středa 11. března 2020

Pěstování řapíkatého celeru

Těžší půdy jsou dobré pro hlíznatý celer, zatímco pro pěstování řapíkatého a listového celeru jsou vhodnější lehčí půdy. Pěstování řapíkatého celeru Řapíkatý celer se pěstuje velmi podobně, jako je tomu u bulvových typů. Jediný rozdíl spočívá v tom, že je třeba brát v potaz jeho naťový charakter. Začátkem března sejeme do pěstebních misek osivo řapíkatého celeru.


Jakmile se vytvoří čtyři první pravé lístky, přepichujeme drobné sazeničky do. Pro pěstování celeru je vhodná lehčí písčitohlinitá půda s dostatečným přísunem živin a častou zálivkou.

Pěstování celeru bulvového Celer je teplomilná rostlina s dlouhou vegetační dobou (1– 2dní). Z řapíkatého celeru se využívají jen masité, jemné řapíky. Nevytvářejí žádné bulvy. První variantou je výsev celeru přímo na místo určení, což znamená, že v několika jednoduchých krocích zasejete semínka řapíkatého celeru přímo do půdy na vaší zahradě.


Nároky na pěstování má shodné s bulvovým celerem, ale liší se podstatně vyššími požadavky na dusík z důvodu tvorby většího množství zelené hmoty. Vegetační doba je asi o třicet dní kratší než u celeru bulvového, pěstování je trochu pracnější: aby řapíky určené ke konzumaci zůstaly křehké a šťavnaté, musí se bělit. U řapíkatého celeru sklízíte pak vyvinuté listy.


Zralý je o dní dříve, než bulvový celer.

Pěstujete-li naťový celer, jeho nať se sklízí v průběhu vegetace a užívá se čerstvá i sušená. Listovému celeru probíráme starší listy, okolí řapíkatého celeru musíme často prokypřovat, vyžaduje provzdušněnou půdu. Semena celeru je nutné předpěstovat. Jsou dvě možnosti, jak sázet řapíkatý celer.


Vzhledem k dlouhé vegetační době je potřeba začít už v únoru. Doba klíčení je asi – týdny při teplotě – ºC. Autor: Archiv ireceptar. Celer vyžaduje hlinité, středně těžké půdy s vysokým obsahem organické hmoty a dobrou zásobou vápníku. Na lehčích půdách pěstujeme listový a řapíkatý celer, bulvový celer pro uskladnění pak raději na půdách těžších.


Zasít ho můžete začátkem března, ale i koncem dubna - záleží pouze na tom, v jakém období jej budete chtít sklízet. Uprostřed řapíkatého celeru je takzvané srdíčko, které je nejkřehčí a má nejjemnější chuť. To se nejlépe hodí na vitamínový salát s řapíkatým celerem.


Pěstování sazenic, výsadba a další ošetření je obdobné jako u bulvového celeru, ale pěstuje se jako naťová zelenina. Od bulvového se liší stavbou listu, má velmi tlustý řapík a hlízy jsou drobné. Velmi časté je ale i použití celeru řapíkatého a celeru listového.


Celer se využívá v různých receptech – syrový, vařený i smažený. Možná právě proto je tak oblíbený.

Aby byly bulvy celeru velké, je nutné sazenice nejméně 2x přepichovat. Na záhon sazenice celeru sázíme ve druhé polovině května, jakmile již nehrozí pozdní mrazíky. Sázíme do stejné hloubky, v jaké byly v pařeništi.


Ne hlouběji, nenarostly by bulvy. Má tlusté řapíkaté listy, které se v kuchyni upravují podobně jako chřest nebo. Celeru se bude líbit v záhonu, na kterém rostly luskoviny a který byl na podzim prohnojený organickým hnojivem. Bulvový celer má rád hlinitější půdy, listové a řapíkaté celery spíše půdy písčité. Ale to nebrání pěstování v jedné zahradě, celery se s tím vyrovnají.


U nás je pěstování celeru bulvového častější než jeho příbuzných, celeru naťového nebo řapíkatého. Bulva řapíkatého celeru je menší, hlavní předností jsou typické dlouhé stonky řapíkatého celeru , které konzumujeme hlavně syrové - jsou křehké a šťavnaté. Z ákladní pravidla pěstování jsou však pro všechny tři varianty stejné.


Jelikož má miřík celer dlouhou vegetační dobu, je nutné provést výsev již v únoru, nejpozději začátkem března. Při pěstování celeru se ještě můžete rozhodnout, jaký druh zvolíte. My se v dnešním článku zaměříme na běžný a také nejoblíbenější celer bulvový. O něco méně rozšířený, ale také velice chutný je celer řapíkatý a listový , který se využívá především do salátů nebo při zapékání.


Pěstování bulvového celeru Velké a hladké bulvy celeru se nám urodí pouze v případě, že ho zasadíme co nejmělčeji. Nechcete-li, aby celer vybíhal do květu, vysaďte ho teprve po polovině května. Nejlépe se celeru daří na hlubokých středně těžkých, dostatečně vlhkých půdách, bohatých humusem.


Vysazujeme jej nejlépe po.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky