neděle 1. března 2020

Mäsožravá rastlina

Krátky dokument o tom, ako mäsožravé rastliny vábia, lovia a trávia svoju korisť. Short documentary film about carnivorous plants luring, hunting and digesting their prey. This feature is not available right now.


Mäsožravá rastlina kvôli prevahe hmyzu ako koristi sa u väčšiny mäsožravých rastlín používa aj pojem hmyzožravá rastlina je rastlina, ktorá sa dokáže vyživovať heterotrofne lovom živočíchov. Mäsožravé rastliny sú schopné fotosyntézy a predácia sa u nich vyvinula v dôsledku nedostatočného príjmu živín z pôdy. Tieto druhy rastú na chudobných pôdach.

Krčiažnik Unikátna mäsožravá rastlina z pralesov juhovýchodnej Ázie. Mucholapka podivná na sklade 5. Rosička kapská zasielame od 15. Saracénia Atraktívna mäsožravá rastlina s nápad.


Táto mäsožravá rastlina pocháza z juhovýchodu Severnej Ameriky. V posledných rokoch jej však v prírode ubúda a stáva sa vzácnou. Drosera capensis, Rosnatka Kapská, je mäsožravá rastlina z južnej Afriky. Korisť chytá na početné žľaznaté trichomy (tzv. tentakule) na svojich listoch dlhých aj cez cm.


Robustnejšia forma so širokými listami a veľkými kvetmi.

Lákavá exotika u vás doma, ktorá vám pomôže s otravnými muchami. Vypestujte si doma vlastné mäsožravé rastlinky so súpravou Grow it – mäsožravá rastlina. Naša mäsožravá rastlinka je jedná z nich.


Majú podobnú farbu, a priťahujú pozornosť každého, nie len potencionálnu obeť. Samozrejme, že podrobné pokyny sú súčasťou každého balenia. Ani v dnešných časoch nie je známe, ako rastlina dokáže tak rýchlo zareagovať.


Pri podráždení vnútorných chĺpkov sa zovrú k sebe a korisť nepustia. To všetko trvá asi pol sekundy. Po zovretí zistí receptormi, či je korisť vhodná na konzumáciu. Ak áno, napustí ju tráviacimi šťavami.


Ak nie, uvoľní zovretie pasce. Nájdete tu informácie o pestovaní týchto netypických, ale svojou stavbou. Mäsožravá rastlina Pasce na konci čepele listov sú dômyselné lapacie zariadenia schopné aktívneho pohybu - zovretia pri Dionaea muscipula (mucholapka podivná) podráždení citlivých chĺpkov na vnútornej strane pasce. Je azda najbežnejšie pestovaná mäsožravá rastlina pochádzajúca z Floridy z USA. Jej pasca pozostáva z dvoch ozubených lalokov na konci listov, ktoré slúžia ako čeľuste.


Hneď ako si hmyz sadne na list a dotkne sa citlivých chĺpkov vnútri lalokov, pasca sa zaklapne a niet z nej úniku. Nie je však pravidlom, aby rastlina nepretržite stála vo vode, podstata je vtom aby substrát úplne nevyschol - musí byť vždy vlhký. Začiatočníkom však odporúčam aby svoje ratolesti nechali nepretržite stáť vo vode a vodu postupne dolievať.

Rastlina bola v Spojených štátoch už v minulom storočí tak známa, že ju bol zbierať ako darček dokonca aj vtedajší prezident Spojených štátov Thomas Jefferson. Bohužiaľ popularita a výnimočnosť mucholapkám veľmi neprospela a rastliny možno dnes v prírode nájsť len veľmi vzácne. Spúšťou na sklapnutie pasce sú tri citlivé chĺpky na každej listovej čepeli. Hmyz sa ich musí dvakrát dotknúť, aby sa pasca zatvorila.


Preto, kde sa udáva, že rastlina znesie max. C, nemôžeme očakávať, že s úspechom zvládne °C zavretá v akváriu za oknom počas letných horúčav a to, že počas vegetácie väščina druhov neznesie preschnutie substrátu znamená, že uschnú do niekoľkých minút, nie dní,. Táto rastlina nemá typickú rastlinnú stavbu tela, nemá ani korene a ani listy, ide len o akýsi „chumáč“ vo vode. Je to vôbec druhovo najhojnejšia a výskytom najrozsiahlejšia MR, vyskytuje sa na väčšine územia celého sveta. Slečna vo videu poprosí okoloidúcich ľudí, aby jej na chvíľku dali pozor na jej malú čivavu.


Ale hneď, keď slečna odíde, tak sa spoza krovia vynorí mäsožravá rastlina a čivavu na jedno sústo zožerie. Ronatka Drosera spathulata je zaujímavá (sub)tropická mäsožravá rastlina chytajúca korisť na početné žľaznaté trichomy (tzv. tentakule) na svojich listoch. Tak môže rastlina loviť najrôznejšiu korisť. Je to územie so zimnými dažďami a letnou suchou periódou, ktorá trvá jeden až štyri mesiace.


Vždy sú zelené a schopné fotosyntézy. Zväčša potrebujú iba nepatrné množstvo koristi na doplnenie chýbajúcich živín. Veľa druhov rastie, kvitne a plodí aj bez možnosti tohto priživovania. Stupeň mäsožravosti je u rôznych skupín na rozličnej úrovni.


V najjednoduchšom prípade prebieha proces trávenia. Niektore skupiny rastlín ako hľuznaté, trpaslíčie alebo juhoafrické zaťahujúce rosičky vedia potešiť aj počas krátkych zimných dní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky