat, které jsme si sami vypěstovali třeba doma na okně.

Rajčata nejsou náročné na pěstování. Musíme je však pravidelně zalévat, přivazovat a vyštípávat boční výhony. Jedenkrát až dvakrát za sezónu je potřeba bujný porost mírně upravit, tak abychom podpořili růst a dozrávání plodů. Nejdůležitějším kritériem pro úspěšné pěstování rajčat na balkonech je volba místa. Pulty a regály obchodů nabízejí obrovskou paletu zeleniny.


Roketu lze pěstovat i doma v truhlíku či na vatě podobně jako řeřichu. Zajistíte-li si při letním semenaření větší zásobu semínek, máte pro zimní období skvělý zdroj vitamínů a minerálů. Hlavní rozhodnutí pro výběr odrůdy závisí na podmínkách, které pro pěstování máme (zahrada nebo pole, fóliovník, skleník, balkon).


Na výběr máme z tyčkových nebo keříčkových rajčat.

Odrůdy vhodné pro pěstování na balkoně uvádějí někteří prodejci semen jako samostatné, jindy je najdete mezi keříčkovými. Balkonová rajčata potřebují sucho a teplo. Vyhněte se přelití rajčat Ano, rajčata musíte sice dostatečně zalévat, ale jejich přelití je stejně špatné, jako kdyby vodu nedostávali vůbec.


Pokud se voda nedostane do rostlin ze země, kořeny můžou být ve stojaté vodě, což může vést k uhynutí. Ale jak rostou cherry rajčata na okenním parapetu doma a získat bohatou úrodu, ne každý ví. Informace o setí a další péči o malý chutný zázrak jsou uvedeny v tomto článku.


Výsev keříčkových odrůd je možné provádět přímo na zahrádku, lepší je však rajčata předpěstovat. Právě tato zelenina je pro pěstování v nádobách velmi vhodná. Navíc rajčata a papriky, které si vypěstujeme sami doma , chutnají o poznání lépe, než ty, které jsou k dostání v obchodech. Složením zeminy podpořte dobrý růst rajčat.


Hnojení a péče o rajčata. Jejich pěstování je totiž poměrně snadné a vyrábějí plody, které mají tolik lahodných použití! Abyste získali co nejkrásnější rajčata, je potřeba se vyhnout některým běžným problémům s pěstováním rajčat.


Proto uvádíme nejčastějších chyb, kterých se při pěstování rajčat spousta zahradníků dopouští. Dobrý den, ráda bych poprosila někoho zkušeného o radu ohledně pěstování rajčat. Má rodina má moc ráda rajčátka. Před roky jsme si pořídili.


Tajemství úspěšného pěstování rajčat Kdo jednou ochutná vlastní rajče, nebude už chtít jiné! Tento proces však má řadu vlastností a jemností, které je třeba podrobněji diskutovat.

Přitom samotné pěstování není nikterak složitou záležitostí, určitě nepotřebujeme záhon a můžeme se do pěstování pustit třeba na balkoně panelového bytu, či doma na terase, na dvorečku nebo zahrádce bez záhonků. Vlastnoručně vypěstovaná zelenina chutná jinak, než ta kupovaná a budeme vědět, co jíme. Rozsáhlá diskuzní fóra pro rodiče. Těhotenství, poro miminka a batolata.


Diskuze podle narození i regionu. U pytle se ustřihne jeden roh, aby přebytečná voda mohla odtéct ven, ale jinak není pěstování nijak složité. Stejně jako u ostatních druhů pěstování přivážeme rajče dle typu k opoře. Jedinou nevýhodou je možnost vyčerpání živin z půdy, která se v tomto případě orientuje pouze na objemově omezený pytel.


Proto je dobré rajčata v pytlích řádně přihnojovat, především vápníkem a fosforem. Taky tak často nadáváte na kvalitu a cenu rajčat , které nabízejí supermarkety? Na oko sice vypadají jako z katalogu, ale většina z nich nemá téměř žádnou chuť. Navíc jejich ceny rok od roku rostou tak, že čerstvá zelenina často patří k nejdražším položkám nákupu.


Zkuste si voňavé a sladké plody vypěstovat doma a uvidíte, že ke kupovaným už se nevrátíte. I to je jeden z důvodů, proč se pustit do pěstování rajčat doma. Hned na začátku je třeba říci, že pěstování rajčat není nic složitého a úroda se vám nevyhne, pokud budete dodržovat několik jednoduchých zásad.


Vhodné jsou silné pytle (čiré i černé) a doporučuji vždy ustřihnout roh, aby mohla odtékat přebytečná voda.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky