pondělí 10. února 2020

Máslová dýně loupat

Japonské dýně jsou relativně malé a nemusí se loupat, takže jsou ohromně oblíbené. Mají výraznou chuť umami, jejich dužina je pevná a obsahuje docela dost škrobu. Dýně máslová: Je nejsladší ze všech. Navíc je po uvaření krásně krémová.


Má tvar hrušky, světle béžovou oranžovou slupku a uvnitř je sytě oranžová.

Je vhodnější ji oloupat, hodí se na polévky, na pečení nebo jako příloha například k rýži nebo kuřecímu masu. Máslová dýně je podle mě jedna z nejchutnějších dýní vůbec. Plod měří na délku asi 20cm a je zakončen dužnatou zelenavou stopkou. Dužina zralé dýně je sytě oranžová, konzistencí podobná cuketě nebo okurce, ovšem zpravidla je o něco tužší. Po podélném rozkrojení plodu je uvnitř širší části zřetelné ložisko vatovité hmoty vyplněné semínky, drobnějšími než jsou semínka velkých dýní.


Tato dýně je jediná, která se před vařením nemusí loupat , takže ušetří značnou část práce. Má oříškovou chuť a polévce dodá sytě oranžovou barvu.

Pokud ji budete uchovávat v chladu, vydrží vám ve sklepě do jara. Podobnou chuť má dýně muškátová, která má pevnou strukturu a sytě oranžovou barvu. Nic nezkazíte také dýní.


Coby příloha k masitým jídlům se mi (a našim) jeví vhodnější, „bramborovitější“. Hokkaidó - dýně , které nemusíte loupat Naposledy upraveno: 4. Na přelomu léta a podzimu můžete tyhle drobné dýně snadno sehnat v obchodech i na tržištích. Dužina však má nejen výraznější barvu, ale ze všech dýní asi i nejvýraznější chuť.


Sníst se dají i malé okrasné dýně , které mají krásné přezdívky jako biskupská čepice nebo chameleon. Mohli, samozřejmě mohli. Dýně typu Hokkaidó patří mezi nejmenší tykve velkoplodé (Cucurbita maxima). Váha jejich plodů se pohybuje od do kg.


S výhodou je tedy možné je využít pro přípravu jednoho až dvou pokrmů a nemusíme si dělat starosti, kde a jak skladovat zbytek obřího plodu. Hodí se ale také jako základ do jakéhokoliv zeleninového jídla či polévky, protože je měkká a její příprava je rychlá. Dýňě neboli tykev máslová nebo muškátová, Hokkaido i Goliáš by mali patřit díky svému složení častěji na náš stůl. Je z nich výborná omáčka k těstovinám, pečená zeleninová příloha, nadstavovaná bramborová kaše, krémová polévka, dýňové karí s cizrnou, koláč, chléb, atd.


Máslovou dýni nemusíme loupat , protože pečením či vařením slupka změkne.

Místo máslové dýně je možné použít dýni Hokkaido. Pro dospělé můžeme krémovou polévku z dýně Hokkaido okořenit maličkou špetkou bílého pepře. Polévku z dýně Hokkaido podáváme s krutonky (kostičky z rohlíku osmažené na tuku dozlatova). Recepty z dýně Hokaido, to není je vynikající krém. Dýně Hokaido se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky, její prapůvod však můžeme nalézt v Nové Anglii.


Zkuste ji nařezat na hranolky, zakapat olejem a posypat kořením, popřípadě přidat trochu sezamových semínek. Další možností je ji jednoduše nasekat na kostky a po upečení přidat do salátu. Ať tak či onak, s máslovou dýní nemůžete šlápnout vedle!


Tato vyřešíte použitím dýně hokaido, která se loupat nemusí, stačí dobře umýt. Já mám raději dýni máslovou nebo muškátovou, obě ale mají dost tvrdou slupku a oloupat je, dá práci. Vnitřek dýně překvapí zářivě oranžovou barvou, především díky obrovskému množství karotenoidů, a jen minimálním množstvím semínek, které se dají snadno lžicí vydlabat.


Do takto připraveného kráteru můžete dát zapéct celkem cokoliv. Dýně jsou obecně považovány za chutný, ale především velmi zdravý doplněk jídelníčku. Obsahují velké množství antioxidantů, vitaminů, minerálů a vlákniny.


Dýním především v našem kraji vévodí dýně hokkaido, která v našich kuchyních našla své stálé místo. Rozsáhlá diskuzní fóra pro rodiče. Těhotenství, poro miminka a batolata.


Diskuze podle narození i regionu. Pokud si myslíte, že dýně a recepty z ní jsou spíše doménou podzimu, změníme váš názor. Tuhle rychlovku můžete udělat kdykoli a za studena můžete mít dietní, lehký a zdravý oběd skoro hned na stole. Před tepelnou úpravou je potřeba ji oloupat, semínka jsou ale jen v malé části, a snadno se tak připravuje na další zpracování.


Dýně byla úžasná, snad ještě lepší než hokaido, strašně jemná, vláčná a sladká. Už se nedivím, že je to právě pro svoji chuť jedna z nejoblíbenějších dýní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky