pátek 7. února 2020

Přesazování hortenzií

Množení hortenzií: Kdy a jak? Hortenzie se množí řízkováním, většinou v březnu až dubnu – ideální teplota k množení je až stupňů Celsia. Hortenzii můžeme umístit do květináče nebo ji zasadit přímo do půdy. Pokud chcete hortenzii pěstovat v květináči, pamatujte, že květináč musí být dostetečně velký, abyste rostlinu nemuseli často přesazovat.


Většinu hortenzií můžeme množit dělením trsů, hřížením. Snadné je množení bylinnými nebo kořenovými řízky, a to v červnu až srpnu. V písku nebo množárenském substrátu zakoření za 15–dnů. Po zakořenění řízky necháváme v pařeništi, studeném skleníku nebo květináči na chráněném místě až do dalšího roku, aby nenamrzly. Měla jsem narozky a dostala jsem hortenzii v květináči.


Máme i zahrádu, ale já vůbec nemám zkušenosti s pěstováním květin. Nevím co s ní mám dělat. Je krásná a chtěla bych, aby vydržela buď v květináči, nebo zasazená na zahradě, může mi někdo poradit laicky, já těm odborným článkům moc nerozumím a nemám ani moc časuse zabývat rostlinama. Za ideálních okolností by se přesazování mělo realizovat až v bezlistém stavu. Pokud by ovšem tato konkrétní rostlina nebyla přesazena, byla by zlikvidována.


Když se mladé rostliny rozrostou, přesazujeme je do velkých květináčů. Pěstování hortenzie si v ČR našlo své místo. Ostatně pěstování hortenzií patří u nás k nejoblíbenějším aktivitám českých pěstitelů. Květenství hortenzií vyrůstají na jednoletých výhonech.


U hortenzií s výrazně barevnými květy (například červenými, sytě růžovými či pestrými) se ve stínu dočkáte bledých a nevýrazných odstínů. V našich podmínkách je nebezpečná osluněná poloha v zimě, kdy se po nočních mrazech do rostlin opře slunce. Při přesazování dbáme na to, aby zemní bal zůstal co nejméně porušený. Na novém stanovišti je nutné rostlinu výrazně ostříhat.


Je důležité odstranit velké množství listové plochy, aby se výrazně zmenšila odpařovací plocha – tím se sníží ztráta vody a rostlina má větší naději na přežití. Existuje i popínavá hortenzie. Pokud má někdo z pěstitelů problém s tím, že mu hortenzie v loňském roce nekvetla, bývá to obvykle kvůli nesprávně zvolenému způsobu řezu. Hortenzie, které mají modrou barvu, nemusí být nutně lepší než růžové.


Avšak někdy můžete pocítit potřebu změny ve své zahradě a barvu svých hortenzií chtít změnit. Nemusíte se kvůli tomu pouštět do přesazování hortenzií , postačí, když si přečtete náš návo jak na to. Přesazování Přesazování není nutné provádět každý rok, jako je tomu u většiny.


Vhodná nádoba k přesazování aloe vera Stejně jako u. Keře hortenzií dosahují v průměru výšky až metrů. Aby vám každoročně kvetly, je třeba dodržovat správný způsob pěstování a řezu pro jednotlivé druhy. Až se alespoň trochu rozrostou, můžeme je přesadit do větších nádob. Nejtěžším obdobím pro pěstování hortenzií je při správném umístění a kyselosti půdy bezpochyby zimní období. Pro hortenzie jsou charakteristické nádherné květy větších rozměrů nejrůznějších barev a typů.


Jedna z nejoblíbenějších rostlin zahrádek vám bude. Pak hortenzii vysadíme ven. Poroste na zahradě dobře? Hortenzie se po vysazení do volné půdy může zcela zotavit, ale první dva až tři roky od ní nesmíme nic moc neočekávat.


V nich si namícháme směs rašeliny, písku a listovky. Barva květů hortenzií záleží na půdní reakci. Kyselejší půda způsobuje modrání květů, neutrální pak zrůžovění. U bílých květů se mohou objevit jen růžové nebo modré odstíny.


Hortenzie latnatá, latinsky Hydrangea paniculata, je zástupcem keřovitých hortenzií. Tato rostlina dorůstá výšky až metrů (v závislosti na kultivaru). Hortenzii se nejlépe daří v polostínu, na plném slunci potřebuje dostatečnou zásobu vláhy.


Vyhovuje jí čerstvá humózní těžší půda , dostatečně vlhká, nikoliv však přemokřená, vhodný je přídavek rašeliny. Každá odrůda hortenzií je vhodná k sušení květů, ale zdaleka ne všechny druhy vám poskytnou květy k uvázání věnce. Například hortenzie latnatá ( Hydrangea paniculata ) má květenství výrazně protáhlé, jiné druhy hortenzií mají květenství talířovitá, rozvíjejí se jen krajní květy. To je případ hortenzií latnatých nebo stromečkovitých, které jsou stále známější a populárnější.


V jejich stínu stojí ještě jeden další druh, který stojí za zmínku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky