středa 4. března 2020

Kanadske boruvky

Borůvky, které tvoří hlavní část sortimentu, jsou takzvané borůvky kanadské. Jsou příbuzné našich lesních borůvek, ale na rozdíl od nich mají plody žlutozelenou dužinu a tudíž nebarví. Borůvky vyžadují především kyselou půdu a bohatou zálivku.


Nespěcháme, borůvky i po setření ojínění musí mít modrou, nikoliv červenavou barvu, a pak také mají charakteristickou chuť. Nejlepší ochranu poskytuje síť. Musíme ji ovšem umístit na konstrukci, aby ptáci na plody nedosáhli přes oka, a také ji u země utěsnit, aby ji nepodlezli.


Zároveň ovšem musí být konstrukce odklápěcí. Borůvky koření relativně velmi mělce, takže předpokládám, že když ji jenom po obvodu rýčem obryjete, tak celou rostlinu snadno vyberete z půdy, přičemž by na kořenech borůvky měl zůstat bohatý zemní bal s množstvím drobných kořenů. Připravili jsme kolekci borůvek vhodných pro naše podmínky, které budou plodit od začátku července do konce srpna.


Kdy stříhat kanadské borůvky. Od třetího roku po výsadbě kanadské borůvky některé staré výhony celé vyřežeme až těsně u země. Kanadské borůvky vyžadují propustnou lehce písčitou kyselou půdu.


Optimální pH půdy je až 5. Na našich zahradách obvykle půda toto pH nedosahuje. Pokud chceme pěstovat borůvky ve volné půdě, jsme nuceni připravit jámu x x m, kterou vyložíme fólií do které uděláme několik malých dírek a naplníme čistou rašelinou. Pokud máme k dispozici kvalitní kompost, nebo rozleželý hnůj můžeme přidat na dno jámy.


Dozrávají v měsíci červenci až srpnu. Borůvky se používají při zánětech močových cest, zevně působí odvar z borůvkového listí při kožních onemocněních, například i při lupénce. Borůvky zlepšují noční vidění, léčí šeroslepost, posilují imunitní systém člověka a chrání před stařeckou demencí. Náplň borůvky, na posyp moučkový cukr, strouhaný tvaroh, přepuštěné máslo. Postup: z mléka, kvasnic, cukru a mouky necháme vykynout kvásek.


Poté ho nalijeme do mouku s ostatní přísadami a zaděláme hladké tužší těsto, které necháme vykynout. Zahradní borůvka patří do rodu Vaccinium, v přírodě se nachází v Severní Americe. Američané ji nazývají Blueberry, nepleťte si to s. Tento web používá soubory cookie.


Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Kanadská borůvka BALKONOVÁ ´Chippewa´ (Vaccinium corymbosum ´Chippewa´). Borůvky, Brusinky - Z těchto nenáročných keřů sklidíte velké množství lahodných plodů, které můžete přímo konzumovat, zamrazit je, nasušit nebo dále zpracovávat.


Vhodná pro pěstování v květináči. Borůvky mají výbornou chuť a obsahují mnoho látek prospěšných pro lidský organismus. I když kanadské borůvky ne­mají tak silné, typické aroma jako plody lesní, je jejich chuť znamenitá a rozhodně patří na zahrádce k zvláště dětmi nejoblíbenějšímu ovoci.


VELKOPLODÉ KANADSKÉ BORŮVKY. Plody borůvek právem zařazujeme mezi nejzdravější ovoce. Potěší snad každého svou pravidelnou úrodou s množstvím sladkých křupavých zdraví prospěšných plodů. Z keře byste měli sklidit zhruba kg borůvek.


Borůvky nedozrávají najednou. Borůvky jsou zdravé, pokud mají sytě zelené listy a velké přírůstky. Proto si při sklizni dejte pozor, abyste neodlomili ty nezralé. Období, kdy se sklízí, trvá asi měsíc. Nabízíme odrůdy kanadské borůvky s vysokým výnosem a odolností proti škůdcům i námrazám.


Plody vynikají skvělou chutí, velikostí a barvou plodů. Pěstování kanadské borůvky je oblíbené pro její velké plody, chuťově k nerozeznání od našich lesních borůvek. Bluecrop je odrůda kanadské borůvky , která dorůstá výšky kolem m. Na jaře rozkvétají drobné,. Názorná ukázka správného postupu stříhání kanadské borůvky (staří let). Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).


Plod se od běžné lesní borůvky liší pouze velikostí rostliny a plodu. Popularita tohoto keře raketově stoupá každým rokem a jelikož ani my nechceme být. Borůvky kromě pomoci při léčbě respiračních onemocnění, chřipky, angíny a zánětlivých onemocněních sliznic působí příznivě na trávicí a močové ústrojí, mají dobrý vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Borůvky na množení se stříhají na jaře, a to nejméně 5leté rostliny. Stříhají se odspodu, přičemž hned vyrazí nové výhony.


Pokud byste tedy borůvky ostříhali na podzim, nové výhony by vám zmrzly. Od dubna je dobré používat pravidelně hnojivo na borůvky a keře zalévat. Některé odrůdy borůvek je možno také pěstovat ve velkých nádobách, kde se jim daří výborně.


Dávají se pouze do rašeliny na borůvky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky