středa 5. února 2020

Hnojení ořešáku

Přesazení cca letého ořešáku - ZAHRADA. Nepodceňujme hnojení ořešáků a netvrďme, že si živiny samy najdou a že se staré ořešáky v alejích nebo venkovských zahradách nikdy nehnojily. Většinou malé plody odpovídaly nepatrné nebo žádné péči. V současné době nejvíce pěstované papíráky nebo polopapíráky vyžadují pravidelné přihnojování, zejména po mrazových kalamitách. Evropy a západní Asie se řadí mezi naše zdomácnělé stromy.


Mohutné vzrostlé exempláře můžeme spatřit v sadech, zahradách a dokonce i podél silnic. Pěstujete rybíz, česnek či vlašské ořechy? Pak se vám mohou hodit rady doktora Pelešky, jež odpovídá na zajímavé dotazy ve své poradně.


Vlašský ořech je plodem ořešáku královského, nebo také ořešáku vlašského (Juglans regia L.), což je mohutný listnatý strom z čeledi ořešákovitých. Tento strom dorůstá výšky až metrů a podle toho, jestli jde o divokou formu, nebo kultivar, se liší tvar koruny. A nebo dám někam, kde mi nebude delší dobu vadit na hromadu jenom lístí z ořešáku a příroda už si poradí. Nejlépe se mu povede poblíž pramene, kde vyroste ve statný strom.


Zajistíte tak dvě důležité věci – ořešák bude hojně plodit a tráva pod ním nebude mít problémy s růstem. V současné době se z ovocných školek expedují stromky ořešáku téměř výhradně ve tvaru špičáku, kdy stromky tvoří nerozvětvený kmínek s vrcholovým pupenem. Ořechy představují důležitou surovinu našeho jídelníčku, obsahují totiž mnoho vitamínů, minerálů a olejů, které náš organismus nezbytně potřebuje. Ořešáku prospívá také vápnění.


Pokud ale nová rostlinka kořeny vytvoří, nemyslíjm si, že zajde proto, že kořeny porostou málo. Využití ořešáku a jeho plodů je poměrně široké. Asi první co vás napadne, jsou vlašské oříšky, které se využívají jako pochutina či potravina. Vlašský oříšek je téměř dokonalý balíček plný bílkovin, zdravých tuků (především nenasycených mastných kyselin), vlákniny, rostlinných sterolů, antioxidantů, vitamínů a minerálů. Doporučuje se hnojit strom každoročně hnojivem s vyšším obsahem draslíku, jednou za tři roky pak přidat chlévský hnůj nebo kompost.


Po hnojení otestujte půdu na pH, jestli nepotřebuje upravit do původního stavu. Podrcením a přihnojením se dá uspíšit rozklad listů tuhých, například z ořešáku. V prvních letech po výsadbě je dobré jemně okopávat půdu kolem kmene. Humus, komposty, hnojení půdy organickými hmotami: Střídání vrstev zelené a hnědé u drnovky Text a foto ing. Podsadba ale neřeší jen hnojení dusíkem, má i jiné funkce - např.


Možná se to zdá zvláštní, ale suché plody ve skořápkách jsou řazeny do kategorie ovoce. Lze jej pěstovat do nadmořské výšky cca 5metrů v chráněných polohách. Nemá rád studené severní větry. Půda pro pěstování vlašského ořechu by měla být hlubší, středně těžká, propustná, s dostatkem vápníku a vláhy.


Nevhodná jsou stanoviště v mrazových kotlinách nebo zastíněná a přemokřená místa. Hnojení: Na podzim zapravujeme fosforečná a draselná hnojiva. Dávku dusíkatých hnojiv si rozdělíme na dvě části, první přidáme do půdy před květem a druhou do konce června Zálivka: Voda je velmi důležitým faktorem pro růst ořešáku. Při nedostatku vody velmi špatně roste, prosychá a přírůstky jsou stěží zaznamenatelné.


Největší spotřebu vody mají v průběhu růstu plodu, tudíž během května a června. Poraďte, prosím, jak odstranit šetrně plevelné houby (něco jako špičky) z trávníku. Bují na místě po vykáceném ořešáku. Hnůj se musí také do půdy rozložit rovnoměrně. Bohužel obsahuje také mnoho semen plevelů , takže při jeho používání máme více práce s jejich hubením.


Zelené hnojení (i podzim kvete) Protože nerada nechávám záhony prázdné, nechávám vysemenit měsíček lékařský, kde se mu zachce. Ještě na sklonku podzimu zdobí záhony oranžové a žluté květy. Měsíček je jednou z rostlin, která se doporučuje jako „zelené hnojení“.


Před rokem jsme koupili chalupu a byl k ní krásný, ale dlouho zanedbaný asi půl hektaru velký sad. Severní svah, asi osm jabloní různého. Otázka: Nestihl jsem jarní řez ořešáku a rád bych ho trochu ořezal. Je to ještě možné a nebo musím počkat až na další jaro?


Antraknózu ořešáku způsobuje houba Gnomonia leptostylla. Na listech ořešáku vznikají hnědě skvrny, které mohou vznikat i na listových řapících, na plodech a výjimečně i na letorostech. Zdravím, zajímalo by mě, jestli někdo nemá vlastní zkušenost se založením guildu kolem malého ořešáku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky