středa 26. února 2020

Léčivé účinky borůvek

Autoři v přehledné stručné formě shrnují současné poznatky a. Jejich léčivé účinky však souvisejí s nevýživnými složkami, jako jsou organické. Tady je vědecky ověřených léčivých účinků borůvek na vaše. Jsou zdrojem antioxidantů, a tudíž mají pozitivní účinek proti rakovině.


Zevně lze borůvka a její léčivé účinky využít na různé rány a ekzémy.

Jedna lžíce sušených borůvek se zalije ¼ l vařící vody a necháme stát až do vychladnutí. Léčivé účinky borůvek využívá i farmakologický průmysl. V lékárně najdeme kromě čajů i extrakty a kapsle. Mezi léčivé účinky borůvek tak lze zařadit schopnost posilovat imunitu, regenerovat zrakový purpur a zbavovat tělo toxinů.


Jedna menší studie na sportovkyních naznačuje, že konzumace borůvek po náročném cvičení, vedla k rychlejší regeneraci svalů dolních končetin ( ). Možná už mnozí z vás už víte, že borůvky, tedy plody mají léčebné účinky. Pro zdravotní účely se využívá také borůvkové listí.

Dobrá zpráva je, že i kanadské borůvky můžeme využívat podobným způsobem. Níže v článku si popíšeme také pěstování kanadských borůvek. Listy borůvek obsahují glukokininy a proto z nich dělají nálevy sloužící jako podpůrná léčba při slabších formách cukrovky.


V našich zemích se nejvíce sbírají plody borůvek z přirozených porostů, které však v současnosti nestačí pokrýt zvýšený zájem o toto atraktivní ovoce. Podporuje imunitní systém a působí antibakteriálně, přičemž bojuje i proti Escherichia coli a stafylokokům. Doporučují se jak jako prevence, tak i již při nachlazení. Listy (borůvčí) a plody borůvek v sobě skrývají spoustu léčivých účinků. Borůvka a její léčivé účinky.


Plody užíváme čerstvé i sušené. Se sběrem listů si musíme pospíšit a vyrazit na ně ještě před květem rostliny, protože později při vývinu plodů ztrácí své účinné látky. Sbíráme samozřejmě jen listy z divoce rostoucích lesních borůvek, nikdy ne z vyšlechtěných zahradních druhů. Mnohé léčivé hodnoty borůvky se odvozují od jejich hlavních složek, antokyanosidů, které mají mocné antioxidační účinky.


Tyto sloučeniny pomáhají působit proti poškození buněk nestabilními molekulami kyslíku, nazývanými volné radikály. Tady je vědecky ověřených léčivých účinků borůvek na vaše zdraví. Můžete borůvky sušit, můžete z čerstvých borůvek připravit kompot, který je vhodný na střevní potíže, šťávu na posílení imunity a mnoho dalších variací.

Nakonec samozřejmě znáte rozmanité využití borůvky v receptech ne přímo léčivých. Brusnice borůvka je léčivou rostlinou, kterou dobře známe z našich lesů. Na podzim si užívá jejích plodů v podobě malých fialových borůvek.


Ideální proti průjmu jsou nasušené plody borůvek. Je to velmi vhodné pro děti, je však důležité každý rok nasušit novou zásobu. Sušení je zdlouhavé, suším buď v troubě nebo sušičce do °C, ale opravdu to pomáhá.


Většina z nás také ví, že je to. Bezinky mají léčivé účinky , ale nejezte je syrové. Bezový list může překvapivě pomáhat při bolestech kolen, kde pomůže i vytáhnout vodu z kolena. Podobně jako lesní borůvky, mají i kanadské borůvky podobné léčivé účinky na lidské zdraví.


Kanadské borůvky, letní slast zdraví Kanadské borůvky obsahují vitamíny, minerální látky a trochu i barviva (antokyany), které mají mimořádně příznivý vliv na lidský organismus. Pěstování kanadské borůvky je oblíbené pro její velké plody, chuťově k nerozeznání od našich lesních borůvek. Z borůvek se vyrábějí léčivé tinktury Autor: Shutterstock.


Chamille White Jak užívat borůvky jako lék? Odvar z plodů připravíme z polévkové lžíce sušených borůvek, které přelijeme čtvrt litrem vroucí vody - má velmi příjemnou barvu i chuť. Důležitou složkou borůvek jsou i třísloviny, které zmírňují případné krvácení a mají desinfekční účinky.


V borůvkách najdeme i stopové prvky železa, manganu a mědi, které léčí chudokrevnost, zabraňují ukládání cholesterolu v cévách a jsou všeobecně pro cévní systém prospěšné. Podporují také srážlivost krve a mají pozitivní vliv na zdravou pokožku a vlasy. Pokud hledáte recept na zdravější moučník ke kávě či čaji, který je velmi snadný na přípravu. Pomeranče a jejich léčivé účinky.


Při chřipce zkracují dobu léčení, podporují bílé krvinky v boji proti parazitům a zpomalují postup virů v těle. Sladké borůvkové víno s originálním přáním na etiketě. Tekutý dárek nejen pro učitelky zeměpisu. Skladem ihned k odeslání. Chutnaly jim, a aniž si to uvěd omovali, byly pro ně zdrojem především vitamínu C. Podle prvních písemných zmínek modročerné plody borůvky začala ve 12.


Přeslička rolní (latinsky equisetum arvense)- tato rostlina má široko rozložený a hluboko rostoucí oddenek. Počátkem jara z něho vyrážejí hnědě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky