pondělí 24. února 2020

Rajčata pěstování

Postup jak pečovat o rajčata v době růstu, tak abychom dosáhli větší úrody. Best Method To Grow Tomato Plant in Plastic Hanging Bottle ll Vertical Gardening ll No Space Garden - Duration: 6:29. Rajčata mají výbornou specifickou chuť a jsou zdravé.


Jsou nejen chutná, ale i zdravá, a jejich pěstování není. Jde asi o nejoblíbenější zeleninu, není proto divu, že kdo má šanci a prostor, pěstuje si.

Proč složitě pěstovat rajčata na zahradě nebo na balkoně, když jich jsou pořád plné obchody? Vůně, chuť, barva i radost z vlastní úrody bez chemie. Pro pěstování rajčat v bytě je nutné splnit několik základních podmínek, a těmi jsou: dost velká nádoba, výběr odrůd schopných růst v bytě (menší rajčata), velmi světlé místo, dostatečná opora pro rostlinu, bohatá, ale organická výživa, kterou budeme pravidelně dodávat.


Ve skleníku jako v bavlnce Pěstování ve skleníku či fóliovníku zaručuje ranější sklizeň (do těchto prostor můžeme rostliny vysadit dříve) a také lepší zdravotní stav, protože se k rostlinám nedostanou srážky. Dbejte na to, aby nebyla sazenice vytažená, měla temně zelené listy, a hlavně bohatý kořenový systém. Výsadbu proveďte od konce dubna do konce května, záleží na počasí a odrůdě, a to na slunné místo.


Nehybridní nebo hybridní: Nehybridní jsou rajčata, která se několik generací geneticky reprodukovala bez křížení.

Hybridní rajčata jsou zkřížená ze dvou druhů. V případě, že se teplota pohybuje podstatně výše nebo naopak níže, rajčata přestávají růst. Pokud se vyskytujete v chladnější oblasti, dejte raději přednost pěstování rajčat ve foliovníku nebo skleníku. Keříková rajčata jsou nižší a pěstují se na více výhonů. Hodí se také pro pěstování ve velkém, kde se nepředpokládá vyvazování jednotlivých rostlin.


Pokud by se vám zdálo, že jsou keře příliš rozkleslé, můžete je pochopitelně také vyvázat k nižší opoře. Už máte rajčata na venkovním záhonu? Nejspíše ano, vždyť zmrzlí muži jsou už pryč a nějaké mrazíky zřejmě neočekáváme.


Také se mi v záhonu objevila rajčata , která jsem nesázela, spolehnutí na tenhle způsob pěstování ale není, obzvlášť letošní “zmrzlíci“dali rostlinkám venku zabrat. Taky teprve nasazují, moc bych nevypěstovala, i když na založení nové generace by to asi stačilo. Záleží ale na tom, co kdo od zahrady čeká.


Do pěstování se může pustit každý, a ten, kdo nemá zahradu, najde vhodné odrůdy i pro balkony. Nedivte se, nejsou od pěstitelů, ale z velkovýroben, kde se nehledí na chuť, ale na množství. O spotřebované chemii potom raději pomlčet.


Ale stejně můžete dopadnout při pěstování rajčat doma na záhoně i vy. Když dáte na zaručené rady a otrháte například většinu listů, budou plody.

Velká popularita v zahradnictví v poslední doběkdy si koupili třešňové rajčata , jejichž kultivace se stala všudypřítomnou, a to navzdory své teplomilné. Nejdůležitějším kritériem pro úspěšné pěstování rajčat na balkonech je volba místa. Jejich pěstování na zahradě je poměrně jednoduché, ale začít rajčata pěstovat v květináčích může být úplná katastrofa. Někdy prostě neexistuje způsob, kterým byste mohli zabránit úhynu rajčete – je to špatné počasí, nebo problémy se škůdci či tvorbou plodů.


Existuje ale pár věcí, které můžete udělat pro to, abyste zvýšili své šance na úspěšnou sklizeň rajčat z květináčů. Návod na pěstování rajčat. Bude vás zajímat jak rajče sázet, zalévat, hnojit, zaštipovat. Dají se použít jak pro okrasu, tak i užitek.


Mezi nejdekorativnější odrůdy patří určitě zakrslé keříčkové ,Tumbling Tom‘ a velmi známá ,Vilma‘, nazývané také třešničková rajčátka. Pěstování na opoře je sice o něco pracnější na přípravu, nicméně plody se snadněji sklízí a neplesniví. Protože rostlina nemá úponky, je třeba ji buď uvazovat, nebo zaplétat do sítě. Osvědčilo se mi přebytečné výhony zaštipovat, aby porost příliš nezhoustl. Pěstování keříčkových rajčat na zahrádce Keříčková rajčata (Solanum lycopersicum) jsou u nás nejznámější, protože mají málo zrníček a jsou.


Při pěstování neplýtváme vodou. Naše rajčata plně dozrávají na keříku. Z keříku putují rajčata rovnou k vám.


Za každým kouskem zeleniny či ovoce, které se k vám dostanou pod etiketou Čerstvě utrženo, stojí konkr.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky