čtvrtek 3. srpna 2017

Množení kaktusů

Chcete-li získat semena z vlastní sbírky potřebujete k tomu nejméně dva zástupce druhu. K úspěšnému opylení si musíte počkat, až budou oba kaktusy kvést a poté (štětečkem nebo vatou na špejli) nabíráme z prašníku pyl jednoho kaktusu na bliznu druhého kaktusu. Kaktusy se běžně množí z odnoží.


Malé kaktusy se mohou odříznout a nechají se zakořenit na sucho. Položí se na suchý písek nebo perlit. Vegetativní množení řízky Velmi snadné je u druhů vytvářejících odnože, kde odříznutím či odlomením postranního výhonu získáme novou rostlinu (např. u rodů Echinopsis, Echinocereus, Opuntia aj.).

K tomu účelu řežeme listy, výhony. Výsevy a množení kaktusů a sukulentů - rady, návody, postupy. Existují kaktusy, které se dají docela dobře množit buď dělením, nebo pomocí stonkových řízků. Tomuto způsobu množení se říká řízkování. Pěstování kaktusů totiž není náročné, stačí jim jen vyhovět v několika důležitých nárocích na pěstování.


FOTOGRAFI Í zobrazit galerii. Přinesli jste si domů krásně kvetoucí kaktus a on už nekvete? Pošilháváte po pichlavé.


Množení kaktusů Nejvhodnější doba pro všechny metody množení je od časného jara do pokročilého léta.

Jako všechno, co souvisí s kaktusy, tak i jejich rozmnožování vyžaduje pečlivost a především spoustu trpělivosti. Kaufe Rizinusöl Für Augenbrauen Und Wimpern im Preisvergleich bei idealo. Můžeme sledovat, jak se kaktusy vyvíjejí od malého semenáčku až po dospělé rostliny a nebývale rozšířit svou sbírku. Množení kaktusu není nic složitého, chce to jen vědět, jak na to: Nejprve si připravte přechodné místo ke kořenění – Do sklenice nalijte vodu a nechte odstát.


Sklenici překryjte potravinovou fólií a upevněte kolem dokola gumičkou. Kořeny kaktusů mají schopnost velice rychle načerpat vodu a po dlouhou dobu ji dokážou uchovat v pletivech. Po deštivém období mohou jejich pletiva obsahovat až vody, kdežto v období sucha jen. Máte-li semena z vlastního sběru, řádně je očistěte od všech příměsí.


U semen koupených to nebývá třeba, protože jsou předem vyčištěna. Množení vánočního kaktusu Vánoční kaktus můžeme množit řízkováním kdykoli během roku. Odlamujeme články, u kterých jsou již patrné drobné kořínky (obvykle 2-článek od konce větvičky). Zakořeňování můžeme urychlit umístěním květináče do plastového sáčku nebo pod celofán.


Mnoho kaktusů můžeme pěstovat jako dekoraci v bytech, nejlépe na okenním vnitřním parapetu, kam svítí alespoň část dne slunce. Na kaktusech se tvoří odnože. Mnoho druhů kaktusů má na odnožích právě kořeny, které jsou označovány jako čekací. Tyto odnože je reálné oddělit právě od původní neboli mateřské rostliny. Poté je lze zasadit a to výhradně do suchého substrátu.


Jedná se o způsob množení, které je nazýváno též jako vegetativní. This feature is not available right now.

Množení odnožemi provádíme, když vyrůstají okolo nebo na kaktusu malé rostlinky (téhož druhu). Rostlinky oddělíme když už drží doslova na chloupku a nejlépe, když už mají kořeny. Malé rostlinky poté nasázíme do připravených květináčků. Pro úspěšné vytvoření hladkých řezů je velmi důležitý naprosto čistý a ostrý nůž.


Opuncie lze snadno množit články, které z matečné rostliny odlomíme a řeznou plochu necháme dokonale zaschnout, až se vytvoří malé hrbolky, což jsou zárodky nových kořínků. Pak je zasadíme do dobře propustné zeminy. Opuncie můžeme vypěstovat i ze stratifikovaných semen.


Je to však obtížnější způsob a jeho výsledek není zaručen.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky