pondělí 16. března 2020

Škůdci na mátě

Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR. Na mátě se ze škůdců nejčastěji objevuje mandelinka mátová. Jedná se o malého zelenomodře zbarveného brouka nebo larvu, kteří okusují listy. Tento brouk má dvě generace ročně.


Ochrana proti mandelince mátové. Likvidujeme ručním sběrem.

U léčivých rostlin se chemická ochrana nepoužívá. Možno likvidovat postřikem proti žravým škůdcům , ale máta pak nebude příliš. K mému velkému překvapení se usadili na mátě peprné, kterou. Mandelinka mátová jak již název napovídá škodí na mátě peprné, ale i na meduňce, nebo jiných bylinkách. Je to poměrně hezký brouk s kovově zeleným.


Dobrý den, na mátě jsem našla modrého brouka, který vypádá úplně jako z kovu. Postupně užírá listy máty. Mšice a mušky na mátě peprné: Mšice a mušky na mátě peprné host - xxx.


Přejít na : tento příspěvek (zjistit adresu) Ahoj, prosím Vás pěstuji teď doma v pokoji mátu peprnou na.

Největší fórum, prostředky proti škůdcům, poradna. Videa, popis škůdce, řešení. Choroby a škůdci listů: virové choroby, klopušky, letní popálení listů, prevence.


Při teplém a suchém počasí se někdy na listech objeví hnědé skvrny. Začal jsem je vyndávat, ale pak jsem si všiml dalších na meduňce, mátě , majoránce, bazalce a nedávno i už dost vyrostlých na dobromyslu. Myslím, že se mi jen tak nepodaří je vytáhnout všechny, tak bych chtěl poprosit o pomoc, jak se jich mám nadobro zbavit.


Tito škůdci rostlin jsou společně charakterističtí tím, že škodí sáním na mladých částech rostlin. Jsou poměrně malí, jednotlivec nepůsobí velkou škodu přímo, avšak jejich schopnost k rozmnožování je obrovská. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.


Na první pohled lze sice poznat, že není vše v pořádku, nicméně málokdy umíme rozeznat, co je příčinou, a jaký tedy nasadit postup pro uzdravení rostliny. Kromě napadení škůdci ohrožují rajčata choroby virové, bakteriální i houbovité. Bylinky na balkóně - mšice na mátě - poraďte prosím už rozebírají maminky na webu eMimino. Nezáleží příliš na tom, zda jde o mravence černé, zrzavé, lesní, nebo třeba mrňavé faraony.


Na výsevy bychom měli použít vždy čerstvou zeminu, ne příliš bohatou na živiny, protože mladé rostliny nepotřebují mnoho živin. Naopak, zasolení ( přehnojení ) půdy může mít za následek poškození kořenů, přes které půdní mikroorganismy snadno proniknou do mladých rostlin. Vedle všestranné strarostlivosti můžeme výsevy zelenin a květin preventivně ošetřit po setbě formou zálivky přípravkem Previcur 6SL. Ahoj holky, chtěla bych poprosit o radu ty z vás, co mají zkušenosti s pěstováním bylinek i jiných rostlin.


Udělali jsme si na balkóně v paneláku malou „bylinkovou zahrádku“. Zajímavé otázky v kategorii Příroda a životní prostředí.

Mám na bylinkách (konkrétně na mátě ) mšice. Co mám proti nim použít ? Fóra › Problémy s pěstováním › Bílé skvrny na mátě Zvolené téma obsahuje celkem odpovědi. Do diskuze (diskutující) se naposledy zapojil uživatel admin a poslední změna proběhla před roky, měsíci. Na vaše krásné pokojové rostliny má spadeno celá armáda škůdců.


Ani chemické zbraně v boji s nimi nejsou zakázané, než se ale spolu se škůdci sami vystavíte jejich působení, můžete ohavné roztoče a brouky zkusit zlikvidovat méně agresivními prostředky. Pokud se na škůdce a možné choroby náležitě připravíte a zasáhnete včas, můžete tím omezit používání chemie na zahradě na minimum. Kdy se s prvními škůdci setkáte?


První škůdci a první choroby se mohou objevit velmi brzy na jaře. Na jaře se larvy rozlézají a přisávají na větve, nejčastěji na mladé letorosty podobně jako naše puklice švestková. Larvy a mladé samičky jsou okrouhlé, světle hnědé, 3–mm velké a sají na mladých výhoncích a spodní straně listů. Pozor musíme dát i na okem neviditelné drobné broučky, kteří na našich muškátech dokážou spáchat opravdovou spoušť.


Mezi ty nejznámější patří například molice muškátová, která napadá zejména spodní stranu listů. Listy na kterých napáchá škody pak vadnou a později uschnou a opadají. Jako ochranu použijte chemické postřiky proti mšicím a přelétavému hmyzu. Na závěr bych rád ještě upozornil na možnost fyziologických změn, které se mohou objevit, i když spíše výjimečně.


Může jít o jevy, jež souvisejí s namrznutím, nedostatkem živin v půdě nebo třeba i popálením listů sluncem. Bez zjevných příčin dojde k náhlé změně barvy květů nebo různé části rostliny začnou náhle usychat. Vertimec, má translaminární účinek, vždy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky