čtvrtek 26. března 2020

Hubení plevele v trávníku

V boji s plevelem v trávníku máte dvě možnosti. Buď obětujete hodiny a hodiny ručním pletím, nebo vsadíte na moderní přístup k hubení plevele – a zbavíte se plevele jednou pro vždy. Chcete jít druhou cestou?


V nabídce máme jak selektivní herbicidy, které spolehlivě zničí veškerý plevel (a trávníku neublíží), tak speciální granulované hnojivo pro váš trávník, které mu dodá potřebné živiny a zároveň trávník zbaví plevele. Plevele lze také v menší míře likvidovat mechanicky pomocí vytrhávače plevele. Důležitá je taká prevence, to je důkladné vyčistění pozemku před založení trávníku, pravidelné sečení trávníku a jeho správná výživa.

Některým lidem vadí v syté zeleni i zatoulané sedmikrásky, ale pravda je, že širokolisté dvouděložné plevele do ukázkového trávníku opravdu nepatří. Trastan je sice účinný i jako hnojivo trávníku , ale je velmi drahý. Já používám postřik, složený z chemikálií Lontrel a Starane. Jak na hubení plevele v trávníku.


V trávníkových plochách se potřebujeme většinou zbavit dvouděložných vytrvalých i jednoletých rostlin, jakými jsou například pampelišky, sedmikrásky… V takovém případě je ideální sáhnout po selektivním herbicidu. Ten zlikviduje nechtěnou vegetaci, ale trávník přitom zůstane nedotčený. Pokud chceme mít na zahradě pěkný, okrasný trávník, určitě nám přidělávají starost plevele, které teď začínají růst.


Pod pojmem plevel rozumíme všechny rostliny, které jsou v daném trávníkovém společenstvu nežádoucí. Pokud vám v nadměrné míře převažují, nezbývá, než přistoupit k likvidaci.

Ošetřujeme na vzešlé plevele od fáze 4. Delší časový úsek je nutné dodržet při hubení vytrvalých plevelů. Neaplikovat v podzimním období. Chemické odstranění plevele Je dobré vědět, která z nežádoucích rostlinek v trávníku převažuje. Některé z nich jsou totiž proti herbicidům odolné.


Zbavit plevele se můžete buď použitím chemického prostředku v podobě popraše, nebo postřiku. Z těch zaručeně osvědčených je to Trastan, Lontrel, Starane. Kombinací dvou posledních je přípravek Bofix. Plevele v trávníku Za plevel je považována jakákoli rostlina, kterou si pěstitel v trávníku nepřeje.


Jinými slovy je to jakákoliv rostlina, která má jiné vlastnosti než od trávníku očekáváme (barva, tvar listů, rychlost růstu, aj.) a tím dochází ke zhoršení zejména estetických hodnot travnatých ploch. Selektivními herbicidy bojujete s plevelem, který roste v už založeném trávníku. Selektivní se jim říká proto, že ničí jenom něco: hlavně dvouděložné plevele , ale trávu nechávají na pokoji. Z pampelišky lze vařit me jitrocel je léčivka a kopřiva prospívá vlasům, ve formálním trávníku ovšem působí nepatřičně a navíc se dovedou dost agresivně šířit.


Fiskars hnojiva Hnojiva a výživa trávníku Houbové choroby Houbové choroby v trávníku Infografika kadeřavost broskvoní klíště Likvidace a hubení plevelů Likvidace mechu likvidace plevelů Likvidace plevelů v trávníku louka netkané textilie novaplant obnova trávníku pH půdy pískování plevele podzim Podzimní trávníková hnojiva. Bofix - selektivní herbicid hubí plevel v trávníku. Bofix je postřikový herbicid k hubení odolných dvouděložných plevelů v trávnících.


Kdy je možné poprvé použít postřik proti plevelům v nově založeném trávníku ? S novým trávníkem většinou rostou i plevele. Pro hubení plevelů v trávníku se používají selektivní herbicidy - přípravky likvidují plevel, ale nepoškodí trávník.

Pro přesnou aplikaci přípravků proti plevelům použijeme postřikovače, jen přípravek Travin aplikujeme rozmetadlem. Plevelné rostliny, které mnohdy hyzdí náš hýčkaný trávník, dokážou přivést k zuřivosti nejednoho zahrádkáře. Plevel v trávníku je nepříjemnost, která potrápí každého zahradníka. Jedná se o nežádoucí rostlinu, které se nachází na místech, kde nepřináší rozhodně žádný užitek. Mezi nejčastější plevele v trávníku patří sedmikráska, jitrocel, pampeliška (smetánka lékařská), bodlák (pcháč oset), šťovík apod.


Postřiky na plevele v trávníku. Naše cena: 9Kč Bofix 500ml. Jako prevence (ještě než se houby v trávníku objeví) můžeme použít na jaře hnojiva obsahující bór (např. Borax, KRISTALON Trávník.), omezíme tím výskyt hub.


Další preventivní opatření jsou vertikutace, dosypávání písku po vertikutaci, zalévat méně často, ale většími dávkami vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky