pátek 28. února 2020

Hnojení slepičincem

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,pokud jde o zalévání slepičincem bobuloviny,jahody, vše, co jíme, určitě je nějaká doby, do kdy je to možné. Slepičí trus nikdy nepoužívejte k hnojení čerstvý. Je to velmi koncentrované hnojivo a musí se používat opravdu opatrně. Cheme-li hnojit zálivkou, kde se doporučuje , tak stačí ředit 1: pro hnojení na list postačí tj. Počítal jsem všechny živiny z trusu.


Míchat to můžeme z čímkoliv, ale pak se musí vzít kalkulačka a dodržovat koncentraci zálivky v. Pokud máme levný zdroj trusu, pak je lepší. Vyklízela jsem teď v zimě slepičince a momentálně jsem je neměla kam dát. Jak naložit se slepičincem Mám k dispozici slepičí trus z kurníku a chtěla jsem se zeptat jak s ním naložit, použít ho chci na hnojení na zahrádce, kamarádka mi říkala, že se má nějak naložit do sudu s vodou a pak s tím zalívat. Jak často mám zalévat truhlíkové květiny slepičincem ? Použitelná je tato zálivka jak pro papriky, rajčata a okurky, tedy plodovou zeleninu, tak i pro košťálovou zeleninu, celer a pórek.


To všechno je zelenina, která se může sázet hned v prvním roce po hnojení hnojem. Proto je možné její přihnojování zkvašeným slepičincem i během sezony,“ vysvětluje zahradník. Kdysi se žádný zahradník neobešel bez pořádného chlévského hnoje.


Díky tomu byla půda výživná, humózní, kyprá, zadržovala dobře vláhu. Nejake hnojeni by jim asi bodlo, protoze uprimne, rostou si zcela divoce bez jakekoliv nasi pece. Slepicincu mame stale dost, jen ja uz delam, ze je nevidim (a necitim). Není důležité, co budou sousedi říkat, když vás uvidí po dešti (nebo při dešti) běhat s konvemi po zahradě.


Nikdy nepoléváme listy, ty by mohlo spálit takto zředěné hnojivo. Na této stránce najdete otázky a odpovědi na nejrůznější ekologická témata. Pro snažší orientaci jsou otázky zařazeny do kategorií. Zelené hnojení navíc poslouží zároveň jako živý mulč, který půdu chrání do doby, než je potřebná pro plánovaný výsev či výsadbu. Na trhu jsou dnes i organické produkty určené specielně pro vylepšení vlastností půdy i podpory zdraví rostlin, napříkald huminové kyseliny.


Naložit do sudu s vodou, nechat zkasit, potom ředit při zalévání. Ještě než začneme s hnojením jaho musíme si uvědomit, jestli budeme pěstovat jahody v nádobách (truhlíku, pyramidě na jahody, sudu apod.) nebo na klasickém záhonu, který je součástí pozemku. Jen podle toho totiž jsme schopni zvolit optimální formu hnojení jahod. Pravdou je, že výhodou chemického hnojení záhonů je jednoduchost. Přečtete si návo namícháte, nalijete.


Chemická hnojiva ničí půdu. To je třeba si přiznat bez skrupulí. Zmizí původní mikroorganismy. Zemina nakonec bude bez života. Nikdy jsem chemické hnojivo (kromě moření česneku) nepoužila.


Zato občas přihnojuju přírodně. Přírodní hnojení , neznamená jen oblíbené zelené hnojení , ale více různých přirozených způsobů, jak můžeme půdu na našich zahradách dobře obohatit. V čerstvém stavu není pro hnojení moc vhodný, ale napomáhá zrání kompostu. Po několikatýdenním uležení se z něj stane univerzální činitel s vysokým obsahem dusíku, fosforu, draslíku, zinku, molybdenu i dalších prvků a můžete jej využít pro přímé hnojení záhonů, ovocných stromků i keřů. Hnojiva, hnůj a hnojení vůbec - Lifestylový server o cestování, bydlení a dále na téma jako je zahrada, dům a stavba a krása a fitness a hubnutí.


Nevhodné je hnojení kuřincem nebo slepičincem. Po výsadbě je dobré půdu kolem rostliny namulčovat mulčovací kůrou. Má to několik výhod – rododendrony tolik nevysychají, nehrozí poškození při sečení trávníků a rostliny na tmavé.


Na podzim hnojíme především organickými pomalu působícími hnojivy (např. chlévský hnůj a zelené hnojení, případně i kompost). Tradiční organické hnojivo s jednoduchou aplikací, univerzální použití, neobsahuje klíčivá semena plevelů, zvyšuje podíl humusu, a tím i úrodnost půdy. Především je velmi důležité, abychom jej do půdy zapravili co nejdříve. Když začnou na jahodnících rašit listová srdéčka, nastala ta pravá doba na přihnojení. Pracujeme obezřetně, hnojivo se nesmí dostat na mladé lístky jahodníku – „spálilo“ by je.


Hnojivo zapravíme do půdy při první okopávce, které může být mezi řádky hlubší. Nesnáší minerální hnojení, nýbrž jen organické a nemá ráda příliž teplé místnosti. Přezimuje v pokoji s teplotou kolem 16°C.


Kořenový bal nesmí nikdy vyschnout ani v zimě, jako u všech kapradin. Doma ji nelze množit,rozmnožuje se výtrusy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky