úterý 11. února 2020

Choroby okurek hadovek

Přestože pěstování okurek je poměrně snadné, musíte počítat s celou řadou chorob a škůdců. Dejte si pozor hlavně na svilušky a plíseň okurkovou. Choroby a škůdci okurek Kateřina Řehořová 19.


Pro pěstování okurek jsou vhodné humózní nepříliš těžké půdy (pH - 3) na stanovištích chráněných před větrem. Na listech hadovek se Mě tvoří fleky podobné jako plíseň,ale nejsem si jist jestli to plíseň je, protože jsem to dvakrát stříkal proti plísni okurkové.

Choroba ,která působí v okurkách největší škody. Chorob a škůdců, které škodí na okurkách je celá řada. Proto se zaměříme na ty, které škodí nejčastěji a jak proti nim efektivně postupovat.


Chorob okurek je celá řada, může se jednat o napadení hadovek , nebo vadnutí okurek , zde je stručný popis. Pěstuji hadovky ve skleníku, po výsadbě krásně rostly, začaly kvést a nasadily první plody. Na jedné rostlině mi však začaly malé nasazené plůdky. Ochrana před bakteriální skvrnitostí okurek.


Takzhe příčinou vadnutí okurek může být pronikání do cévního systému houby.

Roubování skleníkových okurek. K ochraně je nejvhodnější. Tato nejobávanější choroba okurek v našich klimatických podmínkách sice nepřezimuje, ale velmi rychle se k nám šíří z jižních oblastí. V období déletrvajících dešťů a příznivých teplot dokáže během několika dnů doslova zlikvidovat celý porost této zeleniny. Většina zahrádkářů pozná základní příznaky poškození plísní okurkovou, kdy na horní straně listů vznikají hranaté, světle zelené až žlutozelené skvrny ohraničené listovými žilkami.


Na okurce se objevují světlé a tmavozelené mozaiky, také deformace listů a plodů. Virová mozaika - choroby okurek. Virus se vyskytuje na více než 2druzích rostlin a je přenosný mšicemi. Pěstujte pouze rezistentní odrůdy okurek.


Odstraňujte plevel a likvidujte mšice. Jednotlivé napadené rostliny salátových okurek odstraňte. Skleník je uzavřený prostor, který zaručí hadovkám omezený výkyv teplot, dostatečnou vlhkost půdy, vzduchu i dostatečný přísun živin. Výsadbu provádějte vzdušnější.


Okurka (salátovka) se může roubovat na tykvovou podnož. Tykev totiž více roste a je odolnější proti chorobám, chladu, suchu. A urychlí se tím sklizeň okurek.

V této době, hlavně přes den, vídáváme porosty okurek na záhoně, a nebo ve sklenících, často se svěšenými listy. Je to normální, protože „zmenšováním“ listové plochy se rostliny brání intenzivnějšímu výparu. Děkuji za recept, přes léto bylo moc okurek , tak jsem je zpracovala dle Vaší rady a monetálně si užíváme okurkového salátu, který je výborný. Ale dá se proti nim bojovat i bez chemie.


Jen si musíme rostlin dobře všímat a sledovat je, nejlépe denně. Ve skleníku okurky dokáže potrápit plíseň okurková, proti které je možno plodiny chránit biologickými postřiky. Podpora okurek Řešením jsou buď sítě na pěstování okurek, nebo opěrné spirály, případně volně visící motouzy s oky, do kterých se rostlina zavádí.


Pak mají okurky prostor pro jejich plazení a růst do výšky. Pokud je půda dobře vyhnojená a spíše lehčí a rostlina je naroubovaná na některé z dýní vhodných k pěstování okurek , můžeme jí ponechat i čtyři výhony. V ostatních případech méně.


Vadnutí okurek Velmi častá choroba, která často není odhalena je vadnutí dospělích rostlin. Rostliny vadnou v první fázy jen přechodné (při vyšších teplotách), v druhé fázy roztliny vadnou přes den, ale v noci se zase vzpamatují. Původce choroby u nás nepřezimuje, ale každoročně se k nám dostává vzdušnými proudy z jižní Evropy. Podmínkou infekce je vlhkost listů a teploty v rozmezí až ˚C. Přestože jsou u nás vhodné klimatické podmínky na pěstování paprik, mohou je ohrozit některé choroby.


Napadnout je může i řada škůdců, mezi které. Polním typům okurek to nijak nevadí a je to zase ochrana proti plísni - listy lépe a rychleji osychají. Kromě toho naprostá většina polních typů okurek potřebuje opylení květů včelami, aby nasadila plody. Zavřeme-li při ochlazeni skleník třeba na -dni, okurky v té době nenasadí žádné nové plody.


A rostliny půjdou jen do „natě“. Stačí, když v mixéru rozmělníte několik okurek a směs si nanesete na půl hodiny na kůži. Měla by pomoci i po slunečním spálení a také při spáleninách nezpůsobených sluncem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky