úterý 25. února 2020

Jak vysadit bylinky

Výjimka jsou saturejky – uvádím zde dvě – saturejku zahradní a saturejku horskou. Není nad to mít čerstvé bylinky stále po ruce. A to i pokud žijete v bytovce nebo panelákovém bytě. Příliš místa vám nezaberou.


Do truhlíku na balkon totiž spolu můžete umístit hned několik druhů.

Stačí jen vědět, kterým to vedle sebe svědčí a které se navzájem nesnesou. Většina zahrádkářů tedy bylinky raději nehnojí a stejné pravidlo platí i na postřiky proti plevelům. A tak nezbyde nic jiného, než se pravidelně na záhonky vydat s motyčkou nebo ručním kultivátorem a okopávat, kypřit a vytrhávat. Tak se zbavíte plevelů, které by mohly bylinky umořit a navíc i prokypřená půda lépe drží vodu. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.


Vhodné nůžky, elektrické nebo akumulátorové, využijete nejen na živý plot, ale také při sklizni a tvarování bylinek,“ doporučuje Ing. Antonín Doležal ze společnosti AL-KO a dodává: „Pokud máte v zahradě malé jezírko, můžete k němu vysadit byliny.

Některé bylinky odpuzují škůdce, a tak je příhodné je vysadit vedle zeleniny. Podle potřeb bylinek prokypřete půdu rytím nebo přehrabáním, těžkou půdu můžete také vylehčit pískem. Ideální je kombinace obyčejného zahradnického substrátu s trochou rašeliny. Jako základ by v květináči mělo být trochu tvrdšího podkladu, aby neuhnívaly kořínky rostlin.


Bylinky nejsou nijak náročné ani na použitý substrát. Může to být trocha říčního písku nebo směs menších kamínků. Vše lze zakoupit v zahradnictví. Bonusem nám mohou být ty bylinky , které lze navíc využít ke kulinářským anebo léčebným potřebám.


Mezi stovkami druhů a odrůd si každý vybere podle svého gusta - levandule, šalvěj, dobromysl, tymián, meduňka, yzop, rozmarýna, saturejka, agastache nebo routa - ty všechny vnesou do zahrady příjemnou, poklidnou atmosféru. Začít pěstovat semínka můžete také v obyčejné mističce, musíte ale počítat s přesazením. Fázi s mističkou ale můžete vynechat a nechat bylinky vyrůst rovnou v dekorativním květináči nebo truhlíku.


Máte-li dobrou loňskou zkušenost s některou bylinkou , není důvo proč ji nepěstovat letos znovu. I na malém záhonku můžete vysadit více druhů, a mít tak. To je třeba bazalka,“ radí dále Antonín Doležal.


Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Pěstování bylinek na záhonech je vhodné pro všechny druhy bylinek, jak víceletých, tak jednoletých.

Zejména víceleté bylinky, jako levandule, máta nebo šalvěj jsou pro pěstování ve volné půdě díky větším kořenům a velikosti rostlin ideální. Jak pěstovat bylinky – tymián OREGANO Oregáno neboli dobromysl obecná se v českých zahradách pěstuje od nepaměti jako zázračně léčivé koření. A samozřejmě dobrou zálivku. Bazalka je na pěstování méně.


Zajímavé rady a tipy jak na to, najdete v tomto videu. Zahradník upozorňuje i na to, jaké rostlinky k sobě dáváte. Důležité je, aby se bylinky rozsadili správně podle způsobu pěstování. Můžete použít plechové krabice, nádoby z tmavého skla či plastové potravinářské krabice, které lze důkladně uzavřít. Poradíme vám, jak vybrat nejvhodnější odrůdu a kam maliník nejlépe vysadit.


Mezi hlavní nevýhody maliníku patří mimořádně krátká trvanlivost plodů. V trvanlivosti plodů jednotlivých odrůd jsou sice rozdíly, ale obecně patří maliny mezi ovoce, které nesnáší delší skladování. Jak vypadají bylinky do truhlíku seté v únoru?


Video je natočeno z konce dubna, tak jen pro představu jak vypadá pěstování bylinek ze semen. Může vám vzniknout bylinková zahrádka doma za oknem nebo je můžete použít k pěstování bylinek na balkoně, nebo si je zasadit ven a pěstovat bylinky na zahrádce. Začátek měsíce je ideálním termínem pro výsev okurek nakládaček a polních salátovek.


Sejí se také všestranné a velmi oblíbené cukety, nejlépe až v polovině května, aby vzcházející rostlinky nebyly ohroženy posledními přízemními mrazíky. Vzkoušet můžete i zajímavé artyčoky. Ostatní bylinky, které na bylinkové zahrádce bez úhony přežily zimu, oberte od odumřelých částí, zalijte, přihnojte kompostem nebo suchým hnojem, dostatečně zalijte a půdu kolem nich nakypřete a zbavte plevele. Na záhony, kde pěstujete léčivé nebo kuchyňské bylinky, nikdy nepoužívejte chemické postřiky na likvidaci plevelů! Mohou způsobit vážné zdravotní potíže.


Jak se vypořádat s plevelem? Po vzejití semen mladé bylinky vyjednotíme. Semeny se koriandr množí snadno, klíčení urychlíme 2-denním máčením ve vlažné vodě či heřmánkovém nálevu, který je navíc posiluje a chrání proti plísním.


Semena koriandru vyklíčí za dní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky