úterý 4. února 2020

Trvalky do stínu a sucha

Na horko a sucho se dobře adaptovala také voňavá trvanlivá. Kakosty ( Geranium) jsou nesmírně skromné a tolerantní trvalky do polostínu. Stínomilné trvalky můžeme rozdělit do několika skupin: v první jsou především cibuloviny. Dobře rostou v humózní půdě, v období sucha je pro jistotu zalijeme.


Trvalky do stinných míst V každé zahporadě nalezneme místa ve stínu budov, zídek a pod stromy či keři. Trvalky vhodné na slunce, na suchá místa, trvalky na úpal.

Běžná půda, svěží nebo suchá půda, to jsou vhodná stanoviště pro tyto rostliny. Patří sem velkokvěté druhy (pivoňky, floxy) a také trvalky dlouhokvetoucí (krásnoočko, kakost ´Rozanne´). Tyto druhy proto nyní již neuvádíme.


Záměrně jsme vynechali i všeobecně známé rostliny, jako je dlužicha, bergénie a bohyška, které se pěstují hojně, a zaměřili jsme se na méně známé trvalky. Trvalky do stínu: Pachysandra - tlustonitník Stinná stanoviště mohou být nadměrně suchá, nebo naopak vlhká. Podle toho musíme přizpůsobit výběr konkrétních druhů rostlin, v zásadě však neexistuje místo, kde by nemohla růst (a samozřejmě také kvést) nějaká trvalka. Nápadné a vysoké trávy vysazujeme jednotlivě jako solitéry nebo mezi trvalky , nízké druhy působí pěkně zejména ve větších skupinách, do skalek (kostřavy do skalky – ZDE) a některé druhy jsou dokonce vhodné k celkovému pokrytí půdy. Do země zapravte dobrý kompost, přidat můžete i některá strojená hnojiva s delší dobou účinnosti.


Trvalky na polostinná a stinná místa (stínomilné trvalky) jsou leckdy přizpůsobivé a snáší i slunné místo (mají-li dostatek vláhy).

Toulavý stín je ideálním místem, daří se zde kakostům, hostám, plicníkům, čechravám a řadě dalších trvalek. Zda potřebují slunce, nebo si libují spíš ve stínu , zjistíme nejlépe podle toho, odkud pocházejí. Které trvalky chtějí slunce Plné slunce, dostatek živin a půdní vlhkosti vyhovuje nejpočetnější skupině dlouhověkých kvetoucích trvalek, např. Rudbeckia fulgida), třapatkovkám (Echinacea purpurea) či pivoňkám (Paeonia). Pouze při výsadbě pod keře nebo stromy s rozpínavými kořeny je třeba zvolit vyloženě odolné druhy, které snesou konkurenci kořenů a nebude jim vadit méně substrátu a sucho.


Potřebuje nevysychavou půdu. Některé druhy kakostů snášení i hluboký stín. Do sucha do stínu - HnojivaPraha. Hledat v článcích: stínu sucha. Každý se totiž v horkém, letním dni rád uchýlí do stínu , schovat se před ostrými slunečními paprsky.


Abyste si tyto chvíle ještě více zpříjemnili, okořeňte tato místa špetkou barev a vysaďte sem trvalky. Takže jehličnany do stínu nejsou žádná sláva. Možná zkusíme jeden ze smrčků, který prý dle jednoho prodejce stín zvládne ( Smrk ztepilý Tompa , Picea abies Tompa ), ale vyroste pouze do jednoho metru, což je docela málo.


Je vhodná do skalky, do ozdobných nádob, do suché zídky, záhonů, do truhlíků, do spár mezi kameny apod. Vyhovuje ji hlinito-písečná, propustná a suchá půda. Kdo mi poradí jaká trvalka je nejvhodnější do celodenního stínu ? Jedná se o roh podél baráku kam za celý den nezasvítí sluníčko.


Trvalky určené do stínu jako kapradiny se na žhnoucím slunci spálí. A trvalky, které mají rády slunce, jako například denivky, ve stínu živoří a hynou.

Rostlina se cítí, roste a kvete dobře pouze na takovém místě, na které patří. Trvalky do stínu — Polopatě, I v tom nejparnějším počasí se najdou místa, kam přímé sluneční paprsky nedopadnou. Právě tam se bude dařit trvalkám do stínu. Vřesy jsou vhodné jak do nádob, tak do volné půdy.


Vyžadují kyselejší půdu a slunečnou polohu, dobře snáší sucho. Tato skupina trvalek snáší nebo vyžaduje polostín či stín. Velká většina stínomilných trvalek se nepyšní obřími květy, ale často jejich zbarvení listů představuje širokou paletu pestrých, stříkaných, panašovaných a tvarovaných listů. Přesně s tímhle bojuju taky.


Tak jsem to vyřešil jednoduše: strhnul jsem ten zbytek drnů, vysypal oblázky a na ně vždycky postavím pár nádob s už zmíněnými hostami. Nízké trvalky vhodné jako náhrada trávníku – do stínu barvínek, jaterník podléš ka, zběhovec, kopytník, š avel kyselý, mochnička, stříbřenka. Nebojte se ani výsadby vřesů a vřesovců na úpal (nehodí se do svahů), ve stínu naopak vřesy trpí houbovými chorobami. Do stínu a polostínu se hodí například barvínek, který ale roste úspěšně i na slunci.


Jedna z prvních pokryvných trvalek – plicník – kvete dvoubarevně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky